Yulaf ezmesinin faydaları nelerdir? Yulaf nasıl tüketilir?

Yulaf, zengin besin değerleri ve antioksidan kaynağı olması nedeniyle vücudun daha sağlıklı ve zinde kalmasını sağlayan bir besindir. Özellikle diyet yapanların daha uzun süre tok kalmasına yardımcı olarak hızlı kilo vermesine yardımcı olan yulaf, sabah kahvaltılarında tüketilmesi önerilmektedir. Peki yulafın cilde faydaları nelerdir? İşte sabah kahvaltıda yoğurtlu ve meyveli yulaf yemenin faydaları...

Yulaf ezmesinin faydaları nelerdir? Yulaf nasıl tüketilir?
Yulaf ezmesinin faydaları nelerdir? Yulaf nasıl tüketilir?
GİRİŞ 19.08.2021 09:48 GÜNCELLEME 19.08.2021 09:48
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Yulaf, sağlıklı ve dengeli beslenme programlarında en çok tüketilmesi tavsiye edilen tahıl ürünlerindendir. Özellikle glüten içermemesi ve lif kaynağı olması sindirim sisteminin düzeli ve sağlıklı çalışmasına yardımcı olmaktadır. Besin değerleri bakımından oldukça zengin olan yulaf, pişirilirken kıvamı tutturması oldukça zor olduğu için genellikle yulaf ezmesi olarak kahvaltılarda yoğurt ve meyvelerle tüketilmektir. Oldukça besleyici olmasının yanında uzun süre tokluk hissi verdiğinden dolayı diyet yapanların bir öğünlerinde tüketmeleri tavsiye edilmektedir. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olmasının yanında sağlığa oldukça fazla faydası bulunmaktadır. 

Yulafın Faydaları Nelerdir?

Zengin besin değerlerine sahip olan yulaf, glüten içermemesi daha da sağlıklı olmasını sağlamaktadır. Gün içinde sabah-öğle-akşam öğünlerinden birinde düzenli olarak yulaf tüketmek, kan şekerini dengelemeye, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına ve eksik vitamin ve minerallerin tamamlanmasına yardımcı olduğu beslenme uzmanları tarafından aktarılmaktadır. Yulafın sağlığa faydaları şöyledir:

Kışlık tarhana nasıl yapılır? Köy tarhanası tarifi...Kışlık tarhana nasıl yapılır? Köy tarhanası tarifi...

  • Glüten içermemesi bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı bünyeyi güçlendirmektedir. 

  • Enerjiyi vererek kronik yorgunluğa iyi gelir. Gün içinde daha zinde kalmaya yardımcı olur. 

  • Düzenli olarak yulaf tükenen birinin vücudunda kesik, yanık gibi nedenlerden meydana gelen yaraların çabucak iyileşmesini sağlamaktadır. 

  • Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını ve bağırsak sağlığını koruduğu için kolon kanseri riskini azaltır.

  • Lif kaynağı bir besin olmasından dolayı kabızlık sorununa iyi gelmektedir. 

  • Lif, uzun süre tokluk hissi verdiği için diyet yapanların daha hızlı zayıflamasını sağlamaktadır.

  • Yulafla hazırlanan cilt maskeleriyle cildin daha sağlıklı görünmesini sağlamaktadır.

  • Yine yulafla hazırlanan kürlerle egzama, kaşıntı ve kuruluk gibi cilt sorunlarının tedavi edilmesi sağlanmaktadır. 

  • Kalp ve damar sağlığını koruyarak kalp krizi riskini azaltır.

  • Zengin vitamin ve mineralleri sayesinde vücudun ihtiyaç duyduğu günlük besin değerlerini büyük oranda karşılamaktadır. 

  • Antioksidan kaynağı olması ise vücudun toksinlerden arınmasını sağlamaktadır.

  • Vücuttaki ödemin atılmasını sağlayarak şişliği azaltır.

  • Özellikle spor yapanların kaslarını güçlendirmektedir. 

  • Kan dolaşımının hızlanmasını sağlamaktadır. 

  • Yüksek kolesterolün düşmesine yardımcı olmaktadır. 

Yulafın Cilde Faydaları Nelerdir?

Egzama, sivilce, kuruluk ve kaşıntı gibi sorunların evde hazırlanan yulaf kürleriyle tedavi edilmesi mümkün görünmektedir. 

1- Yarım çay bardağı yulaf ve yarım çay bardağı su ile kaynatılır. Elde edilen lapa iyice soğuduktan sonra sivilceli yerlere sürülerek 15-20 dakika bekletilip durulanır. Sivilcelerin kurumasına etkili olan bu karışımın hafta 2 kez yapılması tavsiye edilmektedir. 

2- 2 bardak yulaf, 1 bardak süt ve 1 çorba kaşığı bal barıştırılarak yüze sürülür ve 15 dakika bekletildikten sonra ılık su ile durulanır. Bu kür ise cildin doğal nem dengesinin sağlanmasını ve yumuşamasını sağlamaktadır.

3- Cildin daha sağlıklı, parlak ve bakımlı görünmesi için her sabah yüzün süt ve yulaf tozunu karıştırarak yıkanması tavsiye edilmektedir.

Yulaf Ne Kadar Tüketimeli?

1 porsiyon yulaf (4 çorba kaşığı) günlük yulaf ihtiyacının büyük bir kısmını karşıladığı için her gün bir öğünü yulaf tüketilmesi önerilmektedir. Her gün tüketilen 1 porsiyon yulaf, sindirim sisteminin daha iyi çalışmasından kalp-damar sağlığının korunmasına kadar birçok hastalığa iyi geldiği aktarılmaktadır. 

Yulaf Nasıl Tüketilir?

Özellikle sabah kahvaltılarında tüketilen yulaf, güne daha enerjik ve zinde başlanmasını sağlamaktadır. Bundan dolayı sabahları 4 yemek kaşığı yulaf, 5 yemek kaşığı yoğurt ve mevsim meyveleriyle hazırlanarak tüketilmesi önerilmektedir. En basit tarif olarak kabul edilen yoğurtlu yulaf tarifinin dışında 2 bardak süt ve 4 çorba kaşığı yulaf pişirilerek yulaf lapası elde edilir. Lapanın üzerine bir miktar tarçın ve mevsim meyveleri eklenerek tüketilmesi vücudun günlük vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamasının yanında uzun süre tokluk hissi vermektedir. 

1 Porsiyon 40 Gr (4 Yemek Kaşığı) Yulaf Besin Değerleri?

Karbonhidrat (g) 29.05
Protein (g) 5.06
Yağ (g) 1.09
Lif (g) 4.76
Kolesterol (mg) 0
Sodyum (mg) 2.8
Potasyum (mg) 128.8
Kalsiyum (mg) 14.4
Vitamin A (iu) 3.2
Vitamin C (mg) 0
Demir 1.15

YORUMLAR 4
  • Kerem 3 yıl önce Şikayet Et
    Hayvan yemini yok sağlıklı yaşam yok diyet diye insanlara yutturuyorsunuz. Sağlıklı olan tereyağınıda yıllardır kalp hastalıklarına yol açar diyerek insanları bitkisel,on numara yağ, motorin vb. sanayi yağlarına yönelttiniz ve insanları kanser ettiniz zaten. Şimdi bugüne bakacak olursak hayvancılık yok denecek kadar az zaten bu durumda arz talep meselesi yüzünden satılamıyan samanları da yakın bir zamanda saman ezmesi ve sonsuz sağlıklı yaşam reklamıyla insanların tüketimine sunarsınız artık.
    Cevapla
  • Tarık 3 yıl önce Şikayet Et
    Kim diyor bunları? Kaynak belirtmemişsiniz. Ben kaynak vereyim, Prof. Dr. Canan Karatay, 'Yulaf at yemidir. 70 milyon at bulamayınca bize satıyorlar'.
    Cevapla
  • konyalı 3 yıl önce Şikayet Et
    yulaf cok faydali..dogru...fakat bir konuya dikkat cekmek isterim...yulafin icerisinde glutenin baska bir formu olan avenin var...glutene hassasiyeti olan birisi yulaftan da uzak durmali...
    Cevapla
  • Kamil 3 yıl önce Şikayet Et
    Her gün bir şey tavsiye ediyorsunuz. Bir de "Her sabah mutlaka tüketin" başlığıyla veriyorsunuz. O kadar çok tavsiye veriyorsunuz ki, çöplüğe döndürdünüz ortalığı...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Yeniden Refah Partisi’nin arkasındaki güç kim! İstanbul’da oyun oynuyorlar…
Mansur Yavaş'ın seçim şarkısı ile PKK marşı arasında şoke eden benzerlik!