Yüksek tansiyon nasıl düşürülür? Yüksek tansiyonun belirtileri...

Yüksek tansiyon organlara zarar vererek organ yetmezliği, kalp krizi, kısmi felç ve beyin kanaması gibi riskleri taşıması sebebiyle oldukça tehlikeli bir rahatsızlıktır. Yüksek tansiyonun en büyük sebep hareketsizliktir. Peki sık sık tekrarlayan yüksek tansiyon nasıl düşürülür? Doğal tedavi yöntemleri...

Yüksek tansiyon nasıl düşürülür? Yüksek tansiyonun belirtileri...
Yüksek tansiyon nasıl düşürülür? Yüksek tansiyonun belirtileri...
GİRİŞ 14.01.2020 09:09 GÜNCELLEME 14.01.2020 10:49

Damarlarda bulunan kanın basınç değerine tansiyon denir, kan basıncının artması damarlarda parçalanma ve tıkanıklık gibi hasarlara yol açar. Damarlar yoluyla beslenen organlar yüksek tansiyona bağlı olarak kan akışında bozukluk yaşanmasıyla doğru şekilde çalışması sekteye uğrar ve ciddi hastalıklara neden olur. Yüksek tansiyon organlara zarar vererek organ yetmezliği, kalp krizi, kısmi felç ve beyin kanaması geçirme riski taşır. Doğru beslenme, egzersiz ve en önemlisi doktorun verdiği ilaçları düzenli olarak kullanılması yaşanabilecek riski azaltabilir. Yüksek tansiyon görülen kişiler beslenmelerine dikkat ederken sağlıklı olarak gördükleri her bitkisel besini de yememeli, tansiyon çok hassas ve sinsi bir hastalık olduğundan her bitkisel ürünün düşürme özelliği olmadığı gibi yükseltme riski de olabilir.

 

YÜKSEK TANSİYON NEDENLERİ NELERDİR?

Günümüzde yüksek tansiyonu tetikleyen en büyük sebep hareketsiz yaşamdır. Hareketsiz yaşam kalp hastalıkları, obezite, yüksek kolesterol hastalıklarına yol açarak yüksek tansiyonla bağlantılı oluşabilecek hastalıkların meydana gelmesine neden olur.

Diğer nedenler ise günlük tuz alım miktarının fazla olması, stresli yaşam, obezite, şeker hastalığı, genetik faktörler olarak görülür.

Magnezyum, kalsiyum ve potasyum minerallerinin eksik olduğu yeme alışkanlıkları da yüksek tansiyona sebebiyet verebilir. Beslenme alışkanlıklarına bağlı görülen yüksek tansiyon sigara ve alkol tüketimi de ciddi şekilde tetiklemektedir.

YÜKSEK TANSİYON BELİRTİLERİ

Yüksek tansiyon uzun yıllar kendini gizleyebildiği için halk arasında ‘Sessiz Düşman’ olarak da bilinir. Kendini belli etmeye başladığı zaman bu hastalık kişilerde halsizlik, yorgunluk, burun kanaması, bacaklarda şişlik, yürümede zorluk, kulaklarda çınlama, nefes darlığı ve bulanık görme gibi belirtileri vardır. Bu belirtilere yaşayan kişiler kendi yöntemleriyle ilaç kullanımı ya da tedavi uygulaması tehlikelidir. Arkasında başka bir hastalığın olup olmadığını kesin olarak anlayıp profesyonel tedavi için uzman doktorlardan yardım alınması gerekir. 

 

YÜKSEK TANSİYON TEDAVİSİ

Yüksek tansiyon tanısı koymak çok ciddi bir muayene sürecinden geçmektedir. En az 24 saat kan basıncı takip edilerek gerekli muayene işlemlerinden geçilir. Kan basıncı 14/9 üstünde olan kişiler yüksek tansiyon hastasıdır ve uzman doktorlar tarafından tedavi süreci başlanır. Tansiyon tedavisi herkeste aynı şekilde uygulanan bir tedavi değildir. Kişinin yaşadığı hastalıklara, kan değerlerine göre uygulanan bir tedavidir. Fakat genel olarak tansiyon hastalarının doktorun verdiği ilaçların yanında dikkat etmesi gereken bazı hususlar vardır.

Bu hususlar şöyledir:

Düzenli egzersiz çok önemlidir. Her gün 30 dakikalık tempolu yürüyüş tansiyonun düşmesine yardımcı olur.

Aşırı yağlı ve tuzlu yemeklerden uzak durulmalıdır.

Şeker hastalığıyla birlikte yüksek tansiyon varsa beslenme ve yaşam şekline daha çok dikkat edilmeli.

Soğuk su ile alınan duş, kan basıncının düşmesine yardımcı olarak tansiyonu normale indirger.

YÜKSEK TANSİYONA İYİ GELEN BAZI BESİNLER

Günlük yeme-içme alışkanlıkları değiştirerek tansiyonun normale dönmesi sağlanabilir. her gün düzenli egzersizin yanında bir de doktorun da onayladığı bazı gıdaları tüketerek daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmek mümkün olabilir.

Potasyum değeri birçok besine göre daha zengin olan muz vücudun ihtiyacı olan potasyumu karşılayarak tansiyonun düşmesine yardımcı olabilir.

Her gün düzenli olarak içilen 50-100 mg arası nar suyu kan basıncını normalleştirerek tansiyonun düşmesinde etkilidir.

Haşlanmış brokoli içerdiği zengin besin değerleri sayesinde tansiyonu düşürür, kalp krizi riskini azaltır.

Günde içilen 1 bardak pancar suyu kan basıncını düşürerek yüksek tansiyonu önler.

Yoğurt içerdiği kalsiyum sayesinde kalsiyum eksikliğinden kaynaklı yüksek tansiyonun önüne geçer.

Damarlardaki kan akışını sağlayan sarımsak günde 1-2 diş tüketildiğinde tansiyonu düşürerek kanın doğru şekilde pompalanması sağlar.

Tüm bu doğal yöntemler alışkanlık haline getirilirse yüksek tansiyonu düşürdüğü gibi yüksek tansiyondan kaynaklı oluşabilecek hastalıkların da önüne geçer. 

Tansiyonu Düşürdüğüne İnanılan Bazı Yanlış Bilgiler

Halk arasında oldukça yaygın olan limonlu su aslında pek de tansiyonu düşüren bir tedavi yöntemi değildir. Tansiyonu düşürme veya yükseltme durumu olmayan bu tedavi yöntemine başvurmak yerine doktorun verdiği ilaçları düzenli kullanıp, sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizlerle tansiyonu normale döndürmeye çalışılmalıdır.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Murat Kurum paylaştı! Uğur Işılak'tan yepyeni seçim şarkısı! Sosyal medyayı salladı
Kuantum çağı başlıyor: İnternetin devri kapanacak... Brainet ile iletişim kuracağız!