IKBY'den acil çağrı: İhtiyacımız var

Kürdistan Demokrat Partisi Dışilişkiler Sorumlusu Hawrami, 300 milyon dolarlık yardıma ihtiyaçları olduğunu açıkladı.

IKBY'den acil çağrı: İhtiyacımız var
IKBY'den acil çağrı: İhtiyacımız var
GİRİŞ 09.02.2016 03:58 GÜNCELLEME 09.02.2016 05:08
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani’nin genel başkanı olduğu Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) dışilişkiler sorumlusu Hemin Hawrami, terör örgütü DAEŞ ile mücadelelerini sürdürebilmeleri için ABD'den 300 milyon dolarlık acil yardım fonuna ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Hawrami, Washington Yakın Doğu Araştırmaları Enstitüsü’nde Kuzey Irak’taki Bölgesel Kürt Yönetimi’nin geleceğine ilişkin online panele katıldı. 

DAEŞ’e karşı verilen mücadele hakkında bilgiler sunan Hawrami, ekonomik zorluklara rağmen örgüte karşı savaşlarını sürdürdüklerini anlattı.

''Peşmerge güçlerinin temizlediği alanlarda DAEŞ tek bir metrekareyi dahi geri alamadı'' diyen Hawrami, Peşmerge'yi ''örgütü yenilgiye uğratabileceğini kanıtlayan sahadaki fonksiyonel tek unsur'' olarak tanımladı.

Hawrami, petrol fiyatlarının düşmesiyle mali açıdan sıkıntı çektiklerine vurgu yaparak, yönetimin geçen eylül ayından beri güvenlik güçlerinin maaşlarını ödemekte zorluklar yaşadığını aktardı. Kısa sürede kendilerine yardım edilmesi gerektiğinin altını çizen Hawrami, “Bölgenin güvenliğini temin eden Peşmerge güçlerinin DAEŞ’e karşı savaşı sürdürebilmesi için ABD’den 300 milyon dolarlık acil yardım fonuna ihtiyacımız var. Bu para Peşmerge'nin maaşlarının yanı sıra DAEŞ’le mücadelede lojistik ve ulaşım giderleri için gerekli” diye konuştu.

Hawrami, şu aşamada Peşmerge'nin yemek ve savaş alanında ihtiyaç duyulan kış giysilerinin de aralarında bulunduğu birçok temel gereksinimlerini gidermekten uzakta bulunduklarını dile getirdi. 

Bağımsızlık tartışmalarına da değinen Hawrami, bu yılın ikinci yarısında Irak hükümetinden ayrılmalarını isteyip istemediklerini gösterecek referandumun gerçekleşeceğini bildirdi.

Hawrami, “Irak’ta diktatörlük ve federalizm başarısızlığa uğradı. Bu nedenle yeni bir formül geliştirmeliyiz. Bu yeni formül Bağdat ile konuşarak, müzakere edilerek barışçıl yollara dayanmalıdır çünkü Bağdat ile birçok ortak noktamız bulunuyor” diye konuştu. 

Referandumun nasıl yapılacağına dair şu aşamada çalışmaların sürdürüldüğünü ancak halkın bir bölümünün hala DAEŞ’in kontrolünde bulunan alanlarda yaşamalarından dolayı bu yerlerde oylamanın nasıl olacağının belirsizliğini koruduğunu kaydetti. 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 16
  • Apo Barzani 8 yıl önce Şikayet Et
    Kürt- kürt görünümlü ermeni savaşına az kaldı!
    Cevapla
  • Mesut 8 yıl önce Şikayet Et
    Devlet kuracagiz diyorsunuz daha milletten para dileniyorsunuz
    Cevapla
  • abc 8 yıl önce Şikayet Et
    fırsatı buldunuz duygu sömürüsü işid suriye ırak derken ikili oynamayıda gectiniz üclü dörtlü oyunlar oynuyorsunuz fırsat diye dilenmeye başladınız
    Cevapla
  • Musa 8 yıl önce Şikayet Et
    Hani bir Kürt kedisini bile Türkiye'ye teslim etmezdiniz? ne oldu? Petrol para etmiyor , bu hale düştün.Petrol bitince ne olacak bunların hali...Vah. vah...
    Cevapla
  • hafiza 8 yıl önce Şikayet Et
    Kürt kardesimiz yardim icin baskasina dilenmesin. Türk kardesi ona yeter ve artar. Kürt kardeslerimizi savaslarda baskasinin cikari icin kullanilmasina müsade etmiyelim ve muhtac duruma düsürmeyelim. Diger yorumlarin akilci olmasida bizleri sevindiriyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hizbullah'tan İsrail'e operasyon! Füzeler peş peşe fırlatıldı
Ukrayna, Kırım'daki Rus S-400 sistemlerini vurdu