2022 yılı otomotivde zorlu geçecek

Çip krizi, tedarik sorunu gibi nedenlerle otomobil fiyatları yükselirken, ikinci el otomobil pazarı için 2022'de sürecin daha da zorlaşacağı ön görülüyor.

GİRİŞ 08.11.2021 15:21 GÜNCELLEME 08.11.2021 15:55
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

Kapanma ya da kısıtlamalar yaşanmaması durumunda 2022 yılının 6'ıncı ayına kadar ikinci el araç fiyatlarının gün geçtikçe radikal şekilde artacağı vurgulanırken, bir yandan da hem sıfır hem de ikinci el araç bulmanın zorlaşacağına dikkat çekildi. Ayrıca sıfır araçlardaki çip ve ham madde krizinin ise 6 ile 9 ay arasında çözülebileceği ifade edildi.

Otomerkezi.net CEO'su Muhammed Ali Karakaş, son dönemde tekrar gündeme gelen fiyat artışları ile ilgili "Yıl sonuna kadar fiyatlarda kur, faiz ve sıfır kilometredeki tedarik durumu üçgenine bağlı olarak yüzde 20'ye kadar artış yaşanabileceğini öngörüyoruz. Yine yıl sonu pazar beklentimiz şu an için 6.5 milyon seviyesinde. Hali hazırda online platformlardaki ilan sahiplerinin ancak yüzde 10'u gerçek satıcı, reelde satışa açık ortalama 50 bin araç var, geri kalanı maalesef manipülasyondan ibaret." dedi.

Otomerkezi.net, önümüzdeki yıl otomotiv sektörünü oldukça zorlu günler beklediğine işaret eden dikkat çekici bilgiler paylaştı. Yapılan değerlendirmede, hem sıfır araçlardaki çip ve ham madde krizinin çözülmesinin zaman alacağı, diğer tarafta ikinci el araç bulmanın zorlaşacağı, bulunan araçlarda da fiyatların ciddi oranda artmış olacağı belirtildi.

"Gerçek satıcı oranı ancak yüzde 10"

İkinci el araç ilanlarında ciddi bir azalma olduğunu söyleyen Otomerkezi.net CEO'su Muhammed Ali Karakaş "İkinci el aracı olanlar da, bayiler de son haftalarda birer birer ilanlarını kaldırdı. Bu süreçte vazgeçenlerin bir kısmı ortalama 20-30 bin TL fiyat artırıp yeniden ilan verdi ya da satmaktan vazgeçti. İlan sayılarına bakıldığında da belirgin bir düşüş gözlemleniyor. İlan sayıları ortalama 400 binden 280 bine gerilemiş durumda.

Hali hazırda online platformlardaki ilan sahiplerinin ancak yüzde 10'u gerçek satıcı, reelde satışa açık ortalama 50 bin araç var, geri kalanı maalesef manipülasyondan ibaret." dedi.

"İkinci elde de tedarik zorlaşıyor"

İkinci el araç piyasasına stok kaynağı sağlayan etkenlerden birisi ise operasyonel filo kiralama şirketleri oluyor. Fakat sıfır araç sıkıntısı sebebiyle kiralama şirketleri de var olan araçlarını yenisi ile değiştirme yoluna gidemiyor. Karakaş, konu ile ilgili olarak "Kiralama şirketleri sıfır araçlarda tedarik sorunu devam ettiği için artık 1-5 yaş aralığındaki araçlarını, yerine yenisini koyamayacağı için satmaktan vazgeçti, kilometreleri artsa da kiralamaya devam ediyor. Bu da ikinci elde tedariği zorlaştıran faktörlerden sadece birisi." şeklinde konuştu.

