Ordu

Oto yıkamaya kadın eli değdi

12:30 06 Ocak 2018
Oto yıkamaya kadın eli değdi

Ordu'da eşiyle oto yıkamacılığı yapan üç çocuk annesi Döndü Karademir, araçları daha temiz yıkadığı için müşterilere yetişmekte zorlanıyor.

İstanbul'da yaşayan ve aile ekonomisine katkı için evlere temizliğe giden Karademir, 23 yıllık eşi Sezai Karademir'in memleketlerine dönme isteği üzerine Ordu'ya yerleşti.

Beraber çalışabilecekleri iş konusunda araştırma yapan Karademir çifti, arkadaş tavsiyesiyle oto yıkama üzerine iş yeri açmaya karar verdi.

Döndü Karademir'in girişimiyle 14 ay önce Fatsa'da açtığı iş yeri, kısa sürede araçlarını yıkatmak isteyenlerin tercih yeri oldu.

Döndü Karademir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çevredekilerin ve müşterilerin, ilk zamanlarda oto yıkamada kadın işletmeci olmasına şaşırdığını söyledi.

İnsanların başta yadırgadığını ancak zamanla alıştığını ve araçları daha iyi temizlediği gerekçesiyle kendilerini tercih ettiğini anlatan Karademir, bu anlamda sabit müşterileri olduğunu belirtti.

Karademir, ilk defa aracını yıkatmak üzere gelenlerin, kendisini sekreter sandıklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Beni işçi sanmışlardı. 'Patron nerede?' diye soruyorlardı. 'Buyurun benim.' dediğim zaman şaşırıyorlardı. 'Gerçekten siz misiniz?' diyorlardı. 'Evet, ben yıkıyorum, merak etmeyin.' dediğimde kimisi arabayı bırakmak istemiyordu. Yapıyorum diyordum, inanmıyorlardı. Gidiyor ve emin olmak için tekrar geliyorlardı. Çok şaşırıyorlardı. Artık benim temizlediğim araçların sahipleri devamlı geliyor. Ben olmayınca, 'Abla gelsin.' diyorlar. 'Abla gelince aracı vereceğiz.' diyen de oluyor."

Karademir, kış mevsiminde yaza göre işlerin daha durgun geçtiğini aktararak, "Bu nedenle oto yıkamanın yanı sıra halı da yıkamaya başladık. Bayanlar da halıyı benim yıkadığımı görünce bizi tercih ediyor." diye konuştu.

Aile işletmesi olduğu için kendisini daha güvende hissettiğini kaydeden Karademir, "Yabancı bir yerde rahat davranamazsınız, içiniz rahat etmez. Kendi yerimiz ve eşimle birlikteyiz. Oğlum ve yeğenim de burada oluyor. Bu nedenle rahat hareket edebiliyorum. 'Niye böyle yaptın.' diyen de yok. Çok şükür böyle rahatız." dedi.

- Camlar daha parlak

Sezai Karademir ise İstanbul'da 20 yıl çalıştıktan sonra kalabalık ortam ve trafik yoğunluğu nedeniyle Ordu'ya dönme kararı aldıklarını söyledi.

Arkadaş tavsiyesi üzerine eşiyle oto yıkama açmayı düşündüklerini ve eşiyle bu işe adım attıklarını anlatan Karademir, eşiyle beraber çalıştığı için daha rahat olduğunu belirtti.

Bu işi genelde erkeklerin yaptığını ancak eşinin azimli olması ve temiz araç yıkaması nedeniyle müşterilerin memnun kaldığına işaret eden Karademir, şunları kaydetti:

"Kadın çalışanın farklılığı oldu. Oto yıkamada herhangi bir sıkıntımız yok ama bazı müşterilerin bir alışkanlığı oldu. Camlar biraz daha fazla parlıyor. Bunun da sebebi, biz normal deterjan ve bezle silerken eşim bana özel sirke aldırıyor. Sirkeyle camları farklı siliyor."



YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.