Nar ekşisi faydaları nelerdir? Nar ekşisi içilir mi?

Yemek ve salatalara sos olarak kullanılan nar ekşisi, antioksidan kaynağı olması nedeniyle oldukça sağlıklı bir besindir. Vücudu toksinlerden arındırarak hastalıklara karşı direnci arttırmaktadır. Tıkanan damar yollarının açılmasına yardımcı olan nar ekşisi, kalp krizi riskini de kısmen azaltmaktadır. Peki nar ekşisinin faydaları nelerdir? Nar ekşisi su ile içilir mi?

Nar ekşisi faydaları nelerdir? Nar ekşisi içilir mi?
Nar ekşisi faydaları nelerdir? Nar ekşisi içilir mi?
GİRİŞ 30.09.2021 09:45 GÜNCELLEME 30.09.2021 09:46
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Yüzyıllardır şifanın sembolü olan nar, birçok hastalığın daha tedavi sürecini hızlandırırken önleyici etkisi de bulunmaktadır. Narın ayıklaması biraz zor olduğundan daha çok nar suyu olarak tüketildiği, bu şekilde de vitamin ve minerallerinden istifade edildiği bilinmektedir. Narın bir de salata ve yemeklerde sos olarak tüketilen ekşisi hazırlanmaktadır. Nar ekşisi alışılmışın dışındaki aromasıyla salatalara farklı bir tat verdiğinden mayhoş ve ekşi yemekler sevenlerin sıkça tercih ettiği bir sostur. Doğal nar ekşisi, zengin vitamin değerleri sayesinde en az narın kendisi kadar faydalı olduğu, ölçülü miktarda tüketilmesi halinde yemeklere lezzet katmaktan ziyade kan dolaşımını hızlandırarak dolaylı yollardan kalp ve damar sağlığını korumaktadır. 

Nar suyunun faydaları nelerdir? Sabahları aç karnına nar suyu içmek neye iyi gelir?

Nar Ekşisinin Faydaları Nelerdir?

Doğal ve katkısız nar ekşisi, sağlıklı olmasından ziyade hem daha lezzetli hem daha keskin bir tada sahiptir. Yüksek antioksidan sahip nar ekşisi, vücudu toksinlerden arındırarak iç organların daha sağlıklı ve sistematik çalışmasına yardımcı olmaktadır. En önemli özelliği olan antioksidan, tüm vücudu arındırarak kanserden kalp ve damar hastalıklarına kadar korumaktadır. İşte nar ekşisinin faydaları şöyledir:

  • Kan dolaşımının hızlanmasına yardımcı olan nar ekşisi, yüksek tansiyonun düşmesine yardımcı olurken damarlardaki yağ oranını kısmi olarak dengelemektedir. 

  • Damar yollarını açan ve kan dolaşımına yardımcı olan nar ekşisi, kalp krizi riskinin azaltmaktadır. Ancak kalp ve damar sağlığına iyi geldiği gerekçesiyle kontrolsüz tüketilmesi tam tersi etkiye neden olabileceğinden ölçülü miktarda tüketilmesine dikkat etmek gerekmektedir. 

  • Antioksidan özelliği sayesinde vücudu toksinlerden arındırarak iç organlarda zararlı alışkanlıklardan kaynaklı meydana gelen kanser riskini azaltmaktadır. 

Tarçınlı su içmenin faydaları nelerdir? Ödem sökücü tarçınlı limonlu su zayıflatır mı?

  • Nar ekşisi, kişinin daha zinde ve enerjik hissetmesine de yardımcı olmaktadır. Zengin besin değerlerine sahip olması kişinin gün içinde daha enerjik hissetmesini sağlamaktadır. 

  • Lifli bir yapıya sahip olan nar ekşisi, kabızlık gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarına da iyi gelmektedir. Bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olan nar ekşisi, kabızlıktan kaynaklı şişkinliğe de iyi gelmektedir. 

  • Vücudu enfeksiyon ve iltihaplardan arındırdığı için iltihap ve enfeksiyonlardan kaynaklı romatizma ve eklem ağrılarına da iyi gelmektedir. 

  • Sivilceler genellikle yağlı ve sağlıksız beslenme alışkanlıklarından meydana gelmektedir. Nar ekşisi de vücudu yağ ve toksinlerden arındırdığı için ciltte sivilce çıkmasını büyük oranda azalttığı görülmektedir. 

  • Ciltte kolajen üretimini arttırdığı için cildin daha genç, canlı ve dinamik görünmesini sağlamaktadır. 

İncir yaprağının faydaları nelerdir? İncir yaprağı çayı nasıl hazırlanır?

Nar Ekşisi Nasıl Yapılır?

Nar ekşisi yapmak için narları tek tek ayıklama zahmetine girmeden suları çıkarılır. Ortadan ikiye bölünen nar, herhangi bir meyve sıkacağında suları çıkarılır. Temiz bir tülbent ve süzgeç yardımıyla tortuları süzülür ve derin bir tencereye alınır. Kısık ateşte yaklaşık 2-2,5 saat kaynatılır. Nar suları kaynarken tencere kenarlarında meydana gelen nar şekerleri ara ara temizlenmesine dikkat edilmelidir. Tencere sıcağında karararak acılaşamaya başlayan şekerler nar ekşisinin tadının bozulmasına neden olabilir. İstenilen kıvam elde edildikten sonra ılıması beklenir ve cam şişeye konarak muhafaza edilir. 5  kg nardan takribi 400 ml kadar nar ekşisi çıkmaktadır. 

Nar Ekşisi İçilir Mi?

Vücuda birçok faydası bulunan nar ekşisi, su ile sulandırılarak içilebilir. Bir su bardağın içine 1 çorba kaşığı nar ekşisi katılıp karıştırılarak içilebilir. 

Nar Ekşisi Zayıflatır Mı?

Sindirim sistemini daha düzenli çalıştırdığından kabızlıktan kaynaklı şişkinlikleri azaltmaktadır. Kabızlık problemi çekenler, sindirim sistemi düzenli çalışanlara göre daha yavaş kilo verdiği için düzenli olarak nar ekşisi tüketmek kilo verme süresini hızlandırabilmektedir. 

Nar Ekşisi Fiyatı?

250 gr Nar ekşisinin ortalama fiyatı 15-20 TL arasındadır. 

YORUMLAR 1
  • Naci 3 yıl önce Şikayet Et
    Nar ekşisi iyidir genç kalır insan ne kırışıklık ne saç dökülmesi çok faydası var ben kullanıyorum gayet iyi
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Hazar Denizi'nde güvenliği sağlamak için Türkiye ile temasa geçtiler!
Trabzonspor'dan Fenerbahçeli oyunculara: Biz sizi futbolcu sanıyorduk