Su toplayan yanığa ne iyi gelir? Yanık için doğal tedavi yöntemleri...

Yanıklar, cildin normal ısısından yüksek ısıya maruz kalması sonucu doku zedelenmesi oluşmaktadır. Yanığın derecesine göre tedavi yöntemleri uygulayarak iyileşme süreci hızlandırılabilir. Yanık tedavisinde dikkat edilmesi gereken en önemli unsur ise halk arasında yaygın olarak bilinen yanlışlardır. Peki aloe vera yanığa iyi gelir mi? El yanığını nasıl tedavi edilir?

Su toplayan yanığa ne iyi gelir? Yanık için doğal tedavi yöntemleri...
Su toplayan yanığa ne iyi gelir? Yanık için doğal tedavi yöntemleri...
GİRİŞ 13.11.2022 10:00 GÜNCELLEME 13.11.2022 10:01
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Yanık, en genel tabiriyle yüksek ısıya maruz kalma sonucu cildimizde oluşan tahribatlardır. Yanığın şiddetine göre derecelendirilerek farklı tedaviler uygulanmaktadır. Yüksek ısıya maruz kalma sonucu ciltte farklı semptomlar görülmektedir. Basit yanıklarda evde tedavi uygulanabilirken ileriki boyutlarda olan yanıklar riskli durumlar oluşturduğu için doktora başvurulması gerekmektedir. Yanıkların tehlike boyutları derecelendirerek tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.

Aloe vera yüze faydaları nelerdir? Aloe vera ile cilt bakımı nasıl yapılır?Aloe vera yüze faydaları nelerdir? Aloe vera ile cilt bakımı nasıl yapılır?

Yanık Dereceleri 

Yanıklar, yüksek ısı, kanar su, elektrik gibi nedenlerden dolayı görülen ve doku zedelenmesine sebep olan yaralanmalardır. Yanan yerin dokuyu ne kadar tahrip etmesine bağlı derecelendirilir ve ona göre tedavi uygulanır. Yanıkların şiddetine göre dereceleri:

1. Derece Yanıklar: Daha çok derinin yüzeysel yanması sonucu oluşan yaralardır. Cildin üst düzeyinde oluşan tahribat, kızarma ve ağrı oluşturmaktadır. 

2. Derece Yanıklar: Derinin ikinci tabakasına inen yanmalardır. Şişme ve ağrıya neden olmaktadır. 

3. Derece Yanıklar: Cildin alt tabakasında bulunan yağ duvarına ulaşarak yanması sonucu ortaya çıkan yanıklardır. Sinirlerin zarar görmesi sonucu hissizleşmesine neden olan yanıklardır. Bu tip yanıklarda acil müdahale edilmek üzere doktora gidilmesi gereklidir.

4. Derece Yanıklar: Cildi de aşarak kemiklere kadara ulaşan yanıklardır. En riskli derece olan bu yanık tipinde acilen müdahale edilmesi için doktora başvurulması gereklidir.

Karanfil yağının faydaları nelerdir? Karanfil yağı diş için nasıl kullanılır?Karanfil yağının faydaları nelerdir? Karanfil yağı diş için nasıl kullanılır?

Yanıklara Ne İyi Gelir?

Vücudun herhangi bir yeri çok fazla ısıya maruz kaldığında doku zedelenmesi olarak görülen yanıklar, ileri derecelerde değil ve vücudun büyük bir kısmında görülmediyse evde doğal yöntemlerle müdahale edilebilir. Özellikle gün içinde yaşanan kazalar sonucu doktora gerek kalmadan tedavi edilmesi mümkün görülmektedir. Ancak yanık bölgesel olarak büyük bir yer kaplıyorsa doktorun müdahale etmesi en doğrudur. Yanıklarda dikkat edilmesi gereken en önemli şey enfeksiyon riskini azalmaktır. Yanık vakalarda yapılması gereken ilk şey soğuk suyun altına tutulmasıdır. Alternatif olarak evde uygulanabilen yanık tedavileri:

1- Yanık tedavisinde ilk yapılması gereken yanıcı olan şeyden uzak durarak vücudun normal ısısına ulaşması için buzsuz soğuk su uygulaması tavsiye edilir. Yanık tene direkt olarak buz uygulaması tehlikelidir kesinlikle yapılmaması gerekmektedir. Su ile yıkamak tedavinin başlangıç aşaması için en etkili tedavi yöntemidir.

2- Halk arasında yanık bitkisi olarak bilinen aloe vera yanık tedavisinde oldukça güçlü bir etkiye sahiptir. Aloe vera bitkisinin içinde bulunan jeli çıkararak yanık bölgeye uygulandığında acının kısmen dinmesine ve yaranın daha çabuk tedavi edilmesine yardımcı olmaktadır. 

3- Yanıkların tedavi edilmesinde en etkili tedavi yöntemlerinden biri de patates kürüdür. 1 adet orta boy patates rndelenerek yanan bölgeye uygulanır ve gazlı bez sararak 12 saat bekletilir.

4- Evde yapılan müdahaleler sonucunda yanıklarda küçük küçük su toplayan kabarcıklar oluşuyorsa o kabarcıklarla temas edilmemesi gerekmektedir. Kabarcıkların patlaması enfeksiyon riskini çoğaltabilir ve bundan dolayı dikkat edilmesi gerekir. 

Yanık Tedavisinde Yapılan Yanlışlıklar 

Yanıkların derecelerine göre tedavi uygulanmaktadır. Eğer bu tedaviler yanlış yöntemlerle uygulanırsa yaranın iyileşmesinden çok enfeksiyon riskini çoğaltmaktadır. Bundan dolayı uzmanların görüşleri dikkate alınarak yanık tedavisine başlanmalıdır. Yukarıda belirtilen doğal tedavi yöntemleri doktorların tavsiyeleri göz önünde bulundurularak önerilmektedir. Ancak halk arasında yaygın bilinen bazı yanlışlar vardır. Ve bu yanlış tedavi yöntemleri yanıklar üzerinde uygulanırsa iyileşme sürecini uzatarak kişiye daha çok acı vermektedir. Yanık tedavisinde bilinen yanlışlar şöyledir:

- Buz: Buz tek başına yanık olmayan sağlıklı cilde uygulandığında dahi bu yanığı denen cilt tahribatlarına neden olmaktadır. Bundan dolayı yanan bölgeye buzun uygulanması cildin daha çok tahriş olmasına neden olmaktadır.

- Diş Macunu: Halk arasında bilinen diğer bir yanlış uygulama ise yanığın üzerine diş macunu sürmektir. 

- Tereyağı: Yanan bölgenin ısısını düşürmek gerekirken tereyağı ısının düşmesine engel olarak yükseltmektedir. Bu da yanığın tedavi edilmesine engel olmaktadır.

YORUMLAR 10
  • Badi 2 yıl önce Şikayet Et
    Doģal kantaron yağını bir hafta uygulayın iz bile kalmaz
    Cevapla
  • Serdar 2 yıl önce Şikayet Et
    Çocukken bir yerimiz hafiften yanınca rahmetli dedem kendi burun sıvımızdan (sümük yani) sürerdi. Canımız yanıp ağlayınca zaten bolca bulunurdu. Laf aramızda bazen bir yerim hafiften yandığında pek hijyenik olamasa da halâ uygularım. Kantaron yağının bence 2. derece bir yanığı, iz kalmaksızın birkaç günde iyileştirdiğine de şahidim.
    Cevapla
  • getat 2 yıl önce Şikayet Et
    1 ve 2 derecelerde rendelenmiş patates hızlı bir şekilde uygulanırsa ağır seyretmesine engel olur, tecrübeyle sabit.
    Cevapla
  • Tamer 2 yıl önce Şikayet Et
    Abim çocukluğunda sokakta balon deneyi yapmış, onu şişirip içine çakmak çakınca yüzüne patlayıp yapışmış, yüzüne zeytinyağı sürülüp üzerine kına ekelenmiş, günler sonra çabucak iyileşip yüzünde iz dahi kalmamış
    Cevapla
  • Mtl 2 yıl önce Şikayet Et
    Yanık tedavisinde kına kana karışınca içindeki maddelerden dolayı zehirliyor mazallah kimsenin günahına girme.
    Cevapla
  • Doğrucu 2 yıl önce Şikayet Et
    Yanığın en etkili tedavisi,zeytinyağı,balmumu ve yumurta akının karışımıdır.Anamdan bana miras kalan çok kişinin şifa bulduğu mükemmel bir karışımdır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Elektrik ve doğal gaz fiyatlarında nisanda değişiklik olmayacak
İstanbul'a yeni tünel: Süre 30 dakika kısalacak, açılış tarihi belli oldu!