"Vatandaşın bulduğu aracı almasında fayda var"

Tedarik probleminin ikinci ele de yansıdığı bugünlerde, ilanlar arasındaki fiyat farklarının arttığını söyleyen Karakaş "Boyası, değişen parçası olan araç ile boyasız araç farklarına bugünlerde takılmamakta fayda var. Çünkü boyasız bir araç, 2-3 parça boyası ya da değişen parçası olan bir araçtan 50 bin TL daha fazla fiyatla ilana koyuluyor. Bu durumu biz doğru bulmuyoruz. İkinci ele düşmüş otomobillerde hasar geçmişi olması bu işin doğasında var. Artık hasar geçmişi konusuna da daha Avrupai bir bakış açısı ile bakmalıyız. Vatandaşın, tedarik probleminin olduğu bu dönemde bulduğu, beğendiği aracı almasında fayda var." dedi.

"Yıl sonu beklentimiz 6.5 milyonla sınırlı"

Döviz kuru gidişatının sektörü büyük ölçüde etkileyip, ikinci el araçlarda fiyat artışına neden olduğunu belirten Otomerkezi.net CEO'su Karakaş "Kurumsal markalar olarak döviz kurunun gidişatı bizleri tedirgin ediyor. Piyasanın oturması için volatilite devam etmemeli, durağan pozisyona geçmeli. Yıl sonuna kadar kur, faiz ve tedarik sorunu etkenleriyle fiyatların yüzde 20 bandında artabileceğini öngörüyoruz. Yıl sonu satış beklentimiz ise 6.5 milyonla sınırlı." yorumunu yaptı.

YORUMLAR 23
  • Kaya 2 yıl önce Şikayet Et
    Araba hırsızı bakkalı manavı kasabı amiri memuru araç alır satarsa böyle olur
    Cevapla
  • Hoca 2 yıl önce Şikayet Et
    Yurtdışından araç girmeli piyasaya bu kadar mı zor. 15 yaşında arabalar 500 eurodan başlıyor. Sok 100000 aracı bak bakalım neler oluyor.
    Cevapla
  • Kenan 2 yıl önce Şikayet Et
    Fiyatlar sanki çok ucuzmuş gibi hala zam yapmayı düşünüyorlar. Sayın reis lütfen 2.el araç ithalatını başlat. Bak bakalım daha zam yapabiliyorlarmı
    Cevapla
  • Doğrucu 2 yıl önce Şikayet Et
    Kıtlık rantı pazarlama hilesidir... Sadece Türkiye değil, bütün dünya bu hileye düştü. Piyasaya az otomobil verilip halk kuyruklara sokuldu.
    Cevapla
  • derbeder 2 yıl önce Şikayet Et
    o dedigine sadece senin gibiler inanır akp yedi bu ülkede ne varsa ömürde dahil
    Cevapla
  • İklimdeğişikliği 2 yıl önce Şikayet Et
    Hayır tam tersine insanları yeni çıkaracakları elektrikli otomobillere teşvik etmek için.Benzinli ve dizel arabalar yakın zamanda beş para etmeyecek belki de firmalar piyasadan bu modellerini bile toplayabilir. 2022 yılından sonra otomobil firmalar peşi sıra elektrik otomobillerini piyasaya sürme yarışında bulunacak bunun fitilinide zaten Türkiye togg la yakmıştı.Hadi hayırlısı diyelim yerli arabamız için başarılar inşallah.
    Cevapla
  • Orhan 2 yıl önce Şikayet Et
    Ne zaman mı patlayacak balon? Ben söyleyeyim,elektrikli yerli TOGG ve diğer firmaların elektrikli versiyon arabaları piyasaya bir bir çıkmaya başladığında tüm balonlar patlayacak,merak etmeyin az kaldı,artırsınlar fiyatları artırabildikleri kadar.doyana kadar,kanana kadar,ceplerini doldurana kadar,az kaldı azzzz.
    Cevapla
  • İklimdeğişikliği 2 yıl önce Şikayet Et
    Haklısın benzin fiyatları yükselsin diye geçen yıl şişirdiler piyasayı dediğin gibi elekrikli ve güneş enerjili araba dönemi çok yakında piyasaları kasıp kavuracak dizel arabaları zaten Avrupa almıyor bile yakında bu araçlar çöplük olacak avrupada bizdede tam tersi çöplüğe para yatırmaya devam ediyoz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle