En güzel iftar duası ve anlamı: Peygamberimizin iftar duası!

11 Ayın sultanı olan Ramazan ayı için geri sayım sona erdi. İbadetlerini yerine getirerek oruç tutacak kişiler akşam ezanının okunduktan sonra oruçlarını açacaklar. Oruçlarını açarken edecekleri dualara yoğun ilgi başladı. İşte, en güzel iftar duası ve Türkçe iftar duası!

En güzel iftar duası ve anlamı: Peygamberimizin iftar duası!
GİRİŞ 11.03.2024 12:43 GÜNCELLEME 11.03.2024 12:43
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Müslüman aleminde özel ve mühim bir yeri olan on bir ayın sultanı Ramazan ayının gelişiyle sahur ve iftar duaları gündem oldu. Oruç ibadetini yerine getirenler iftar sırasında edecekleri iftar dualarının okunuşu ve anlamlarını araştırıyor. Peki iftarda hangi dua ve sureler okunabilir? Peygamberimizin iftar duası nasıldı?

PEYGAMBER EFENDİMİZ (S.A.V.) ORUCUNU NASIL AÇARDI?

Hz. Peygamber’in (s.a.s.) iftar sofrası, lüks ve israftan uzak, son derece sade idi. Medine’de Efendimiz’in (s.a.s.) yanında büyüyen Enes b. Mâlik (r.a.) Resûlullah’ın (s.a.s.) iftarını şöyle anlatmıştır: “Resûlullah akşam namazını kılmadan önce birkaç taze hurma ile eğer yoksa kuru hurma ile iftar ederdi, o da yoksa birkaç yudum suyla orucunu açardı.” (Ebû Dâvûd, Savm 21; Tirmizî, Savm 10)

İbni Ömer (r.a.) Hz. Peygamber’in (s.a.s.) iftar ettikten sonra şöyle dediğini haber vermektedir: “Susuzluk gitti, damarlar serinledi ve inşallah sevap da gerçekleşti.” Yine aynı yerde Peygamber (s.a.s.) Efendimiz’in iftar ettiği zaman “Allah’ım! Sadece senin rızan için oruç tuttum ve senin verdiğin rızıkla orucumu açtım” dediği nakledilmektedir. (Bknz. Ebû Dâvud, Savm, 22)

İFTAR DUASI ARAPÇA

Muaz ibni Zühre (r.a.) anlatıyor:

“Resulullah (s.a.s.) iftar ettiği zaman ellerini açıp şu duayı okurdu:

Allahümme leke sumtü ve bike amentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rizgıke eftertü.

İFTAR DUASI TÜRKÇE ANLAMI

Allah’ım Senin rızân için oruç tuttum. Sana inandım. Sana güvendim. Senin rızkınla orucumu açıyorum.” (Ebû Dâvud, Savm, 22)

YEMEKTEN SONRA OKUNACAK DUA

ARAPÇA OKUNUŞU

Elhamdülillahillezî et amenâ ve sekenâ ve cealenâ minel müslimin

TÜRKÇE ANLAMI

Açlığımızı ve susuzluğumuzu gideren ve bizi Müslüman kılan Allah'a hamdolsun.

“Ey Rabbimiz! Sana tertemiz duygularla, eksilmeyip artan, huzurundan geri çevrilmeyip kabul edilen sayısız hamd ile hamd ederiz. ” (Buhârî, Et`ime 54.;Ebû Dâvûd, Et`ime 52 (3849); İbni Mâce, Et`ime 16)

“Bu yiyeceği bana yediren ve tarafımdan hiçbir güç ve kuvvet olmadan bunu bana rızık kılan Allâh'a hamdolsun” derse geçmiş günahları affolunur" dedi.”(Ebû Dâvud, Libâs 1; Tirmizî, Da'avât 55; İbnu Mâce, Et'ime 16)

YORUMLAR 2
  • Müslüman 1 yıl önce Şikayet Et
    ELHAMDÜLİLLAH Elhamdülillah ELHAMDÜLİLLAH
    Cevapla
  • osman 1 yıl önce Şikayet Et
    Ecrini Rabbimiz, sadece kendine bıraktığı böyle bir güzel ibadetin en ince anında yapılacak duaları hiç kabul etmez mi? Hatta duayı 'dilimize gelmeyip gönlümüzden geçen tüm hayır dileklerimizi kabul eyle Allah'ım' diyerek fırsata çevirebiliriz.
    Cevapla