Akciğer sağlığını koruyan besinler nelerdir? Akciğer hastalıklarına iyi gelen 10 sağlıklı besin!

Yanlış beslenme ve zararlı alışkanlıklar astım, koah, zatürre gibi solunum yolu hastalıklarına neden olmaktadır. Akciğer sağlığını korumaya yönelik tedbirlerin alınmaması durumunda kanser gibi hayati risk barındıran hastalıkların ortaya çıkma muhtemeldir. Peki akciğere ne iyi gelir? Akciğeri nikotinden temizleyen besinler nelerdir? İşte akciğeri toksinlerden arındıran yiyecekler...

Akciğer sağlığını koruyan besinler nelerdir? Akciğer hastalıklarına iyi gelen 10 sağlıklı besin!
Akciğer sağlığını koruyan besinler nelerdir? Akciğer hastalıklarına iyi gelen 10 sağlıklı besin!
GİRİŞ 03.08.2021 13:40 GÜNCELLEME 04.08.2021 09:12
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Çevresel faktörlerden ve beslenme alışkanlıklarından kaynaklı olarak akciğerde bazı hasarlar görülmektedir. Özellikle sigara ve alkol kullanımı fazla olan kişilerin akciğerine direkt olarak zarar verdiğinden dolayı daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Solunum sisteminin en önemli organı olan akciğer, zarar görmesiyle birlikte astım, zatürre ve KOAH gibi solunum yolu rahatsızlıklarının meydana gelmesine sebep olmaktadır.

Zarar gören akciğerin tahribatını azaltmak ve daha sağlıklı olmasını sağlamak içinse alışkanlıkların değiştirilerek daha yararlı besinlere yönelmek gerekmektedir. Bunun dışında hava kirliliğinin daha az olduğu yerlerde yürüyüşler yaparak akciğeri temiz hava ile doldurmak çok önemlidir. Sigara ve alkol kullananların sıkı bir detoks yaparak akciğerin toksinlerden ve zararlı maddelerden arınması sağlanmaktadır. 

Akciğer Sağlığı İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Akciğer sağlığı için yapılması en önemli şey, sigara ve alkol kullanımını bırakmaktır. Direkt olarak akciğere zarar veren bu maddeler, zaman içerisinde kişilerin nefes darlığı çekmesine ve solunum yetmezliği hastalıklarına yakalanma riskini yükseltmektedir. Bunun dışında daha sağlıklı beslenmek, günlük egzersiz yapmak ve solunan havanın temiz olduğundan emin olmak gerekmektedir. Sigara ve alkol tüketimini bırakan bir kişinin akciğerlerini toksinlerden arındırması için ilk olarak beslenme alışkanlıklarını gözden geçirmelidir.

Akciğeri Koruyan Besinler Hangileridir?

Her hastalığın temel nedeni yanlış beslenme alışkanlıklarıdır. Doğal olmayan, doğru şekilde pişirilmeyen ve işlenmiş gıdaların fazlaca tüketilmesi kişilerin zaman içerisinde farklı hastalıklara yakalanmasına neden olmaktadır. Akciğer de sağlıksız beslenmeden etkilenen en önemli organlardan biridir. Vücut ne kadar zararlı maddelerle karşılaşırsa karşılaşsın güçlü bir savunma sistemi bulunduğundan hastalıklara karşı direnmektedir. Ancak vücudun direnemediği bazı zararlı alışkanlıklar çeşitli hastalıklara neden olmaktadır. Zararlı alışkanlıkların bırakılması ve sağlığa faydalı olan beslenme vs başlandığı durumunda vücudun çabucak kendini yenileyerek organların sağlıklı hallerine dönmesi mümkündür.  Akciğer sağlığını muhafaza etmek, ölümcül hastalıklardan koruduğu için hayati öneme sahiptir. Akciğeri koruyan bazı besinler şunlardır:

- Su: Tüm vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olan su, akciğerin temizlenmesini sağlamaktadır. Bundan dolayı uzmanlar her gün düzenli olarak 2 litre su içilmesini önermektedir. 

