Kimler obezite ameliyatı olabilir?

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Burak Uğraşa ameliyatlı ve ameliyatsız obezite tedavisi hakkında bilinmesi gerekenleri anlatıyor.

Kimler obezite ameliyatı olabilir?
Kimler obezite ameliyatı olabilir?
GİRİŞ 31.03.2016 15:51 GÜNCELLEME 31.03.2016 15:51

“Öncelikle vücut kitle indeksinin %35 ile 40 oranında olması gerekiyor. Yani her fazla kilo obezite olarak tanımlanmıyor. Obezite, kişinin sağlığının bozacak oranda vücutta aşırı yağ birikimi olarak tanımlanır. Sorun sadece aşırı kilolu olmak değil, aşırı kilo nedeniyle başka sağlık sorunları da yaşıyor olmaktır. Örneğin obezite ve diyabet rahatsızlığının beraber görüldüğü durumlarda, damar hastalıklarına bağlı olarak gelişen kalp krizleri ani ölümlere sebep olabilmektedir. Bu gibi durumlarda obezite ameliyatı ile şeker hastalığı tedavisinin bir arada yapılmasını gerektiriyor.” 

Morbid obez hastalarının tedavisi için kullanılır 

“Tüp mide ameliyatı, fazla kilolarını vermek için diyet ve egzersiz dahil tüm tedavi yöntemlerini ve önlemleri almış ancak başarısız olmuş morbid obez hastaların tedavisi için kullanılan bir yöntemdir.

Bu ameliyat hastalığın tedavisinde oldukça etkili ve güvenilirdir. Ayrıca tüp mide ameliyatı (IFSO) Obezite ve Metabolik Hastalıklar Cerrahisi Uluslararası Federasyonu, (ASMBS) Amerikan Metabolik ve Bariatrik Cerrahi Derneği ve (NIH) Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından tavsiye edilen bir yöntemdir. Şu anda dünyada en çok uygulanan obezite ameliyatı konumundadır” 

Tüp mide ameliyatı nedir? 

"Tüp mide ameliyatı aşırı kilo sorunu olan insanların yedikleri yemek miktarlarını sınırlamak ve yenilen gıdaların da bir kısmının emilimini azaltmak için kullanılan bir ameliyattır. Cerrahi olarak oluşturulan yeni mide eski mide hacminin yaklaşık üçte birini teşkil eder. Küçültülen mide sayesinde kişi daha az gıda ile doyabilmektedir. Bu ameliyat ile sadece hacim küçültme işlemi değil aynı zamanda iştah ve emilim azalması da sağlanabiliyor. Bu sayede hastanın kilo vermesi sağlanıyor.” 

Obezite ameliyatı sonrası çok önemli 

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Burak Uğraş“ Morbid obezite tedavisinde tüp mide ameliyatı laparoskopik cerrahi yani kapalı teknik ile gerçekleştirilir. Tüp mide ameliyatı öncesi gerekli muayeneler, endoskopi, ultrasonagrafi, kan tahllileri ve metabolik değerlendirmelerin yapılması gerekir. Bu tahlillerin sonucuna göre ameliyat kararı alınır. Obezite sadece hareket kısıtlamasına neden olmaz, kişilerde fiziksel ve ruhsal birçok rahatsızlığa da sebep olur. Kilo verme konusunda başarısız olmuşkişiler obezite cerrahisi alanında uzman bir genel cerraha başvurarak tedavi olabilirler.” 

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yeniden Refah Partisi’nin arkasındaki güç kim! İstanbul’da oyun oynuyorlar…
EYT düzenlemesinden en çok faydalananlar SSK’lı çalışanlar