Ordu

ODÜ'deki heykel bölümü Karadeniz'e örnek oldu

12:22 27 Mayıs 2017
ODÜ'deki heykel bölümü Karadeniz'e örnek oldu

HAYATİ AKÇAY - Ordu Üniversitesi (ODÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde açılan heykel bölümü, Türkiye'nin yeni heykeltıraşlarına ev sahipliği yapıyor.

Öğrenci kabulüne 2014-2015 eğitim öğretim yılında başlayan ve Karadeniz'de bir ilk olma özelliğini taşıyan bölüm gelecek yıl ilk mezunlarını verecek.

ODÜ Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, güzel sanatlar fakültelerinde heykel bölümünün az olmasına bağlı olarak alanda yetişmiş akademisyen sayısının da az olduğunu belirtti.

Kentte heykel bölümünün kurulmasının bölgedeki diğer üniversitelere de örnek olacağını vurgulayan Yarılgaç, bölümün Ordu'da kurulmasının hem üniversiteleri hem de bölge açısından önem taşıdığını söyledi.

"Karadeniz Bölgesi'nde bir ilk olan bölümümüz, ülkemiz heykel sanatının gelişimini destekleyen kurumsal ve toplumsal düzeydeki tasarımların öncüsü olacaktır." diyen Yarılgaç, şunları kaydetti:

"Hızlı bir şekilde fiziki oluşumunu tamamlayan bölümümüz de öğrencilerimizin heykel alanında uzmanlaşarak kendi özgün tasarımlarını yapmaya başladıklarını görmek bizleri mutlu ediyor. Bölümdeki bu çalışmalar, öğrencilere okul sonrası meslek yaşamı için gerekli donanımları kazandıracaktır. Karadeniz Bölgesi’nde bir ilk olan bölümümüz, ülkemiz heykel sanatının gelişimini destekleyen kurumsal ve toplumsal düzeydeki tasarımların öncüsü olacaktır."

- "Kentsel yapının hızla dönüşmesi öğrenciler için avantaj"

Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nihat Sezer Sabahat ise Türkiye'de toplamda 16 devlet üniversitesinde heykel bölümü olduğunu, Ordu Üniversitesinde açılan heykel bölümünün ise 2014'te Karadeniz'in ilk heykel bölümü olarak kurulduğunu söyledi.

Şu anda heykel bölümünde çoğunluğu kız olmak üzere 24 öğrencinin öğrenim gördüğü bilgisini veren Sabahat, bölümlerinde modelaj, taş, ahşap ve metal atölyeleri bulunduğunu ve bu atölyelerde öğrencilerini yetiştirdiklerini dile getirdi.

Bölümlerinden mezun olan öğrencilerin Karadeniz Bölgesi'nde aktif olarak çalışabileceklerini ifade eden Sabahat, "Bölgenin kentsel yapısının hızla dönüşmesi ve diğer kentlerinde hızla büyümesi buradan mezun olacak öğrencilerimiz için bir avantaj." dedi.

Ordu'dan çıkacak yeni heykel ustalarının aynı zamanda valilik, belediyeler ve diğer kamu kurumlarının sanatsal aktivitelerini artıracağı anlamına geldiğini vurgulayan Sabahat, "Bu bağlamda kent heykellerinin yapılması, kentlerin heykellerle donatılması ve heykellere yönelik etkinliklerin yapılmasında artık Karadeniz Bölgesi öncülük etmiş olacak. Belki de ilerleyen yıllarda sipariş alan, kendi çocukları elinden heykellerin üretildiği bölge Karadeniz olacak. Bunun için ilk defa 2014 yılında açılan bölümümüzün bölgenin altyapısını besleyeceğini düşünüyoruz." diye konuştu.

Sabahat, mezun olacak yeni heykel ustalarının bölge halkına çok büyük faydalarının olacağını belirterek, heykel bölümünün bölgedeki tüm üniversitelerde açılmasını arzuladıklarını kaydetti.

Türkiye'de az sayıda heykel bölümü bulunduğunu ifade eden Sabahat, "Dolayısıyla öğrenci kontenjanlarını da göz önünde bulundurduğumuzda Ordu'da her yıl yaklaşık 15 öğrencinin mezun olması ülkemiz adına son derece önemlidir." açıklamasında bulundu.

- Heykeltıraş adayları heyecanlı

ODÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü öğrencisi Fatih Bayram, "Buraya gelirken belli elemelerden geçtik. Zorlu geçen yetenek sınavlarını başarıyla atlatarak burada okumayı hak kazandım. Şu anda üçüncü sınıf öğrencisiyim ve gelecek yıl mezun olacağım. Şimdiden çok heyecanlıyım." dedi.

Gözde Başsoy ise Karadeniz'de kurulan heykel bölümünün ilk öğrencileri olduklarını vurgulayarak, "Bizim için dersler çok zevkli geçiyor. İnsanın sevdiği bir işi yapması kadar güzel şey yok. Bizde çok yapmak istediğimiz işi yapıyoruz. Sanata meraklı herkesi bu bölüme bekliyoruz." şeklinde konuştu.

Gülce Çakır da el emeğiyle bir şeyler yaratmanın mutluluğunu yaşadığını dile getirdi.

Bedirhan Kalça da heykel bölümü açıldığını duyunca Ordu'ya geldiğini belirterek, hayalindeki bölümde eğitimini sürdürdüğünü söyledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.