Çiğ yumurta içmenin faydaları nelerdir? Çiğ yumurta ile süt içmek neye iyi gelir?

Her sabah çiğ yumurta içmek, pişmiş yumurta tüketmekten çok daha yararlıdır. Özellikle kemik ve kas gelişimine oldukça faydalı olan çiğ yumurta, iskelet sisteminin daha güçlü olmasına yardımcı olmaktadır. Bunların dışında çiğ yumurta düzenli olarak tüketildiğinde birçok hastalığa karşı bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Peki çiğ yumurta ses tellerine iyi gelir mi? İşte çiğ yumurtanın faydaları...

Çiğ yumurta içmenin faydaları nelerdir? Çiğ yumurta ile süt içmek neye iyi gelir?
Çiğ yumurta içmenin faydaları nelerdir? Çiğ yumurta ile süt içmek neye iyi gelir?
GİRİŞ 02.07.2021 14:02 GÜNCELLEME 05.07.2021 16:51
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Çiğ yumurta, pişmiş yumurtadan daha çok besin değerlerine sahiptir. Yumurta pişirilince içerdiği aminoasitler ısıyla birlikte büyük oranda yok olmaktadır. Çok zengin protein kaynağı olan yumurta, çiğ olarak tüketildiğinde insan vücuduna daha çok fayda sağlamaktadır. Pişmiş ya da çiğ olarak her gün en az 1 yumurta yenmesi beslenme uzmanları tarafından tavsiye edilir. Özellikle çocukların bol bol yumurta yemeleri kas ve kemik gelişimi açısından oldukça faydalı olduğu için her gün düzenli olarak tüketmeleri gerekir. 

Çiğ Yumurtanın Faydaları Nelerdir?

Yumurta, vücudun ihtiyaç duyduğu proteini büyük oranda sağladığı için et tüketmeyenlere çok iyi bir alternatif olarak sunulur. Neredeyse kırmızı etteki kadar proteine sahip olan yumurta düzenli tüketildiğinde vücudun ihtiyaç duyduğu proteini büyük oranda karşılamış olmaktadır. Özellikle spor yapanların ve gelişme çağındaki çocukların kas ve kemik yapılarının güçlenmesi için her gün yumurta tüketmeleri beslenme uzmanları tarafından tavsiye edilmektedir. Çiğ yumurtanın insan vücuduna olan faydaları şöyledir:

- Çiğ yumurta içmek, ses tellerinin güçlenmesine ve sağlıklı çalışmasına yardımcı olur. Boğaz enfeksiyonlarının azalmasını sağlar.

- Yumurta da güçlü bir antioksidan olduğu için vücutta biriken toksinlerin kısa sürede vücuttan atılmasına yardımcı olur.

- Çiğ yumurta içmek, hücrelerin yenilenmesini sağladığı için yaşlanmayı geciktirir ve cildin daha geç kırışmasını sağlar. Bazı kültürlerde daha genç kalabilmek ve sorunsuz cilt için çiğ yumurta içmenin çok yaygın olduğu bilinmektedir.

- Sindirim sisteminin daha sağlıklı çalışmasını sağlar ve bağırsak mide sorunlarının ortadan kalmasına yardımcı olur.

- Göz hastalıklarına karşı oldukça etiklidir.

- Böbreklerin taş ve kumdan temizlenmesine yardımcı olmaktadır. Böbrek ağrılarına engel olarak daha sağlıklı çalışmasını sağlar.

- Kalp ve damar sağlığını koruduğu için kalp krizi riskini büyük oranda düşürür.

- Yumurta çok sağlıklı besinlerdendir ve vücudu hastalıklara karşı korumaktadır. Özellikle bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı kalkan oluşturmaktadır.

- Yumurta, öneli bir enerji kaynağıdır. Sabahları içilen bir yumurta gün içinde daha enerjik olmaya yardımcı olduğu gibi uzun süre tokluk hissi vermektedir.

- Kemik ve kas gelişimine yardımcı olduğundan spor yapan kişilerin, çocukların tüketmesi tavsiye edilir. Ayrıca kadınlarda çok fazla rastlanan menopoz dönemi kemik erimelerine karşı da çiğ yumurta içilerek önlem alınması önerilmektedir.

- Kansızlığa karşı çiğ yumurta içilmesi tavsiye edilir.

- Sinir damarlarını güçlendir.

- Beyin hücrelerini yenilediği için beyin gelişimine katkı sağlar ve beyin zarının korunmaktadır.

Çiğ Yumurtanın Zararları Nelerdir?

Birçok hastalığa oldukça faydalı olan yumurtanın bazı durumlarda oldukça zararlı olduğu görülmektedir. Kolesterolü yüksek kişilerin yumurta tüketimine dikkat etmesi tavsiye edilir. Yumurtayı tüketirken tarihi geçip geçmediğine de dikkat edilmelidir. Uzun süre bekletilen yumurtalar zehirlenmelere yol açabilir. Ayrıca, yumurta bazı kişilerde alerjik reaksiyon gösterdiğinden tüketilmeden önce alerji olup olmadığı tespit edilmelidir.

Çiğ Yumurta Nasıl Tüketilir?

Çiğ yumurta tüketmek tadı ve kokusu bakından oldukça zordur. Bundan dolayı 1 adet yumurtayı 1 bardak süt ile karıştırıp içilmesi önerilebilir. Sabahları güne başlamadan önce çiğ yumurtayı bu şekilde tüketmek gün içinde daha çok enerjik kalmayı sağlamasıyla birlikte birçok faydası görülecektir. 

1 (50 GR) Adet Yumurtanın Besin Değerleri

Karbonhidrat (g) 0.36
Protein (g) 6.28
Yağ (g) 4.76
Lif (g) 0
Kolesterol (mg) 186
Sodyum (mg) 71
Potasyum (mg) 69
Kalsiyum (mg) 28
Vitamin A (iu) 270
Vitamin C (mg) 0
Demir 0.88

YORUMLAR 7
  • Zeynep 10 ay önce Şikayet Et
    Beyazı değil sarısı içiliyor.bal süt yumurta iyidir bende çok içtim zamanında bi sıkıntı aksilik olmadı
    Cevapla
  • zafer gülten 2 yıl önce Şikayet Et
    zararı yok sanırım ,ama içilecek çiğ yumurtanın çok taze ,mutlaka günlük,hatta birkaç saatlik olması lazım,yumurta az bayat olsa mideyi fesat ediyor çünki,çiğ olduğu için.
    Cevapla
  • İsmail 3 yıl önce Şikayet Et
    Sakın haaaaa, çok tehlikeli yumurtanın çiğ beyazı çok büyük tehlike....
    Cevapla
  • Hüseyin 2 yıl önce Şikayet Et
    Sebebi nedir
    Cevapla
  • turker 2 yıl önce Şikayet Et
    nedenini yazsaydin keske
    Cevapla
  • Aliye 3 yıl önce Şikayet Et
    Yoo hiç bir tehlikesi yoktur bende çok içtim eşimde eşim saz çalıp türkü söylediği zamanlarda ses tellerimi düzeltsin diye çok içti çok şükür hiç bir zararı olmadı
    Cevapla
  • Sakaryalı Mustafa 3 yıl önce Şikayet Et
    Rocky Balboa boşuna çiğ yumurta içmiyordu!!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yeni gelişmeyi duyurdular! İsrail ve Hamas'tan beklenmedik ateşkes adımı!
Ligden mi çekiliyorlar? Fenerbahçe'den flaş karar