Reddedilmişti! ABD'nin sır teklifi ortaya çıktı

Gayrimeşru referandum öncesi ABD, BM ve İngiltere'nin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani'ye sunduğu alternatif teklifin detayları ortaya çıktı.

 Reddedilmişti! ABD'nin sır teklifi ortaya çıktı
Reddedilmişti! ABD'nin sır teklifi ortaya çıktı
GİRİŞ 29.09.2017 14:40 GÜNCELLEME 02.09.2023 14:14
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

ABD, BM ve İngiltere'nin 25 Eylül'de yapılan gayrimeşru referandumun ertelenmesi karşılığında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) sunduğu alternatif teklifin ayrıntıları ortaya çıktı. Amerika'da yayın yapan Washington Post gazetesinin yazarı David Ignatius, yayınlanan makalesinde ABD Dışişleri'nin Mesud Barzani’ye üç yıllık bir yol haritası sunduğunu yazdı.

Gayrimeşru referandumun yapılmasına 1 hafta kala Barzani'ye sunulan teklif çok tartışılmış, hatta bazı medya organlarında referandumun ertelenebileceği haberleri dahi çıkmıştı. Ancak tüm gelişmelerin ardından Barzani, yapılan teklifi reddetmiş, 25 Eylül'de referandum kararından geri adım atmamıştı.

BARZANİ'YE SUNULAN ÜÇ YILLIK PLAN

Makalesinde, ABD yönetiminin aylar öncesinden bölgede baskı yaptığını yazan Ignatius, Barzani’ye "itibarını koruyan" bir önerinin sunulduğunu ve üç yıllık bir yol haritasınun çizildiğini aktardı.

4 maddede sıralayabileceğimiz o sır teklif;

- Yol haritasında, Bağdat-Erbil hattında üç yıl boyu müzakere yapılacak

- Yapılacak müzakerelerin arabuluculuğunu Birleşmiş Milletler (BM) yürütecek

- Tüm anlaşmazlık konuları madde madde ele alınacak

- Ele alınacak konular arasında "bağımsızlık" da bulunacak

"REDDETMEK ZORUNDAYDIK"

ABD'li yetkililerin kendisine Barzani'nin tüm bu önerileri reddederek referandumu düzenlediğini belirten Washington Post yazarı, konuyu Barzani’nin oğlu Mesrur Barzani’ye de sorduğunu duyurdu. David Ignatius, Mesrur Barzani ile yaptığı söyleşide "Bunu yapmak zorundaydık. Çünkü Irak hükümeti anayasanın çok sayıda maddesini ihlal etti" dediğini aktardı.

BARZANİ, ABD'DEN YARDIM İSTEDİ

ABD, BM ve İngiltere'nin yaptığı bu teklifi yazara değerlendiren Mesrur Barzani, Irak hükümetinin kendileri cezalandırdığını iddia ederek şunları söyledi: "ABD müttefiklerini desteklemeli. Bunu en iyi yapabilecek olan ülke onlar. Amerika’nın, Kürdistan’a yöneltilen tehditler karşısındaki pasifliğinden endişeliyim."

YAZAR MAKALESİNİN SON BÖLÜMÜNDE KENDİ YORUMUNA DA YER VERDİ

Gayrimeşru referandum hakkında kendi düşüncelerine de yer veren yazar, Kürtlerin referandum kararı ile yanlış bir hesap yaptığını belirterek bu referandum için, "ABD, Irak hükümeti ve kendileri için gereksiz sorunlar ortaya çıkaracağı" yorumunda bulundu.

ABD'nin bölgede artan gerilimi azaltmak için çok çalışması gerektiğini aktaran David Ignatius, suçlu kim olursa olsun Trump yönetiminin "Bağdat-Erbil hattında" arabuluculuk yaparak diyaloğun devam etmesini sağlaması gerektiğini vurguladı.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 24
  • Alp Alper 6 yıl önce Şikayet Et
    ABD kalleş kimliği ile bilinir. Kovboyluk kanlarında var. Mertlik nedir asla bilmezler. At hırsızları defolun Orta Doğu'dan!
    Cevapla
  • Yörük GURD 6 yıl önce Şikayet Et
    Şeytan,İngiliz , Şeytan.
    Cevapla
  • ismail 6 yıl önce Şikayet Et
    ya bu referandum batının lehinde değil türkiyenin lehine olacak herşey fırsata çevrilebilir.her atılan adımı lehlerinde olacak diye bir kaide yok.aşırı tepki vermeye gerek yok en iyi yol siyasi yaptırımlar.siyasi yollar.kürt devleti kurulsa bile k.ırağı aşamaz ermenistan gibi dünyaya kapalı bir yer olur.boş yere kardeş kanı dökmeye gerek yok bu israilin emelleri için.onlar bölüp devlet kuruyorsa ırakta suriye ile birleşip daha büyüğünü kursun halk istedikten donra kimse önüne geçemez.bakarsı israli pare pare edip yutmayı umacağı yerde arap yarım adası tek devlet olmuş onu yutuverir.zafere giden yol belli birlik olup düşman ile hem siyasi hem akılla hem güçle savaşmaktır.
    Cevapla
  • Birlik rahmettir 6 yıl önce Şikayet Et
    Turkiye Irak Iran Suriye buyuk seytan ABDye karsi birlesmelidir yoksa ortadoguda kan durmaz.
    Cevapla
  • Vatandaş 6 yıl önce Şikayet Et
    Her taşın altından Abd çıkıyor ya.Adamlar dünyanın baş belası.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Dikkat! Yeni uygulamayla bu kişiler ehliyet alamayacak
Ahmet Hakan yazdı: Erdoğan, Fatih Erbakan'ı neden çay sohbetine davet etmedi?