Chia tohumu kilo verdirir mi? Chia tohumu besin değeri ve tarifleri nelerdir?

İnsan bedeni üzerindeki olumlu etkileri keşfedildikçe kullanımı artan Chia tohumu, yüksek lif içermesi sebebiyle uzun süre tok kalmaya ve sindirim sisteminin daha düzenli çalışmasına yardımcı olmaktadır. Diyet yapanların öğünlerinde yer verdiği Chia tohumu, bedene enerji ve tokluk hissi vererek daha hızlı kilo verilmesini sağlamaktadır. Peki Chia tohumu faydaları nelerdir? Chia Tohumu Zayıflamaya yardımcı olur mu?

Chia tohumu kilo verdirir mi? Chia tohumu besin değeri ve tarifleri nelerdir?
Chia tohumu kilo verdirir mi? Chia tohumu besin değeri ve tarifleri nelerdir?
GİRİŞ 20.08.2020 08:58 GÜNCELLEME 20.08.2020 08:58

Son zamanlarda keşfedilen, sağlıklı beslenen ve formuna dikkat eden kişilerin öğünlerine sıklıkla yer verdikleri Chia tohumu, son derece besleyici ve lif kaynağı besinidir. Düzenli olarak tüketen kişilerin vitamin ve mineral ihtiyacını büyük oranda karşıladığı için diyet esnasında vücudun güçsüz kalmasını engellemektedir. Kilo vermeye yardımcı olan Chia tohumu ancak dengeli beslenme ve düzenli egzersiz yapıldığında dahi iyi sonuç verildiği görülmektedir. Chia tohumu uzun süre tok tuttuğu ve sindirim sisteminin hızlanmasına yardımcı olduğundan zayıflamaya yardımcı olmaktadır.

 

 

CHİA TOHUMU FAYDALARI

Sağlığına dikkat eden kişilerin öğünlerinde sıklıkla yer verdiği chia tohumu zayıflamaya yardımcı olmasının yanında sağlığa oldukça faydalı bir besindir. Bağırsak sağlığını koruyan ve sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olan Chia tohumunu özellikle kabızlık sıkıntı çekenlerin tüketmeleri tavsiye edilmektedir. Chia tohumun sağlığa olan faydaları şöyledir:

 

 

- Uzun süre tok tutar
- Vücudun kendi üretemediği ancak dışarıdan alınan besinlerle sağlanan Omega 3 zenginidir. 
- Bağırsakların daha sağlıklı çalışmasını sağlar
- Protein ihtiyacını kısmen karşılar
- Şeker hastalığından korur
- Kas ve eklem ağrılarını azaltır
- Saç ve tırnak yapısının güçlenmesine yardımcı olur

CHİA TOHUMU DİYETİ 

Chia tohumu, düzenli tüketildiğinde hem metabolizmanın hızlanmasını sağladığı hem de uzun süre tok tuttuğundan dolayı zayıflamak isteyenlerin daha hızlı kilo vermesine yardımcı olmaktadır. Chia tohumuyla hazırlanan kürler ile vücudu toksin ve ödemden arındırarak sağlıklı kilo verilmesi sağlanabilir. Zayıflamaya yardımcı olan Chia tohumu kürleri:

1-
1 yemek kaşığı chia tohumu
1 adet limon
1 yemek kaşığı bal
1,5 bardak su

İlk olarak Chia tohumları suda 1 saat kadar bekletilir. Chia tohumu yeteri kadar bekletilmesinin ardından tüm malzemeler karıştırılarak blenderdan geçirilir. Elde edilen karışım her sabah aç karnına tüketilir. Böylece vücudun toksinlerden arınmasına ve ödemin atılmasına yardımcı olmaktadır. 

2-

1 yemek kaşığı chia tohumu
1 adet limon
Taze nane
Bal

Chia tohumu yaklaşık 1 saat kadar suda bekletilir ve ardından tüm malzemeler karıştırılarak blenderden geçirilir ve sabahları aç karnına içilir. Hazırlanan kürler vücudun diyete daha çabuk cevap vermesini sağlamaktadır. Hem daha sağlıklı kilo vermeyi hem de bedenin ihtiyacı olan besin değerleri karşılanmış olur. 

CHİA TOHUMLARI TARİFLERİ

Diyet yaparken besin değerli bakımından zengin bir o kadar da sağlıklı ve hafif besinlerin tüketilmesine özen gösterilmesi gerekir. Chia tohumuyla hazırlanan öğünler daha hızlı kilo vermeye yardımcı olduğundan diyet yapanların sık sık öğünlerinde yer vermesi tavsiye dilmektedir. Chia tohumu ile hazırlanan sağlıklı öğünler şöyledir:

1- Chia Tohumlu Yumurta

1 tatlı kaşığı chia tohumu
1 adet yumurta
2 tatlı kaşığı su veya süt
Tuz ve karabiber
Chia tohumu süt ya da su ile karıştırarak 5-10 dakika bekletilir. Ardından yumurta, tuz, karabiber karıştırılarak pişirilir ve servis edilir. 

2- Yulaf ve Chia Tohumu

1,5 su bardağı süt
1 yemek kaşığı bal
4 yemek kaşığı chia tohumu
2 yemek kaşığı yulaf ezmesi
Muz

Süt ve bal bir tabakta karıştırılır ardından chia tohumu ve yulaf ezmesi karıştırıldıktan sonra üzeri kapatılarak 1 saat kadar buzdolabında bekletilir. 1 saat bekletildikten sonra karıştırılarak tekrar buzdolabına konur ve sabaha kadar bekletilir. Hazırlanan tarif 2 porsiyonluk olduğundan 2 farklı öğünde tüketilebilir. Üzerine muz dilimleyerek servis edilebilir.

3- Chia Tohumlu Salata

Yarım su bardağı taze sıkılmış portakal suyu
3 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı kırmızı biber
1 yemek kaşığı chia tohumu
1 diş kıyılmış sarımsak
Yarım çay kaşığı kimyon
Yarım çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı pişmiş siyah fasulye
1 küçük doğranmış soğan
1 su bardağı haşlanmış mısır 
Şeftali ve maydanoz

Tüm yeşillikler doğranarak derin bir kapa eklenir ardından portakal suyu, limon suyu, zeytinyağı eklenir ve karıştırılarak buzdolabında 1 saat bekletildikten sonra servis edilerek tüketilebilir. 

CHİA TOHUMU BESİN DEĞERLERİ

Karbonhidrat (g) 4.2
Protein (g) 1.65
Yağ (g) 3.07
Lif (g) 3.44
Kolesterol (mg) 0
Sodyum (mg) 1.6
Potasyum (mg) 0
Kalsiyum (mg) 63
Vitamin A (iu) 0
Vitamin C (mg) 0
Demir 0

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Erdoğan talimatı verdi! TCG Anadolu'dan daha büyüğü tasarlanıyor
31 Mart sonrası son anket! Haritanın rengi yine değişiyor