Hamilelikte ayak şişliği neden olur? Gebelikte ayak şişmesi nasıl geçer?

Anne adayları hamilelik süreci boyunca fiziksel olarak pek çok değişiklikle karşılaşır. Tüm organlarının bebeğin gelişimine göre değişime uğraması kadınlarda bazı rahatsızlıkların görülmesine neden olmaktadır. Bunlardan biri de en sık rastlanan ayakların şişmesidir. Yanlış beslenme ve egzersiz alışkanlığının olmaması ayaklardaki şişkinliği tetiklediği gözlemlenmiştir. Peki hamilelikte ayak şişmesine ne iyi gelir?

Hamilelikte ayak şişliği neden olur? Gebelikte ayak şişmesi nasıl geçer?
Hamilelikte ayak şişliği neden olur? Gebelikte ayak şişmesi nasıl geçer?
GİRİŞ 17.03.2021 10:10 GÜNCELLEME 17.03.2021 10:10

Hamilelik, kadınların bütünüyle fizyolojik değişime uğradıkları zorlu bir süreç olup, özellikle hamileliğin son haftalarında görülen el ve ayak şişkinliği anne adaylarının ayakta durmalarını güçleştirmektedir. Hamilelikte ayak şişmesinin nedenlerinden başında hormanal değişiklikler gelmektedir. Bunun dışında hamileliğin getirdiği başka nedenler olsa da hamilelik süreci boyunca alınan fazla kilolar ayakların daha fazla şişmesine neden olmaktadır. Her ne nedenle olursa olsun hamile kadınların büyük bir çoğunluğunda görülen ayak şişmelerine engel olmak için ayakta kalınan sürenin en aza indirilmeye çalışması gerekmektedir. 

HAMİLELİKTE AYAK ŞİŞMESİNİN NEDENLERİ NELERDİR?

Hamileliğin ilk haftalarından itibaren kadınlarda hem fiziksel hem de ruhsal değişiklikler görülmeye başlanır. Bu değişiklikler hamileliğin getirdiği doğal bir süreç olduğundan genellikle riskli bir durum olmadığı belirtilir. Hamileliğin ilerlemesiyle birlikte meydana gelen değişiklikler artmaya başlayarak kadınların fiziksel olarak zorlanmalarına neden olmaktadır. Özellikle el ve ayakların şişmesi hamilelik süreci boyunca en sık görülen rahatsızlıktır. Hamilelik süreci boyunca ayakların şişme nedenleri şöyledir:

Hamilelikte mide bulantısına ne iyi gelir? Hamilelikte mide bulantısı ne zaman geçer?

- Beslenme alışkanlıklarında yanlışlık. Genellikle hamilelik süreci boyunca her besinin sınırsızcatüketilmesinin doğru bir davranış olduğu düşüncesi yaygın görüş olsa da hem anne hem de bebek açısından yanlış bir davranıştır. Annenin daha sağlıklı ve dikkatli beslenmesi gerekir. 

- Ani kilo almak. Hamilelik süreci boyunca kilo almaya devam eden vücutta en çok etkilenen ayaklardır. 

- Ödem. Vücudun su tutması ayakların şişmesine neden olmaktadır.

Reflü belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? Reflüye iyi gelen yiyecekler...

HAMİLELİKTE AYAK ŞİŞMESİNE NE İYİ GELİR?

Birçok nedene bağlı olarak görülen ayak şişmesi, birkaç basit alışkanlıkla önlenebilmektedir. Öncelikle yapılması gereken en önemli şey gün içinde çok fazla ayakta kalmamaktır. Özellikle sıcak havalarda dışarı çıkılmaması tavsiye edilir. Sıcak havalarda hamile olmayan bireylerde dahi şişlik görülebildiğinden hamilelerin mümkün mertebe evde kalması tavsiye edilir. Rahat ve mümkünse bir numara büyük ayakkabı ve terlik giyilebilir. Gün içinde ayakların ılık ya da soğuk suda bekletilmesi ayakların kısmen rahatlamasına yardımcı olacaktır. En çok işe yaradığı görülen tavsiye ise çıplak ayakla çimlere ve serin toprağa basarak yürüyüş yapmak. Gün içinde bol bol su içerek vücutta biriken suyun atılmasını sağlanmakla birlikte beslenme alışkanlıklarında da değişiklik yapılabilir. Özellikle tuzdan uzak durulması gerekmektedir. Ayaklar bilek çevresinde döndürerek egzersiz ve ayak masajının yapılması tavsiye edilebilir. 

Hamilelikte şiddetli baş ağrısı neden olur? Gebelikte görülen baş ağrısı nasıl geçer?

Anne adayları doktoralarına danışarak bitki çayları ve doğal kürler hazırlayarak vücuttaki ödemin atılmasına yardımcı olabilir. Ancak bitki çaylarının ve kürlerin yan etkileri olabileceğinden doktora danışmadan tüketmemeye dikkat edilmelidir. Bebeğe ve anneye gelebilecek her hangi zarara karşı muhakkak doktora başvurulması gerekir. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bölücülüğü savunan adayla ilgili çarpıcı sözler: Esenyurt’u özerkleştirecek mi nedir?
Yeni gelişmeyi duyurdular! İsrail ve Hamas'tan beklenmedik ateşkes adımı!