Yüksek tansiyona ne iyi gelir? Süt yüksek tansiyonu düşürür mü?

Yüksek tansiyon, kalp ve damar sağlığını riske atan ciddi bir rahatsızlık olduğundan dolayı yüksek tansiyonu olan kişilerin beslenmelerine özen göstermeleri gerektiği doktorlar tarafından aktarılmaktadır. Süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi içerdiği kalsiyum ve protein sayesinde hem vücut direncini yükseltmekte hem de kalp ve damar sağlığını korumaktadır. Peki süt yüksek tansiyona iyi gelir mi?

Yüksek tansiyona ne iyi gelir? Süt yüksek tansiyonu düşürür mü?
Yüksek tansiyona ne iyi gelir? Süt yüksek tansiyonu düşürür mü?
GİRİŞ 07.12.2020 13:44 GÜNCELLEME 07.12.2020 13:44

Yüksek tansiyon kalp ve damar sağlığını ciddi şekilde etkileyen ve kalp krizine neden olan riskli bir hastalıktır. Yüksek tansiyonu olan kişilerin beslenmelerine dikkat ederek sağlıklarını riske atacak gıdalardan uzak durmaları gerekmektedir. Tansiyonun normal seviyesine düşmesi için özellikle bazı besinlerin tüketilmesi, yüksek tansiyon sıkıntısı çekenlerin daha iyi hissetmelerine yararlı olacağı uzmanlar tarafından aktarılmaktadır. 

YÜKSEK TANSİYONU DÜŞÜRMEYE YARDIMCI OLAN BESİNLER

Yüksek tansiyonu olan kişilerin beslenmelerine çok daha fazla dikkat etmeleri gerekir. Özellikle uzak durmaları ve tüketmeleri gereken gıdalar bulunmaktadır ve doktorlarının tavsiye ettiği miktarda bu besinlere öğünlerinde yer verilmelidir. Önerilen besinler diyet gibi belli bir sürede tüketilip bırakılması onaylanmadığının kişinin bu gıdalarla beslenmeyi yaşam tarzı haline getirilmelidir. Tansiyonu düşüren besinler şöyledir:

- Yoğurt: Kan basıncının dengede kalmasını sağlayan yoğurt, şeker ve yağ içermediği için damarlardaki kan akışını hızlandırmaktadır. Ayrıca kalsiyum bakımından çok zengin olan yoğurt, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücut direncini arttırmaktadır. 

- Sarımsak: İçerdiği bileşenler sayesinde damarların genişleten ve kan akışının daha iyi olmasını sağlamaktadır. Özellikle yemeklerde kullanılması tavsiye edilen sarımsak, çiğ olarak da direkt tüketilmesi önerilmektedir. 

- Çiğ Kuruyemiş: Kan basıncını düşürmek ve kan akışını hızlandırmak tuzsuz ve kavrulmamış kuruyemişlerin tüketilmesi de önerilmektedir. Özellikle Antep fıstığı, çiğ bademin ara öğünlerde çok fazla olmadan yer verilmesine dikkat edilmelidir. 

- Nar: Kalp dostu gıdaların başında gelen nar, birçok hastalığa iyi geldiği gibi kalp ve damar sağlığına da iyi gelmektedir. Damar tıkanıklığına iyi gelen nar aynı zamanda kan akışını da hızlandırarak yüksek tansiyonun düşmesine yardımcı olmaktadır.

- Pancar: Kan basıncının düşürülmesinde etkili besinlerden olan pancar, tüketilmesinin ardından 1-2 saat içinde yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olmaktadır. Pancar ve elma suyu karıştırılarak gün içinde içilmesi önerilmektedir.

SÜT TANSİYONU DÜŞÜRÜR MÜ?

Kalsiyum ve protein, kan basıncının düşürülmesinde etkili olması nedeniyle süt ve süt ürünlerinin her gün düzenli olarak tüketilmesi önerilmektedir. Yüksek tansiyon hastalarının kan basıncını düşürmek ve damarlardaki kan akışını hızlandırmaları için yağsız ve doğal olan süt ürünlerine yönelmeleri tavsiye edilir. Besin değerleri yüksek olan süt, vücut direncini arttırarak hastalıklara karşı koruduğu için günde 2 bardak içilmesi hem kalp sağlığını hem de vücut direncini koruduğu uzmanlar tarafından aktarılmaktadır. Sütle birlikte tansiyonun düşürülmesi için beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmesi gerekmektedir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Macron: Karşımızda çok büyük riskler var Avrupa ölebilir
Batı Çin'den dersini aldı: Türkiye için tarihi fırsat!