Turşu suyu boğaz ağrılarına iyi gelir mi? Turşu suyunun bağırsaklara faydaları...

Türk mutfak kültüründe sonbaharda yapılmaya başlanan ve tüm kış tüketilen turşu, bağışıklık sistemini güçlendiren ve hastalıklara karşı vücut direncini arttıran probiyotik kaynağı bir besindir. Ölçülü miktarda tüketilmesi durumunda bağırsak sağlığını koruyarak sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olmaktadır. Peki turşu suyu hastalıklara iyi gelir mi?

Turşu suyu boğaz ağrılarına iyi gelir mi? Turşu suyunun bağırsaklara faydaları...
Turşu suyu boğaz ağrılarına iyi gelir mi? Turşu suyunun bağırsaklara faydaları...
GİRİŞ 24.11.2022 09:21 GÜNCELLEME 24.11.2022 09:21
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Türk mutfak kültüründe önemli bir yere sahip olan turşu, yiyeceklerin özellikle kış aylarında daha uzun süre kullanılması amacıyla yapılmaya başlanmıştır. Sonbahar aylarında kurulmaya başlayan turşu, tüm kış boyunca tüketilen lezzetli bir gıdadır. Lezzetinin yanında sağlığa olan sayısız faydası sayesinde hastalıklara karşı kalkan görevi görmektedir. İçerdiği bol miktarda K vitamini, kalp ve kemik sağlığına iyi gelirken, H vitamini ise karaciğer ve sinir sisteme iyi gelmektedir. Turşu yapımında kullanılan sebzeler, turşu halini aldıktan sonra besin değerleri açısından zenginleşip daha da yararlı hale gelir. Özellikle probiyotik açısından çok faydalı olan turşu ve turşu suyu kış aylarında tüketildiğinde hastalıklara karşı koruyarak vücut direncini arttırır. 

Nar suyunun faydaları nelerdir? Nar suyu neye iyi gelir?  Nar suyunun zararları...Nar suyunun faydaları nelerdir? Nar suyu neye iyi gelir? Nar suyunun zararları...

Ev Yapımı Turşunun Faydaları Nelerdir?

Probiyotik açıdan çok zengin olan ev yapımı doğal turşular, tüketildiğinde birçok hastalığın oluşmasına engel olmaktadır. Özellikle bağırsak hastalıklarına iyi gelen doğal turşu içerdiği yararlı bakteriler sayesinde sindirim sıkıntılarının ortadan kalmasına yardımcı olur. Ev yapımı doğal turşunun sağlığa olan faydaları:

  • Antioksidan kaynağı olan turşu, vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olur.

  • Hastalıklara karşı savaşan turşu, en doğal antibiyotiklerden biridir.

  • Vücudun ihtiyacı olan probiyotiğin karşılanmasını sağlar. 

  • Bağırsaklarda oluşan zararlı bakterilerin yok olmasına yardımcı olur.

  • Sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi gelir. Özellikle kabızlığa soruna en doğal çözümlerdendir.

  • Bağışıklık sistemin güçlendirerek hastalıklara karşı korur.

  • Antioksidan özelliği sayesinde kanser hücrelerinin vücutta yayılmasına engel olur.

  • Kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur.

Hamilelikte kivinin faydaları nelerdir? Kivi cilde iyi gelir mi?Hamilelikte kivinin faydaları nelerdir? Kivi cilde iyi gelir mi?

Turşu Suyunun Faydaları Nelerdir?

Turşunun sebzelerinin tüketilmesinin faydaları yanında, turşu suyunun sağlığa olan faydaları da göz önünde bulundurulmalıdır. Haftada birkaç kez turşu suyu içmenin faydaları şöyledir:

  • Vücut direncini arttırır.

  • Mide bulantısı, ağrısı ve ekşimesinin geçmesine yardımcı olur

  • Eklem ağrılarına karşı turşu suyu tüketilmesi tavsiye edilir.

  • Enerji verir ve dinçleştirir.

  • Boğaz ağrılarına karşı bir çorba kaşığı turşu suyu içilmesi tavsiye edilir. Birçok ilaçtan daha etkili sonuç vermektedir. 

  • Sinek ve böcek ısırığı gibi kızarıklıklara karşı pamuk yardımıyla yara üzerine sürümesi kaşıntı ve kızarıklığın geçmesine yardımcı olur. Aynı işlem güneş yanıkları için de uygulanarak yanık acısının dinmesini sağlar.

  • Ağız kokusuna iyi gelerek, nefesin tazelenmesine yardımcı olur.

  • Sağlık dışında bakırların temizlenmesini sağlar. Kararmış bakır kapların turşu suyu ile temizlenmesi mümkündür.

  • Bozulmak üzere olan sebzelerin turşu suyuna batırılmasıyla çürümesine engel olur.

Nar ekşisi faydaları nelerdir? Hakiki nar ekşisi nasıl yapılır?Nar ekşisi faydaları nelerdir? Hakiki nar ekşisi nasıl yapılır?

Turşunun Zararları Nelerdir?

Turşu ve turşu suyu çok faydalı besinler arasında yer almasıyla birlikte aşırı tüketime bağlı olarak bazı zararları görülebilir. Özellikle mide hastalıkları olanlar her gün aşı miktarda turşu yemeleri mide ağrılarına yol açabilir. Tuz oranının fazla olması nedeniyle de fazla miktarda turşu yemek, ödem sorunlarına neden olabilir. Ayrıca yine bol miktarda tuz içermesinden kaynaklı tansiyonun yükselmesine de sebep olabilir. Bu nedenlerden dolayı turşu tüketirken ölçülü olunması gerektiği tavsiye edilmektedir. 

Probiyotik Nedir?

Turşuda bol miktarda yer alan probiyotik, daha çok fermente edilmiş gıdalarda bulunan ve vücudun ihtiyacı olan yararlı bakterilerin karşılanmasını sağlamaktadır. Bağırsaklarda yaklaşık olarak 100 trilyon kadar bakteri bulunmaktadır. Bu bakteriler, yararlı ve zararlı olanlarının miktarları eşittir. Sağlık açısından bu eşitlik çok önemlidir. Probiyotikler de bağırsakların ihtiyacı olan yararlı bakterilerin karşılanmasını sağlamaktadır. 

Karışık 100 Gr Turşunun Besin Değerleri

Karbonhidrat 6.07
Protein 1.26
Yağ 0.27
Lif 1.28
Kolesterol 0
Sodyum 257
Potasyum 171
Kalsiyum 21
Vitamin A 32
Vitamin C 10.27
Demir 0.57

YORUMLAR 8
  • cem 2 yıl önce Şikayet Et
    Dikkat edin hazır sirke kullanmayın! hazır sirke gerçek sirke değil. asetik asit , elma veya üzüm aroması var. al sana sirke...sonra da bu sirkeden yapılan turşudan sizin bağışıklığınızı korumasını bekleyin. özellikle hazır turşular, plastik bidonda satılan sirkelerden uzak durun!
    Cevapla
  • Günay karaca 3 yıl önce Şikayet Et
    En güzeli bizim turşu tansiyon hastası olduğum için tuz kullanmadan bol sirke sarımsak azıcık limon tuzuyla yaptığımız turşuyu istediğim kadar yiyorum tansiyonum yukselmiyor ve ćok faydasını görüyorum sabah kahvaltısında bile turşu ve turşu suyu yiyorum
    Cevapla
  • Gülseren bektaş 4 yıl önce Şikayet Et
    Turşunun faydasını bu sene çok gördüm çocukluğumda suyunu bile içerdik atalarımız o yüzden doktor nedir bilmediler
    Cevapla
  • Demir Ersoy 4 yıl önce Şikayet Et
    Hangi uzmana inanacağımızı şaşıdık biri diyoe aman turşu yemeyin biri de diyor aman turşu yiyin en doğrusu halkın gelenek ve öerflerine karışmayın yılların tecrübesiyle her şey yerli yerine oturmuş yarayanı yiyoruz yaramayanı yemiyoruz
    Cevapla
  • Düzce'den 3 yıl önce Şikayet Et
    Doğru çok doğru.
    Cevapla
  • mmed 3 yıl önce Şikayet Et
    Allerjin varsa yeme. yoksa devam
    Cevapla
  • a.c 4 yıl önce Şikayet Et
    iyi diyorsunuzda tansiyon hastaları için tavan yapar bu turşu
    Cevapla
  • er al 2 yıl önce Şikayet Et
    tuzsuz yaparsan hiç sıkıntı olmaz. sirke ve limonle evde kendin yap. tansiyon falan düşünmezsin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Alçakça anlaşmayı duyurdu!
Ligden mi çekiliyorlar? Fenerbahçe'den flaş karar