Damla sakızının faydaları nelerdir? Damla sakızı hangi hastalıklara iyi gelir?

Geleneksel Türk mutfağında yer alan damla sakızı, birçok tatlı tarifinde yer almaktadır. Bunun dışında çeşitli şekillerde kullanıldığında ise insan sağlığına sayısız faydası bulunmaktadır. Orta Çağ’dan itibaren tıbbı ürün olarak hastaların şifa bulması için yararlanılan damla sakızı, mide rahatsızlıklarından solunum yolu hastalıklarına kadar faydası bulunmaktadır. Peki damla sakızı macunu nasıl hazırlanır?

Damla sakızının faydaları nelerdir? Damla sakızı hangi hastalıklara iyi gelir?
Damla sakızının faydaları nelerdir? Damla sakızı hangi hastalıklara iyi gelir?
GİRİŞ 29.07.2021 09:21 GÜNCELLEME 29.07.2021 09:21
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Damla sakızı, başta Türk mutfağında olmak üzere muhtelif yemek kültürlerinde kullanılan ve sakız ağaçlarından elde edilen bitkidir. Ülkemizde Ege ve Akdeniz bölgesinde yetişirken dünyada Akdeniz iklimine sahip bölgelerde yetişmektedir. Sakız ağaçlarından elde edilen damla sakızı, esasında sıvı halde bulunmaktadır. Güneşte kurutularak beyaz ve şeffaf bir görünüm kazanarak ser damlacıklar şeklinde oluşur. Türk mutfağında oldukça zengin tariflerle birçok yemek ve tatlıda kullanılmaktadır. En çok dondurma ve tatlılarda kullanılan damla sakızı farklı aroması ve hoş kokusu dışında insan sağlığına birçok faydası bulunmaktadır. Özellikle mide rahatsızlıklarına çok iyi gelmekle birlikte solunum rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. 

 

 

DAMLA SAKIZI FAYDALARI

En çok tatlılarda farklı bir tat ve koku vermesinden dolayı kullanılan damla sakızı, farklı birçok şekilde değerlendirilerek kullanılmaktadır. Binlerce yıldır kullanılan tıbbi bir ürün olarak kullanılan damla sakızının insan sağlığına olan mucizevi faydaları şöyledir:

 

 

- Başta ülser olmak üzere gastrit ve reflü gibi mide rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. 

- Antiseptik özelliği olan damla sakızı birçok ilacın içinde yer almaktadır.

- Dişleri beyazlatma etkisinden dolayı diş macunlarında kullanılmaktadır.

- Böbreklerin daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olur, idrar sökücü özelliği bulunmaktadır.

- Akciğerlere iyi gelen damla sakızı, solunum yolu hastalıklarına iyi gelmektedir. Özellikle astım hastalarının tedavisinde kullanılır.

- Kozmetik ürünlerinin içerisinde kullanılarak saç ve cilt bakımına faydalar sağlanmaktadır.

- Yüksek tansiyonun düşürülmesinde etkilidir.

- Yapılan araştırmalarda kısırlığa iyi geldiği tespit edilmiştir.

- Bronşit hastalığı tedavisine yardımcı olmaktadır.

- Ağız sağlığına iyi geldiği gibi kötü nefesin tazelenmesini sağlar.

- Kronik öksürüğün geçmesine yardımcı olurken boğazları rahatlatarak yumuşatır.

- Yaralara sürüldüğünde doğal merhem görevi görerek daha çabuk iyileşmeye yardımı olmaktadır.

- Kokusunun zihin açtığı söylenmektedir.

- Midenin asit oranını normal seviyesinde tutar.

- Sağlık açısından bu kadar faydalı olan damla sakızı evde küf gibi kötü kokuların geçmesinde etkilidir.

DAMLA SAKIZI KULLANIM ALANLARI

Türk kültüründe özellikle tatlılarda kullanılan damla sakızı, en çok Türk kahvesi yapımında kullanılmaktadır. Aktarlardan temin edilebilen damla sakızı çeşitli şekillerde kullanılarak hastalıklara karşı önlem alınabilir. Çeşitli hastalıklara iyi gelen damla sakızı toz haline getirildikten sonra bal vs gibi sağlıklı ürünlerle karıştırılıp sabah akşam yenmesi tavsiye edilmektedir. Damla sakızının çeşitli şekillerde kullanılması:

- Bal ve damla sakızı tozunun karıştırılarak tüketilmesi yukarıda sayılan birçok sağlık probleminin giderilmesine yardımcı olmaktadır.

- Türk kahvesi yapımında kullanılarak kahvenin sert ve acı tadının almasının yanında, damla sakızı ve Türk kahvesinin faydalarında aynı anda istifade edilmesini sağlar.

- Ağızda çiğnenerek kullanıldığında ağızda oluşan hastalıklara fayda sağlar, diş eti problemlerine iyi gelir, dişlerin beyazlaması sağlar ve kötü nefesi tazeler.

- Kalp ve damar hastalığına iyi gelen damla sakızının sütlü tatlara eklendiğinde tatlıların daha az zararlı olduğu kısmen kabul edilmiştir. Şekerin insan vücuda verdiği düşünülünce damla sakızlı tatlıların dahi ölçülü tüketilmesi tavsiye edilmektedir. 

- Damla sakızı ince bir beze bir miktar sarılıp küf, rutubet gibi kötü kokusu olan bölgelere (dolap, çekmece vs) konulduğunda zaman içerisinde kötü kokunun geçtiği görülmektedir.

YORUMLAR 2
  • Turan 4 yıl önce Şikayet Et
    Dipte köşede ne kadar kalmış yiyecek var hepsini vitrine taşıyın hem de fahiş fiyatlarla.. tam da puslu hava, ha gayret..
    Cevapla
  • Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    Neyi rahatsiz etti cahil kardesim.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Siyonist barbarlar sivilleri öldürüp dozerle taşıdı!İşte soykırımın kanıtı o anlar
Seçim için hazırlıklar tamam! İlk önce o şehirlerin sonuçları gelecek