Sabah aç karnına kuru kayısı yemenin faydaları nelerdir? Günde kaç tane kuru kayısı yenmeli?

Sindirim sistemine faydalarıyla bilinen kuru kayısı, zengin besin değerleri sayesinde birçok hastalığa iyi gelir. Doğal şeker içerdiği için tatlı ihtiyacını en sağlıklı şekilde karşılar. Lif bakımından zengin olan kayısının bilinen en yaygın faydası ise sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olmasıdır. Peki kuru kayısının faydaları nelerdir? Kuru kayısı nasıl kurutulur?

Sabah aç karnına kuru kayısı yemenin faydaları nelerdir? Günde kaç tane kuru kayısı yenmeli?
Sabah aç karnına kuru kayısı yemenin faydaları nelerdir? Günde kaç tane kuru kayısı yenmeli?
GİRİŞ 16.12.2022 15:17 GÜNCELLEME 16.12.2022 15:17

Sindirim sistemini düzenli çalıştırdığı ve tatlı ihtiyacını karşılayan kuru kayısı, zengin besin değerleri sayesinde birçok hastalığa karşı bol bol tüketilmesi tavsiye edilir. Lif oranı oldukça yüksek olan kuru kayısının ara öğünlerde tüketilmesi halinde uzun süre tokluk hissi verdiği ve bundan dolayı daha sağlıklı ve kalıcı kilo vermeye yardımcı olmaktadır.  Kuru kayısı gibi kuru yemişler, kişinin açlık hissini azalttığı ve tok tuttuğu için ana öğünlerde çok fazla yemek tüketiminin önüne geçtiği beslenme uzmanları tarafından aktarılmaktadır.

Hamilelikte hurmanın faydaları nelerdir? Günde kaç tane hurma yenmeli?

Kuru Kayısının Faydaları Nelerdir?

Vitamin, mineral ve lif kaynağı kuru kayısı, vücudun günlük ihtiyaç duyduğu besin değerlerini büyük oranda karşılamaktadır. Düzenli ve ölçülü tüketilmesi halinde kan şekerini dengelediği, kalp ve damar sağlığını koruduğu bilinmektedir. Kayısının faydaları şöyledir:

  • Kuru kayısı, antioksidan kaynağı bir besin olduğundan düzenli tüketilmesi halinde vücudu toksinlerden arındırarak bağışıklık sistemini güçlendirir.

  • Antioksidan kaynağı besinler, zararlı beslenme alışkanlıklardan kaynaklı iç organlarda biriken toksin ve yağlanmaları temizlemektedir. Düzenli olarak kuru kayısı ve buna ek olarak sağlıklı beslenme alışkanlığı edinilmesi halinde iç organların daha sağlıklı kalması ve hastalıklardan korunması mümkün görülmektedir. 

  • Kan basıncını dengeleyerek yüksek tansiyonun düşmesine yardımcı olmaktadır. 

  • Kalp ritmini koruyarak kalp krizi riskini azaltmaktadır. 

  • İçerdiği mineraller sayesinde kemik sağlığını korumakla birlikte kemik gelişimine katkı sağlamaktadır. Çocukların daha güçlü bir iskelet sistemine sahip olmasına yardımcı olmaktadır.

Kuru üzümün faydaları nelerdir? Her gün kara üzüm tüketmek hangi hastalıklara iyi gelir?

  • Sindirim sisteminin hızlı çalışmasına yardımcı olarak kabızlığa iyi gelmektedir. 

  • Lif oranı yüksek bir besin olmasından dolayı uzun süre tokluk hissi vermektedir. Özellikle diyet yapanların ara öğünlerinde 2-3 adet kuru kayısı yemeleri ana öğünlerde daha az yemek yemelerini sağlamaktadır.

  • Göz sağlığını korumaktadır. Çok fazla ekran karşında çalışan kişilerin göz sağlığını korumaların için günde 2-3 adet kuru kayısı tüketmeleri tavsiye edilir. 

  • Kas gelişimine katkısı bulunmaktır.

  • Demir bakımında da oldukça zengin olan kuru kayısı, kansızlık-anemi hastalığına iyi gelmektedir. Bundan dolayı hamile kadınların bol miktarda kuru kayısı yemesi önerilmektedir. 

  • Kan şekerini yükseltmeden tatlı ihtiyacını karşılamaktadır. 

  • Yapay tatlandırıcı bulunmadığı için diyet yapanların da tüketmesinde bir sakınca görülmez.

Pekmezin faydaları nelerdir? Hangi pekmez hangi hastalıklara iyi gelir?

Kuru Kayısının Sindirim Sistemine Faydaları?

Lif oranı yüksek gıdalar sindirim sisteminin daha hızlı çalışmasına yardımcı olmaktadır. Kabızlık gibi kişiyi huzursuz eden ve kilo vermesine engel olan rahatsızlığa karşı sabahları aç karnına 2 adet kayısı ve 1 bardak ılık su tüketilmesi tavsiye edilir. Sindirim sisteminin sağlıklı çalışması bağırsak florasını dengelemektedir. Bağırsak florasının korunması ise bağışıklık sistemini güçlendirerek birçok hastalığa karşı korumaktadır. 

Kuru Kayısı Ne Kadar Tüketilmeli?

Doğal şeker içerse dahi şekerli bir besin olduğundan ölçülü miktarda tüketilmesi gerekir. Özellikle kilo vermek isteyenlerin ara öğünlerinde 2-3 adet yemesi tavsiye edilir. Zengin ve besleyici ara öğün olan kuru kayısı günde en fazla 5-6 adet tüketilmelidir. Kabızlık sorunu çeken ve sindirim sisteminin daha sağlıklı çalışmasını isteyenler ise sabahları aç karnına ılık su ve 2 adet kayısı yemeleri tavsiye edilir. 1 parça kayısı 1-2 yudum ılık su şeklide devam tüketilmesi halinde gün içinde bağırsakların daha çok çalıştığı görülmektedir. 

Kayısı Nasıl Kurutulur?

Kayısılar yıkanıp ayıkladıktan sonra oradan ikiye bölünür ve çekirdekleri çıkarılır. Hazırlanan kayısılar fırın tesisine sıralanır ve öncede ısıtılan 70 derecelik fırında 5-6 saat kadar bekletilir. Böylece hiçbir katkı maddesine maruz kalmadan tamamen doğal kuru kayısılar hazırlanmış olur. Afiyet olsun.

Kayısı Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?

Vitamin ve mineral bakımından zengin olan kayısı çekirdeği bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücut direncini yükseltmektedir. Cildin nem dengesini sağlayarak kırışıklık oluşumunu engeller. Günde en fazla 10-12 adet yenmesi önerilen kayısı çekirdeği yüksek tansiyonu düşürerek kalp ve damar hastalıklarından da koruduğu belirtilir. 

2021 Kuru Kayısı Fiyatı?

Marketlerde Ve kuruyemişçilerde satılan kuru yemişin ortalama kilogram fiyatı 35-40 TL’dir

10 Gr Kuru Kayısı Besin Değerleri

24 KCAL
Karbonhidrat (g) 6.26
Protein (g) 0.34
Yağ (g) 0.05
Lif (g) 0.73
Kolesterol (mg) 0
Sodyum (mg) 1
Potasyum (mg) 116.2
Kalsiyum (mg) 5.5
Vitamin A (iu) 360.4
Vitamin C (mg) 0.1
Demir 0.27

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Meral Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a hain suçlaması
Uluslararası Adalet Divanı'ından kritik Gazze kararı!