Volkswagen, Tesla için tarih verdi

Alman otomobil devi Volkswagen’den Tesla yöneticilerini kızdıracak bir açıklama geldi. CEO Herbert Diess Tesla’nın zayıfladığını ve 2025 yılında sektörde liderliği ele geçireceklerini söyledi.

GİRİŞ 30.06.2022 09:19 GÜNCELLEME 30.06.2022 09:20
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Volkswagen, 2025 yılına kadar dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi olmak için Tesla'yı geride bırakabilir. Alman grubun CEO'su, üretimi artırma zorluğunun en şiddetli rakibini zayıflattığını iddia etti.

Volkswagen CEO’su Herbert Diess Alman otomotiv devinin Wolfsburg merkezinde Salı günü işçilere yaptığı açıklamada, "Elon’un, Austin ve Grünheide'de son derece karmaşık iki fabrikayı aynı anda güçlendirmesi ve Şanghay'daki üretimi genişletmesi gerekiyor. Bu güç harcamayı gerektirecek. Bu fırsatı değerlendirmeli ve hızlı bir şekilde yetişmeliyiz. 2025 yılına kadar lider olabiliriz'' ifadelerine yer verdi.

Volkswagen CEO’sunun kendine güveni, daha geçen ay Financial Times konferansında firmanın "ABD'nin ana rakibinin bu kadar hızlı ve iyi hazırlanmış olmasını beklemediğini" söylediği yorumlarıyla bire bir çelişiyor. Diess on yılın ortasına kadar elektrikli araçlarda lider üretici olmak için "sıkı bir yarışa'' girileceğini söylemişti.

Elektrikli araçların geliştirilmesine 52 milyar eurodan fazla yatırım yapan Volkswagen, bu yıl dünya çapında yaklaşık 700.000 elektrikli otomobil satmayı planlıyor. Bu rakam Tesla CEO'su Elon Musk'ın sunabileceğini öne sürdüğü 1,5 milyonun yarısından daha az.

Bununla birlikte, yarı iletken tedarik krizinin ilk aşamalarında çoğu rakibinden daha iyi iş çıkaran Tesla, son zamanlarda ABD, Avrupa ve Çin'deki namı değer 'giga-fabrikalarında' üretim sorunlarıyla boğuşuyor.

Musk, geçen ay bir Tesla sahipleri kulübüne yaptığı açıklamada şirketin Teksas ve Almanya'daki tesislerinin "şu anda devasa para fırınları" olduğunu söylemişti. Musk küresel tedarik zinciri krizi karşısında üretimi güvence altına almak ve hızlandırmak için mücadele ederken milyarlarca dolar kaybettiğini söylemişti.

Musk ile yakın arkadaş olan ve elektrikli otomobilleri popülerleştirme konusunda takdirlerini gizlemeyen Diess, VW'nin en güçlü rakibinin "Tesla olduğunu" tekrarladı. Volkswagen CEO’su personeline yaptığı açıklamada Tesla’nın "zayıfladığını" söyleyerek söz konusu gelişmeleri ele geçirdi. Diess’in sunumu sırasında Volkswagen'i temsil eden aktör Jason Momoa'nın Tesla olarak rol alan aktör Henry Cavill'e arkadan yetiştiğini gösteren bir içeriğe de yer verildi.

Volkswagen CEO’su geçici kapanmalardan sonra Zwickau'daki elektrik santralini tekrar tam kapasiteyle çalıştığına, Çin'deki fabrikalarının pandemi kapanmalarının ardından yeniden çalışır hale geldiğine dikkat çekti. Diess sonuç olarak, VW’in bu yıl "Tesla ile olan farkın daha da büyümesine izin vermeyeceklerini” ve “farkı kapatacaklarını" söyledi.

Musk geçen hafta yaptığı açıklamada, Volkswagen'in bu on yılda Tesla'yı geçeceğini öngören sektör tahminlerine katılmadığını söyledi. Bloomberg etkinliğinde konuşan Musk, "Diğer rakipleri gerçekten düşünmüyoruz. Araçlarımıza olan talep son derece yüksek ve bekleme listesi uzun. Üretim kapasitemizi mümkün olduğunca hızlı bir şekilde artırıyoruz" dedi.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 2
  • Öğretmen 1 yıl önce Şikayet Et
    Yahu Volkwagen sırf hava. Sen daha dizel skandalından sonra arkanı toplayamadın kapı kapı el etek öptün. Amerika pazarında yoksun, herkes kaçıyor. Avrupa pazarında ve ne hikmetse Türkiye de el üstünde tutuluyorsun. Afrika, Asya ve Orta Doğu gibi sert coğrafyalarda hakim firmalar sağlamlığıyla ön plana çıkan firmalar. Elektrikli araçlarınında kar odaklı planlı eskitmenin en alasını yapacağını biliyoruz. O yüzden geç kardeşim bunları. Dünyada 1 olsan kaç yazar benim gözümde 1 lira ederim yok.
    Cevapla
  • Fatih 1 yıl önce Şikayet Et
    Togg alacam bacım.
    Cevapla