Adalar satıldı Mısır karıştı

Suudi Arabistan ile Mısır'ı Kızıldeniz üzerinden bağlaması planlanan 15 kilometrelik köprü projesi kriz yarattı.

Adalar satıldı Mısır karıştı
Adalar satıldı Mısır karıştı
GİRİŞ 12.04.2016 10:21 GÜNCELLEME 12.04.2016 20:19
Bu Habere 36 Yorum Yapılmış

Suudi Arabistan Kral Selman’ın dün tamamlanan beş günlük Mısır gezisi iki ülke arasında önemli bir yakınlaşmaya sahne oldu.

Kral Selman’ın geçtiğimiz cuma Kızıldeniz üzerinden iki ülkeyi birbirine bağlayacak köprü projesini duyurmasını, Mısır’ın Kızıldeniz’de Akabe Körfezi’nin ağzındaki Sanafir ve Tiran adalarını Suudi Arabistan’a teslim edeceğini açıklaması izledi.

Tiran Adası, Akabe Körfezi’ni Kızıldeniz’den ayıran Tiran Boğazı’nın girişinde yer alıyor. Sina Yarımadası’nın 6 kilometre doğusunda yer alan adanın yüz ölçümü 80 kilometrekare. Bu adanın hemen doğusunda yer alan Sanafir Adası ise 33 kilometrekare büyüklüğünde.

Mısır parlamentosunda adaların tesliminin onaylanması gerekiyor. Ancak pek çok Mısırlı özellikle sosyal medya üzerinden Tiran ve Sanafir adalarının Suudi Arabistan’a teslim planına tepki gösterdi.

''ÜLKEYİ SATIYORUZ''

Twitter’da dile getirilen tepkilerde “Suudi Riyali’ne ülkeyi satıyoruz”, “Mısır satılık değil” gibi ifadelere rastlandı. Amerikan New York Times gazetesinin haberine göre sosyal medyada bazı kullanıcılar Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi’yi, eski bir Mısır halk şarkısında geçen ve toprağını satmasıyla bilinen “Awaad” adlı karaktere benzetti. Bu olay Mısır kırsalında utanç verici olarak kabul ediliyor. Adaların teslimini protesto eden küçük bir grup Tahrir Meydanı’nda önceki gün gösteri yaptı.

En az 5 kişi gözaltına alındı. Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi’nin 2013’teki askeri müdahalesine o dönem destek çıkan 30 Haziran gösterilerine katılan bazı siyasi çevreler de teslim planını protesto etti. Televizyon sunucusu ve şovmen Basim Yusuf da adaların devredilmesi kararını sosyal medyada eleştirdi. Mısır Sosyal Demokrasi Partisi Yüksek Kurul üyesi Hilal Abdulhamid, adalardan feragat edilmesinin anayasanın 151’inci maddesine aykırı olduğunu ifade etti. Mısır’da Müslüman Kardeşler Teşkilatı eski sözcüsü Muhammed Muntasır’ın başını çektiği İhvan kanadı da adaların teslimini ağır eleştirdi.

YORUMLAR 36
  • haksoz 7 yıl önce Şikayet Et
    allah islam dunyasini param parca eden suudilerin belasini versin .
    Cevapla
  • doktor 7 yıl önce Şikayet Et
    yıllardır israile satıldınız gıkınız çıkmadı
    Cevapla
  • yavuz 7 yıl önce Şikayet Et
    2004 den bu yana yunanistan bizim adaları işgal etti ama ses çıkmıyor kimseden
    Cevapla
  • Var git 7 yıl önce Şikayet Et
    vardır bi bit yeniği, köprüler tamamlansın israile satarlar.
    Cevapla
  • haksoz 7 yıl önce Şikayet Et
    satmasina ne gerek var arkadas zaten mutefiklerdir degilmi !? allah kahr etsin .
    Cevapla
  • ruhsuz vatandas 7 yıl önce Şikayet Et
    desenize misirin chp li "cagdas" israilcileri cildiriyor ve kuduruyor ?!..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Emekli maaşlarına düzenleme geliyor! Zam oranı için ilk tahmin geldi
Biden ve eski ABD başkanlarının katılacağı bölgede olağanüstü güvenlik önlemleri alındı