Sağlıklı & en etkili Aralıklı Oruç diyeti listesi: Aralıklı oruç örnek menü

Zayıflamak isterken, sağlıklı ve en etkili diyet listesi olmasına özellikle dikkat edenleri yakından ilgilendirecek son dönemlerde yaygınlık kazanan Aralıklı Oruç Diyeti nedir? Kilo vermek için farklı bir bakış açısı geliştirilen ve bilim insanları tarafından da sağlıklı ve etkili olması onaylanan Aralıklı Oruç Diyeti nasıl yapılır? Kilo verdiren - zayıflatan, ancak çok dikkatli biçimde uygulanması gereken Aralıklı Oruç Diyeti listesi...

Sağlıklı & en etkili Aralıklı Oruç diyeti listesi: Aralıklı oruç örnek menü
Sağlıklı & en etkili Aralıklı Oruç diyeti listesi: Aralıklı oruç örnek menü
GİRİŞ 15.07.2019 21:06 GÜNCELLEME 15.07.2019 23:38

Sağlık alanında ihtisas sahibi kişiler tarafından geliştirilen ve şimdilerde beslenme biçimine yön vermek ve bunu mümkünse bir yaşam şekli haline getirmek isteyenler Aralıklı Oruç Diyetini tüm ayrıntılarıyla araştırmakta ve hem doğru hem de eksiksiz olarak yerine getirme gayreti içerisindedir. Aralıklı Oruç Diyeti, şimdiye kadar alışılagelmiş yöntemlerin aksine gıda/yiyeceklerin ne olduğundan ziyade hangi zamanda tüketildikleriyle ağırlıklı olarak ilgilenmektedir. Sağlıklı ve en etkili diyet listesi olma özelliği gösteren aralıklı oruçta getirilen kurallar/kısıtlamalar genellikle besinlerin hangi saatlerde tüketildiği konusundadır. Peki, belirli vakitlerde aç ve tok kalma üzerine dayalı bir sistem olan ve zamanlamaya harfiyen uyulması sonucunda kilo verdiren ve zayıflatan aralıklı oruç diyeti nedir ve nasıl yapılır? Yeme-içme düzeninin kontrol altına alınmasıyla yağ yakma vaadinde bulunan sağlıklı ve en etkili aralıklı oruç diyeti listesine dair merak edilen her şey...

1 HAFTADA 5 KİLO VERMEK İÇİN TIKLAYINIZ...

ARALIKLI ORUÇ DİYETİ NEDİR?

Aralıklı Oruç Diyeti, vücudun çeşitli bölgelerinde toplanan ve çoğu zaman kötü bir görüntü oluşmasına neden olan fazla yağların kaybedilmesini ve metabolizmanın hızlı çalışmasına zemin hazırlayarak kilo verilmesini destekleyici en sağlıklı ve etkili yöntemlerden bir tanesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun yanı sıra aralıklı oruç diyetinin diğer pek çok diyet listelerinden farklı olarak şu avantajı bulunmaktadır, zayıflatırken aynı zamanda kas kaybı yaşanmamasını da amaçlamaktadır. Aralıklı Oruç Diyeti kısaca belirli vakitlerde aç veya tok kalma esasına dayanmaktadır.

Her ne kadar son dönemlerde uygulama sıklığı artış gösterse de aslında 1945'li yıllara kadar uzanan eski zayıflama ve kilo verme yöntemlerinden aralıklı oruç diyetine bilhassa sağlığından asla ödün vermeyenlerin yönelmektedir.

Aralıklı oruçta dikkat edilmesi lazım gelen kurallar/kısıtlamalara bakıldığında, birinci ve belki de en önemlisi en az sekiz saat süresince aç kalınması gerekmektedir. Fakat uzun bir süre aç kalmak bazı kişilere bünyesine iyi gelmeyerek çeşitli sağlık problemlere davetiye çıkarabilmektedir, bu nedeni aralıklı oruç diyetini yapmaya başlamadan evvel bunun size uygun olup olmadığını, size getireceği artılarını ve eksilerini uzman hekime danışmanız gerekmektedir.

aralıklı oruç diyeti listesi

ARALIKLI ORUÇ ÇEŞİTLERİ / TÜRLERİ NELERDİR?

16-8 ARALIKLI ORUÇ DİYETİ: Bu diyet programında bir gün içerisinde toplamda 16 saat süresince oruç tutmak, diğer bir deyişle aç kalmak gerekmektedir. Yeme-içme zamanının serbest olduğu 8 saatlik aralık için de ağırlıklı olarak öğle 12:00 ve akşam 20:00 saatleri arasında tercih edilmektedir. Gün içerisinde su, şekersiz çay ve kahve, soda gibi içeceklerin istenilen saatte tüketilmesi serbesttir.

5-2 ARALIKLI ORUÇ DİYETİ: Aralıklı oruç diyetinin bu çeşidinde ise haftanın iki günü gün içerisinde alınması gereken kalori 500’dür, yalnız bu seçeceğiniz iki günün arka arkaya olmamasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Haftanın geriye kalan beş günü ise kişinin standart beslenme şekli sürdürülmektedir.

CRESCENDO ARALIKLI ORUÇ DİYETİ: Aralıklı oruç diyetinin bu türünde de haftanın iki yahut üç günü boyunca 12 ila 16 saat süresince aç kalınması gerekmektedir. Yine bu yöntemde de aralıklı oruç yapacağınız o iki günün arka arkaya olmamasına özn göstermelisiniz. Örnek verilecek olursa; Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri Crescendo Aralıklı Oruç Diyetini uygulayabilirsiniz.

aralıklı oruç diyeti çeşitleri ve türleri

ARALIKLI ORUÇ DİYETİNİ KİMLERİN YAPMAMASI GEREKİR?

