Otomobilde yeni kriz patlak verdi!

Avrupa kıtasında kış mevsimine yönelik endişeler artarken, gaz sıkıntısının otomotiv sektörünün de ciddi şekilde etkilenmesi bekleniyor.

Otomobilde yeni kriz patlak verdi!
Otomobilde yeni kriz patlak verdi!
GİRİŞ 06.10.2022 17:10 GÜNCELLEME 06.10.2022 17:15
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Avrupa'da otomobil üretimi, gaz kıtlığının bir sonucu olarak bu kış azalabilir ve bu durum, koronavirüs salgını ve küresel yarı iletken kıtlığının ardından otomotiv sektörünü bekleyen üçüncü büyük tehlike olabilir.

ÜRETİM YÜZDE 15 DÜŞEBİLİR

Analistler, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması nedeniyle Avrupa'daki otomobil montaj ve parça fabrikalarında yaşanan gaz sıkıntısının, üretimi yüzde 15'e varan oranda azaltabileceğini söylüyor.

S&P, ''Enerji kesintisi, Avrupa otomobil üretiminde fren yapabilir'' başlıklı bir raporda, Avrupa Birliği'nin yıllık ortalama 450 milyar metreküp tüketimine karşılık, önümüzdeki ay 70 milyar metreküp doğalgaz açığı öngördü.

Raporda, Avrupa otomobil endüstrisinin tüketmesi gereken gaz miktarı nedeniyle, üretimin, muhtemelen 800 bin ila 900 bin adet küçülmesi gerekeceği öne sürüldü.

OTOMOBİL ÜRETİCİLERİ, ÜRETİM BAŞKA FABRİKALARA KAYDIRIYOR

Devam eden gaz kıtlığına yanıt olarak Volkswagen, geçen ay üretimini Almanya ve Orta Avrupa'daki tesislerinden Rus gazına bağımlı olmayan fabrikalara kaydırabileceğini söyledi.

Wolfsburg'da iki gazla çalışan elektrik santrali işleten ve Volkswagen'in bir yan kuruluşu olan Volkswagen Kraftwerk, doğalgaz sıkıntısı nedeniyle gaz tüketimini azaltmak zorunda kalacaklarını duyurdu.

Avrupa ve Birleşik Krallık'taki otomobil üretimi, son gaz kıtlığı döneminden önce zaten bir kriz içindeydi ve sorunlarla boğuşuyordu.

Pandemi öncesinde yıllık 14 milyona yakın otomobil üreten Avrupa Birliği, geçen yıl sadece 9.9 milyon adet üretim yapabildi. Bu da yüzde 29'luk bir düşüş olduğu anlamına geliyor.

İngiltere'de otomobil üretiminin bu yıl 870 bin adedi geçmeyeceğine ilişkin sektör tahminlerine dayanarak; 2022 yılı, İngiltere otomobil üretiminin bir milyon adedinin altına düştüğü üst üste üçüncü yıl olacak.

FİYATLAR ARTABİLİR

Rusya-Ukrayna arasında çıkan savaş sonrası Avrupa Birliği ile yaşanan gerilimde, Rusya'nın son kozunu kullanarak doğalgaz akışını kesmesiyle otomotiv endüstrisinin ciddi bir yara aldığı belirtilirken, araç fiyatlarındaki artışın sene sonuna doğru daha fazla hissedileceği ifade ediliyor.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 6
  • Necat 1 yıl önce Şikayet Et
    Eyvah togg gecikecek galiba
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Heryer kiriz heryerde kiriz
    Cevapla
  • Tahsin 1 yıl önce Şikayet Et
    Wolksvagen Türkiye pişmanlığı yaşayacak neden Türkiye'de bir fabrika kurmadım diye pişman olmuştur
    Cevapla
  • Yasin 1 yıl önce Şikayet Et
    Kursada passat üretimden sadece skoda superb üretilecekti. Oysa almanyada bir sürü modelin vardır.
    Cevapla
  • Halo dayı 1 yıl önce Şikayet Et
    hava bulutlu olsa otomotiv krizi. sel gelse otomobil krizi. kuraklik olsa otomobil krizi. bahane çok. amaç kriz çıkarmak.
    Cevapla
  • VATANSEVERRRR. 1 yıl önce Şikayet Et
    Gelin bize gelin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle