Bebeklerde burun tıkanıklığı nasıl giderilir ve ne iyi gelir?

Bebeklerin sağlıklı nefes almasına engel olan burun tıkanıklığı, farklı hastalıkların meydana gelmesine neden olarak bebekleri huzursuz etmektedir. Bebeklerin kaliteli uyumasına dahi engel olan burun tıkanıklığının alınan birkaç basit önlemle giderilmesi mümkün görülmektedir. Peki bebeklerden burun tıkanıklığı neden olur? İşte bebeklerdeki burun tıkanıklığını tedavi etme yöntemleri...

Bebeklerde burun tıkanıklığı nasıl giderilir ve ne iyi gelir?
Bebeklerde burun tıkanıklığı nasıl giderilir ve ne iyi gelir?
GİRİŞ 13.08.2020 14:32 GÜNCELLEME 13.08.2020 17:09
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Yenidoğan bebeklerden en çok rastlanan sorunlardan biri olan burun tıkanıklığı hem bebeklerin nefes alışverişini zorlaştırıyor hem de anneleri huzursuz ediyor. Genellikle nemsiz ortamda kalmaktan ya da soğuk algınlığa bağlı olarak meydana gelen burun tıkanıklığı alınan birkaç önlemle tedavi edilebilir. Bebekler ilk 6 ay sadece burunlarından nefes alıp verdikleri için burunlarının tıkalı olması ciddi sorunlara yol açabilir. Bundan dolayı anne ve babaların bebeklerinin nefes kontrollerini sık sık yapmaları, burun tıkanıklıklarını kontrol etmeleri gerekmektedir. 

 

 

YENİDOĞAN BEBEKLERDE BURUN TIKANIKLIĞI NEDEN OLUR?

Bebekler aynı yetişkin insanlarda olduğu gibi birçok nedenden dolayı burun tıkanıklığı yaşanabilir. Özellikle solunum yolu hastalıkları, nemsiz ortam, alerjik gibi durumlardan kaynaklı burun tıkanıklığı görülür. Solunum yollarını tam olarak kullanmayı bilmeyen bebekler ilk 6 ay sadece burundan nefes alıp verirler. Bunun üzerine burunlarının tıkanması bebeklerin başka hastalıklar yaşamasına sebebiyet verebilmektedir. Anne ve babalar bebeklerinde burun tıkanıklığı şüphesi hissettikleri an bir doktora danışmaları tavsiye edilmektedir. 

 

 

BEBEKLERDE BURUN TIKANIKLIĞI NASIL ANLAŞILIR?

Bebeklerin nefes alışverişinde yaşadıkları düzensizlik genellikle burun tıkanıklığından kaynaklı görülmektedir. Burun tıkanıklığından dolayı rahat nefes alamayan bebekler huzursuz olarak rahat uyuyamazlar. Gece ya da gündüz uykusunda sık sık uyanır, uyku esnasında horlar ve huysuzlanırlar. İştahlarında azalma, rahat nefes alamadıklarından dolayı hava yutarlar ve bu durum da gaz sancısı çekmelerine neden olmaktadır. 

BEBEKLERDE BURUN TIKANIKLIĞI NASIL GİDERİLİR?

Bebeklerde sıkça görülen burun tıkanıklığı anne ve babalar tarafından genellikle tuzlu su damlasıyla tedavi edilir. Doğru ve tavsiye edilen bir tedavi yöntemi olsa da burun tıkanıklığının temelde neden kaynaklı olduğunu bulmak için muhakkak doktora başvurulması önerilmektedir. Bebeklerde burun tıkanıklığının giderilmesi ve burnun doğru şekilde temizlenmesi için uzmanlar tarafından şu yöntemler önerilmektedir. 

1- Banyo: Ilık bir banyo bebeklerin hem solunum yollarının açılmasına hem de rahatlamalarını sağlamaktadır. Banyoda oluşan sıcak su ve buhar burunda biriken mukus tabakasının yumuşamasını sağlar ve burun temizlenir. Böylece bebeklerin burundan nefes alıp vermesi kolaylaşmış olur. 

2- Nemli Ortam: Nemsiz ortam sadece bebeklerin değil yetişkinlerinde nefes almasını zorlaştırmaktadır. Nemsiz ortamda uzunca süre bulunan bebeğin solunum yollarında kuruma ve tıkanıklığın oluşmasına neden olur. Bebeklerin bulunduğu odalarda kalorifer ya da sobaların üzerine su koyarak ortamın daha nemli olması sağlanabilir. 

3- Anne Sütü: Bebekler 6 aydan küçükse her an emzirilmesi önerilir. Anne sütü bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirirken sıvı ihtiyacını karşılamış ve burun tıkanıklığını engellemiş olmaktadır. 

4- Serum: Serum fizyolojik su denilen tuzlu suların buruna uygulanmasıyla kuruyan mukus tabakasının yumuşamasını ve nefes alışverişinin hızlanmasını sağlamaktadır. Tuzlu sular bebeklerin daha rahat nefes almasını sağladıkların anne ve babalar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Ancak bu serumların dikkatli ve kontrollü kullanılması gerekir.

5- Sprey: Burun spreylerin bebeklerin burunlarının temizlenmesi bakımından tavsiye edilir. Bebekler için özel üretilen burun spreylerini tercih ederek herhangi bir sağlık sorununun meydana gelmesine engel olunması gerekmektedir. 

YORUMLAR 1
  • Gülcan dalgıçlar 2 yıl önce Şikayet Et
    Çok güzel olmuş ♥️♥️♥️
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Hükümetin önündeki en zor problem... Rakamlar her yıl kötüye gidiyor
Başkent'te kazanan çıkmadı! İlk finalist Dolmabahçe'de belli olacak