Aralıklı oruç diyeti listesini, vücut kitle endeksi aşırı düşük veya yüksek olan (çok kilolu - çok zayıf), 18 yaşında altındaki kişiler, yakın bir süreçte ameliyat olanlar, çok stresli bir işte çalışanlar, hamile kadınlar ya da emziren anneler, diyabet (şeker hastalığı), yahut kalp hastalığı bulunan kişilerin kesinlikle tüketmemesi gerekmektedir. 

sağlıklı ve en etkili diyet listesi

ARALIKLI ORUÇ DİYETİNDE NELERE DİKKAT EDİLMESİ GEREKİR?

Aralıklı oruç diyetini uygularken, karbonhidrat alım düzeyini düşürmeniz gerekmektedir; örnek verilecek olursa makarna, pilav ya da ekmek gibi karbonhidrat açısından yüksek gıdalarla beslenmek yerine salata, et, balık ve yumurta gibi hem hafif hem de son derece sağlıklı gıdalarla beslenmeniz kilo vermenizi ve zayıflamanızı önemli ölçüde kolaylaştıracaktır.

Şayet ilk kez aralıklı oruç diyetini uyguluyorsanız birinci günden açlık süresini birden 16 saate kadar artırmayın, açlık zamanınızı kademe kademe artırırsanız vücudunuzun alışmasını ve uyum göstermesini sağlayacaksınız. Çünkü, ilk kez başlayacaklar için aralıklı oruçta açlık zamanını 16 saate çıkarmak birçok rahatsızlığı da beraberinde getirme ihtimali bulunmaktadır.

Bununla birlikte kadınların menstruasyon döneminde aralıklı oruç diyetini uygulaması önerilmemektedir. Aralıklı oruç diyetine ilk başladığınız zamanlarda birbiri ardına gelen günlerde tekrarlamayın, yine vücudunuzun adaptasyon sürecini tamamlayabilmesi açısından ilk günlerde aralıklı oruç tutmak için Pazartesi ve Perşembe gibi arasında mesafe olan günlerde uygulanması önerilmektedir.

aralıklı oruç diyetini kimlerin yapmaması gerekir

Aralıklı oruç diyetinde aç kalmanız gereken zamanlarda kahve, su, yeşil çay veya soda gibi sağlıklı içecekleri tüketmeniz yağ yakımını oldukça hızlandıracağından uzmanlar tarafından özellikle önerilmektedir.

Aralıklı oruç diyetinde zamanlama konusunda sıkı ve disiplinli olmanız gerekmektedir, tokluk ve açlık zamanlarınızın asla dışına çıkmamanız gerekmektedir.

Bununla birlikte aralıklı oruç diyeti listesini yerine getirirken margarin tüketiminden uzak durmanız gerekmektedir, bu yağa en sağlıklı alternatif olan zeytinyağı veya hindistan cevizi yağı tüketebilirsiniz. Bu sayede aralıklı oruç diyetini uygularken zayıflama ve kilo verme sürecinde kısa bir zaman içerisinde başarıya ulaşmanıza destek olacaktır.

Aralıklı oruç diyetine ilk başladığınız zamanlar size kuvvetle muhtemel zor geleceğinden  yapacağınız egzersizleri de mümkün olduğu kadar hafif tutmanız gerekmektedir. Yeme-içme için belirlenen zamanını egzersiz yaptıktan sonraya getirmeniz sizin yararınıza olacaktır.

aralıklı oruç diyetinde nelere dikkat edilmesi gerekir

ARALIKLI ORUÇ DİYETİ ÖRNEK MENÜ:

Aralıklı oruç diyeti örnek menü şu şekildedir:

Aralıklı oruç diyetini uyguluyorsanız örneğin sabah kahvaltısı için sağlıklı koşullar altında haşlanmış veya sahanda yumurta pişirebilirsiniz ve yanında da hem doyurucu ve besleyici hem de sağlıklı bol yeşillik tüketebilirsiniz. İçecek olarak ise şekersiz siyah veya yeşil çay, kahve seçeneklerinden herhangi birine başvurabilirsiniz.

Aralıklı oruç diyetinde öğle vaktine gelindiğinde ise evde yapılmış sebze çorbası, belirli bir miktar et, tavuk ya da balık seçeneklerinden herhangi birini tercih edebilirsiniz. Ya da içerisine protein içeren sağlıklı ve taze gıdalarla zenginlik katacağınız salatayı da öğle menünüze dahil edebilirsiniz.

Aralıklı oruç diyetinde akşam saatlerinde muhakkak bol miktarda sebze tüketimine yer vermelisiniz. Akşam yemeği için yoğurt tüketilebilecek en ideal besinler arasında yer almak almaktadır, çünkü yoğurdun tok tutma ve iştah kapama özelliği sayesinde fazladan kalori alma isteğinin de önüne geçmektedir.

Aralık oruç diyetinde atıştırmalık bir yiyecek arıyorsanız bunun için en güzel altarnatif hiç şüphesiz kuruyemişler ve kuru meyvelerdir. Bu sağlıklı atıştırmalıklar sizin kan şekerinizi dengeleyip kontrol altında tutarak yemek ve tatlı yeme ihtiyacınızı kapamaktadır.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika: Bakan Fidan, Batı'ya tarihi uyarıyı yapıp ekledi: Dünyayı bekleyen asıl kriz..
Sur Belediyesi'nde DEM Partililer Atatürk ve Erdoğan'a hakaret etti! Skandal görüntüler