Stellantis'te dizel skandalı patlak verdi! ABD rekor ceza kesti

Fiat, Opel, Peugeot, Citroen gibi dev markaların çatı şirketi Stellantis, ABD'de dizel emisyon testlerinde kasıtlı olarak yanıltıcı yazılım kullandığını kabul etti. Otomobil devi Stellantis, 300 milyon dolar ceza ödeme zorunda kalacak.

GİRİŞ 06.06.2022 18:02 GÜNCELLEME 07.06.2022 09:46
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

PSA ve FCA'nın birleşmesi ile kurulan Stellantis, bünyesindeki markalardan Dodge ve Jeep'in 100 bin dizel aracında gerçek emisyon değerlerinin gizlediği ortaya çıktı. Stellantis, dizel otomobillerde hileli yazılım kullandığı gerekçesi ile ABD’de 300 milyon dolar ceza ödemeye mahkum oldu.

2015 yılında ABD'de patlak veren dizel skandalı, otomotiv sektöründe etkisini sürdürüyor. Bugüne kadar birçok marka milyonlarca dolarlık tazminatlara mahkum olurken, son olarak FCA ve PSA'nın birleşimi ile kurulan Stellantis de yüklü bir cezaya çarptırıldı.

ABD Adalet Bakanlığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, 2021 yılında FCA ve PSA'nın birleşimi ile kurulan otomotiv grubu Stellantis’in araçlarındaki dizel motorlara ait gerçek emisyon değerlerini gizlediği ortaya çıktı.

Hollanda merkezli şirket, ortaya çıkarılan sahteciliği kabul ederken, ABD’nin Temiz Hava Yasasını ihlal ettiği gerekçesi ile de 300 milyon dolar ceza ödemeye mahkum oldu.

100 BİN ARACI KAPSIYOR

Mahkeme belgelerine göre, Stellantis bünyesindeki bazı markaların ürettiği dizel motorlu araçların yetkili makamlar tarafından yapılan testlerinde, çeşitli hilelerin yapıldığı ortaya çıktı. Yapılan hileler ile, söz konusu otomobillerin gerçek karbon emisyon değerlerinin bilinçli olarak gizlendiği ve bu şekilde yasal onay aldığı belirlendi.

ABD Adalet Bakanlığı'nın soruşturma kapsamını genişleterek, üç üst düzey Stellantis yöneticisini de yargılama sürecine dahil etmesi bekleniyor.

Stellantis bünyesinde, Ferrari, Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroën, Dodge, DS, Fiat, Jeep, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot, Ram ve Vauxhall gibi markalar bulunuyor.

2015 YILINDA VOLKSWAGEN'DE PATLAK VERMİŞTİ

'Dizel skandalı' olarak anılan olaylar zinciri, ABD Çevre Koruma Ajansı'nın Eylül 2015'te Volkswagen'in emisyon testlerini manipüle ettiğini ve şirketin dizel araçlarının normal seviyenin 40 kat üzerinde çevreyi kirlettiğini duyurması ile başladı.

Dünya genelinde yaklaşık 11 milyon dizel motorlu aracın emisyon testlerinde yanıltıcı yazılım kullanıldığını kabul eden Volkswagen, uzun süre dizel emisyonu skandalıyla gündemi meşgul etmiş, ABD ve Alman makamlarına yüksek cezalar ödemiş ve milyonlarca aracını geri çağırmak zorunda kalmıştı.

Skandalın patlak vermesinin ardından, Volkswagen'in o dönemki yöneticileri dolandırıcılık, rekabet kurallarını ihlal ve güveni kötüye kullanma suçlamaları ile karşı karşıya kalarak yargılanmıştı.

Dizel skandalının ardından, çevre konusunda artan farkındalık ile başta Avrupa Birliği olmak üzere birçok ülke emisyon regülasyonlarını daha sıkı hale getirdi. Ülkelerin bu net tutumu ise, otomotiv sektörünün yeni standartları karşılamak için çareyi elektrikli otomobillerde bulmasına yol açtı.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 12
  • OLMAZ OLSUN 1 yıl önce Şikayet Et
    Hiç araba geri çağrıldımı bizde. Hep başka ülkelerden haber okuruz. Yakıt meselesi çok önemli.
    Cevapla
  • Hakan 1 yıl önce Şikayet Et
    Almanlar 60 milyar dolar ödedi. Tek volswagen için 300 milyar normal
    Cevapla
  • 9 köyden kovulan 1 yıl önce Şikayet Et
    araçlar ağırlıklı olarak AB menşeli daha önce 18 milyar dolar ceza yiyen Wolksvagen de AB menşeli...Anglosakson (ABD ve İngiltere) AB ye ekonomik olarak ta savaş açtı...2015 yılında dünyanın en değerli otomobil şirketi yerini Toyota ya bıraktı ardından ABD li Tesla bütün oto şirketlerinin toplamından daha değerli oldu...sonuç olarak ABD hem kendi şirketlerinin değerini artıyor hem de AB ye ekonomik olarak ayar çekiyor...
    Cevapla
  • Hasan SGK Emekli 1 yıl önce Şikayet Et
    Bizdeki emisyon değerleri yüksek olduğu için tüm araçlar emisyonun altında.
    Cevapla
  • Akkiseli 1 yıl önce Şikayet Et
    300 milyondur o
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle