İran, Renault, Peugeot ve Citroen'in ithalatını yasakladı

İran, Fransız otomobil markaları Renault, Peugeot ve Citroen'in ülkede tescilinin ve ithalatının yasaklandığını duyurdu.

GİRİŞ 18.11.2022 14:45 GÜNCELLEME 18.11.2022 15:32
Bu Habere 39 Yorum Yapılmış

İran'ın yarı resmi haber ajansı Tesnim'e göre, Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Omid Kalibaf, kararın, Fransız otomobil üreticilerinin önceki yıllarda "profesyonel olmayan davranışlarına karşılık" alındığını söyledi.

Bakanlığın aldığı karar kapsamında Renault, Peugeot ve Citroen gibi Fransız firmaların ürettiği araçların ithalatının yasaklandığını aktaran Kalibaf, "Bu dönemde Fransız otomobillerinin ithalatı için herhangi bir lisans vermedik. Otomobil ithalatı konusunda odak noktamız sadece Japon, Kore, Çin ve Fransız olmayan Avrupa otomobilleri." dedi.

Kalibaf, "İran, onların (Fransızlara) yaptırımlarla İran otomobil sektörüne ve piyasasına baskı yapmasına izin vermeyecek." ifadesini kullandı.

ABD'NİN YAPTIRIMLARI OTOMOTİV SEKTÖRÜNÜ HEDEF ALMIŞTI

"İran Khodro" ve "Saipa" gibi İranlı otomobil üreticileri, çoğunlukla Peugeot, Renault ve Citroen gibi Fransız şirketlerle ortak üretim yapıyordu. ABD'nin 2018'de devreye soktuğu yaptırımlar, İran'daki en büyük istihdam alanlarından otomotiv sektörünü de hedef almıştı.

Başta, Peugeot, Renault ve Citroen gibi Fransız otomobil üreticileri olmak üzere yabancı şirketler, ABD'nin geniş kapsamlı tek taraflı yaptırımları nedeniyle İran'daki faaliyetlerini durdurmuştu. Bu yüzden parça tedarikinde sorunlarla karşılaşan İran yerli çözümlere yönelmişti.

KAYNAK: AA
Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 39
  • Muzaffer 1 yıl önce Şikayet Et
    Biz de Fransız Arabasını ve Ürünlerini almayalım. Fransanın MÜSLÜMANLAR a uyguladığı adı baskıcı politikayı ne zaman göreceğiz Azerbaycan kendi topraklarını geri aldı diye ambargo koydu adı macron Türkiye'deki tüm Fransız kuruluşları sivil toplum casusları okulları üniversiteleri sonsuza dek kapatılmalı. Buralardan kendi çocuklarımızı bize düşman yapan fikirler üretiliyor
    Cevapla
  • Dadaş Yorgun. 1 yıl önce Şikayet Et
    Belkide sözlerini tutarlar kim bilir ama iyi olur tutarlarda belki bizde böyle bir karar alırız inşallah ......
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    hikaye bunlar yasak derler el altından fazlasıyla devam ederler iranın hiçbir sözüne güvenilmez hiçbir konuda sadece danışıklı dövüş yaparlar okadar
    Cevapla
  • Eli Tanrıverdi 1 yıl önce Şikayet Et
    Oran değil burası Güney Azerbaycan ve söylediğinizi göre Fars faşizm devleti sadece yalan ve küfür.ana vatan Türkiyemize selamlar ve saygılar ❤️
    Cevapla
  • Bluepeace 1 yıl önce Şikayet Et
    Bizde yapalım. Yada vatandaşa duble vergili değil.direkt olarak firmalardan parasını alınsın.yada buraya satan her firma 10000 kişilik fabrika açma ve dolarla euroyla onların asgari ücretini vermek zorunda olsun.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Devletler incelese.. Sömürge zihniyetiyle üretilenlerin ne kadar çok sömürdüğünü görecek ama.. İN CE LE MİYORLAR.. Gerçeği açıktan söylemeyi bırak, GİZLİDEN BİLE ÖNLEM ALMIYORLAR..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle