Otomobilde ham madde kıtlığı çarkları durduruyor

Pandemi etkisiyle gelişen küresel arz ve talep şoku bir dengeye oturamadı. Otomotiv, kimya, elektronik ve makine gibi birçok sektörde ham madde krizi yaşanıyor. Gerekli malzemeler tedarik edilemeyince üretim aksamaya başladı.

GİRİŞ 20.03.2021 13:49 GÜNCELLEME 20.03.2021 15:33
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Endüstrilerde pandemi ile birlikte yaşanan ham madde, tedarik ve konteyner krizlerinin etkileri büyüyor. Dünyanın en önemli otomotiv şirketleri, malzeme yetersizlikleri sebebiyle birer birer üretimlerinin aksayacağını açıkladı.

Tofaş'ta çip krizi nedeniyle üretim durdu

Son dakika haberi: Volkswagen'de kriz büyüyor! 100 bin araç üretilemedi

Renault'ta çip krizi üretimi durdurdu

Daha önce General Motors, Ford ve Nissan, çip sıkıntısı sebebiyle tesislerin geçici olarak kapatılacağını duyurmuştu. Son olarak Toyota, Honda ve Volvo’dan benzer açıklamalar geldi.

Çip tedarik sıkıntısından etkilenen birçok şirketten biri olan Alman marka Volkswagen, hedef üretimden 100 bin araç geride kaldı.

Volkswagen’in bu yıl otomotiv sektörünü vuran devam eden çip krizi nedeniyle 100 bin adet otomobil üretemediğini belirten Volkswagen CEO’su Herbert Diess, grubun 2021’deki açığı telafi edemeyeceğini söyledi.

Özellikle Asya'dan yedek parça temin eden ve batıda üretim yapan otomotiv şirketleri; bağlantı noktalarında, limanlarda yaşanan sorunlar ve Covid-19'un devam eden etkisi sebebiyle, tedarik zincirinin bozulduğunu, malzeme temininde de ciddi sıkıntı yaşadıklarını belirtiyor. Benzer sıkıntı içeriye de yansıdı.

Geçtiğimiz günlerde Oyak Renault üretime ara vermişti. Dün de TOFAŞ, çip sıkıntısı sebebiyle bantları 15 gün durdurduğunu açıkladı. Yapılan açıklamada "Bunun etkilerinin asgari seviyede tutulması amacıyla, üretime ara verilen süre içerisinde periyodik bakım çalışmaları gerçekleştirilecektir. Diğer operasyonlar devam edecektir" denildi.

BAĞIMLILIK BİTMELİ

Türkiye'de inşaat malzemelerinden kimya, elektronik ve makineye kadar birçok sektörde ham madde krizi yaşanıyor. Öte yandan konteyner krizi sebebiyle de navlun (deniz taşımacılığı) maliyetleri üç kata varan oranlarda arttı. Emtia fiyatları da, arz azlığı ve talep yüksekliği sebebiyle yükseliş trendinde... Bütün bunlar Türkiye’nin enflasyonla mücadelesinde de tehlike oluşturuyor.

Plastik Sanayicileri Federasyonu Başkanı Ömer Karadeniz "Küresel arz şoku ülkemizi derinden etkiliyor. Ham madde fiyatlarında artış devam ederse birçok işletmenin üretimi durdurması gündeme gelebilir. Yıllardır dile getirmekte olduğumuz ham madde de yerli üretimin gerekliliğini bir defa daha yaşıyoruz. İç üretimin yetersiz olması arz güvenliğinizi dış etkenlere açık hâle getirdi. İthalat bağımlılığını bitirmek zorundayız" dedi.

YORUMLAR 15
  • Fero Başkan 3 yıl önce Şikayet Et
    Adam plastik yok diyor milletin derdi hala araba fiyatları. Ü-RE-TE-CEK-SİN!!!
    Cevapla
  • Salih 3 yıl önce Şikayet Et
    Hangi talep ?
    Cevapla
  • Maas 3 yıl önce Şikayet Et
    Mart bitiyor hala 2020 modeller için kampanyalar var..Hani araç yoktu ? Karaborsacı adiler sizi...Kan emiciler.Birde bunların galeyanına gelip kudurmuş gibi araba almaya çalışanlar var,ihtiyaçtan değil haaa.. akılları sıra ucuz alıp pahalı satacak vurgun yapacaklar.Çekilin kardeşim aradan , illede ihtiyaç yoksa almayın,it iti kırsın siz seyre durun.
    Cevapla
  • nimet 3 yıl önce Şikayet Et
    Kesinlikle.. Al-ma-yın bak nasıl fiyatlar inecek..
    Cevapla
  • haldun 3 yıl önce Şikayet Et
    O zaman sen araba uret aslan parçası öyle asıp kukremeyle o işler olmuyor
    Cevapla
  • Türk Vatandaşı 3 yıl önce Şikayet Et
    Kudurmuş gibi araç alanlar, covid var herkes hapisle cezalı nereye gideceksiniz de araba almaya koşuyorsunuz ahmaklar.
    Cevapla
  • pirana61 3 yıl önce Şikayet Et
    almıyoruzzz fiyatları nasıl şişirdiyseniz tekrar aynı fiyatlara indirin yoksa daha çoook çipti bittiydi masalı bu millete okursunuz zaten faiz%19 olduğu sürece çoookkk daha beklersiniz bu kadar yüksek faizde kimse araba almazzz bu kadar yüksek faiş fiyata artık kimse araba almazzz
    Cevapla
  • Cenk eder 3 yıl önce Şikayet Et
    Alma kardeşim nerden alacaksin saanayidemi yaptiracksin arabayı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle