800 milyon aracın plaka kayıtları sızdırıldı

Bir Çin veri tabanı internete sızdı ve bu ay kapatılmadan önce yüz tanıma fotoğrafları ve araç plaka bilgileri de dahil olmak üzere vatandaşların bilgilerinin önemli bir kısmı ifşa edildi.

800 milyon aracın plaka kayıtları sızdırıldı
800 milyon aracın plaka kayıtları sızdırıldı
GİRİŞ 01.09.2022 09:24 GÜNCELLEME 01.09.2022 09:24

Ortaya çıkan veriler, Çin'in doğu kıyısındaki Hangzhou merkezli Xinai Electronics adlı bir teknoloji şirketine ait.

Şirket, Çin genelinde insanların ve araçların işyerlerine, okullara, şantiyelere ve otoparklara erişimini kontrol etmek için sistemler kuruyor.

Web sitesi, maaş bordrosu, çalışan katılımını ve performansını izleme gibi personel yönetimi de dahil olmak üzere bina erişiminin ötesinde bir dizi amaç için yüz tanıma kullanımını öne çıkarırken, bulut tabanlı araç plaka tanıma sistemi, sürücülerin gözetimsiz garajlarda park etmek için ödeme yapmasına izin veriyor. 

Xinai'nin, web sitesinde verilerin sunucularında  geniş bir kamera ağı aracılığıyla "güvenli bir şekilde saklandığını" iddia ediyordu, ancak güvenli değildi.

Güvenlik araştırmacısı Anurag Sen , şirketin Çin'deki Alibaba tarafından barındırılan bir sunucuda açıkta kalan veritabanını buldu.

Uzun bir süre internette kaldıktan sonra, Xinai Electronics, bilgilerin erişiliebilen açık veritabanını kaldırdı.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.