- Zendeçal: İçerdiği besin maddeleri sayesinde akciğerin toksinlerden arınmasına yardımcı olmaktadır. Bunun için düzenli olarak zerdeçal suyu tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

- Zencefil: Çok güçlü bir antioksidan olan zencefil, akciğerde oluşan toksinlerin kısa sürede arınmasına yardımcı olmaktadır. Nefes daralmasına iyi gelen zencefil, akciğerlerin sağlıkla çalışmasını sağlamaktadır. 

- Üzüm: Vücuttaki oksijen dağılımını kolaylaştırarak nefesin kana karışmasına yardımcı olan üzüm, akciğer hastalığına engel olmaktadır. Çok iyi bir detoks kaynağı olduğundan bol bol tüketilmesi önerilmektedir. 

- Lahana: İçerdiği zengin vitamin ve mineraller sayesinde akciğer dostu bir besindir. Antioksidan özelliğinin yanı sıra kanser hücrelerinin akciğerde yayılmasına engel olmaktadır. 

- Kuruyemiş: İnsan sağlığına oldukça faydalı olan kuruyemişler, akciğer fonksiyonlarının sorunsuz çalışmasına yardımcı olmaktadır.

- Sarımsak: Alternatif tıpta doğal antibiyotik olarak bilinen sarımsak, akciğerin temizlenmesine yardımcı olarak başta kanser olmak üzere birçok akciğer hastalığına şifa olmaktadır.

- Ebegümeci: Güçlü bir C vitamini kaynağı olan ebegümeci, bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Aynı zamanda balgam sökücü olduğu için öksürüğün kesilmesine engel olarak akciğerin daha rahat oksijenle dolmasını sağlamaktadır. 

- Okaliptüs Yağı: Solunum yollarının açılması için kaynamış suyun içerisine birkaç damla okaliptüs yağı damlatılarak buharının solunması tavsiye edilmektedir. 

-Kekik: Antik dönemlerden günümüze kadar solunum ve cilt hastalıklarına iyi gelen kekik yağı, antioksidan özelliği sayesinde vücudun toksinlerden arınmasını sağlayarak kanser hücreleriyle savaşmaktadır. Sağlıksız beslenme ve zararlı alışkanlıklardan kaynaklı akciğerde biriken toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olmaktadır. 

Tüm bu tavsiyelerin yanında mevsiminde taze meyve ve sebzelerin tüketilmesi, hava kirliliğinin olduğu bölgelerden uzaklaşılmalı ve düzenli egzersiz yapılması uzmanlar tarafından önerilmektedir. Sağlıklı beslenerek akciğerin toksinlerden arınarak temizlenmesi ancak bu kurallara uyarak gerçekleşmektedir. 

YORUMLAR 11
  • Doğan cörüt 2 yıl önce Şikayet Et
    Çok faydalı sarımsak sanki bir antiyobotik, grip ve astımın tansiyonun ilaci bence.
    Cevapla
  • Tugba küçük 2 yıl önce Şikayet Et
    Kordiseps mantarı mı unutmuşsunuz
    Cevapla
  • Keçiboynuzu 3 yıl önce Şikayet Et
    Keçiboynuzu alerjik astımın tek ilacıdır
    Cevapla
  • Remzi 3 yıl önce Şikayet Et
    Yalnız okaliptüs yağı çok iyi haa ,öyle böyle değil yani...
    Cevapla
  • sinan ethemoğlu 3 yıl önce Şikayet Et
    enginar nerde kaldı peki
    Cevapla
  • yesım 2 yıl önce Şikayet Et
    engınar karacıgere ıyı galıba
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Emekli maaşlarına düzenleme geliyor! Zam oranı için ilk tahmin geldi
Büyükşehirlerdeki son durum belli oldu! O il de değişim kervanına katılabilir…