Grip ile Korona arasındaki farklar! Covid-19’un belirtileri neler? Omicron varyantı…

Kış aylarında sıkça rastlanan grip ile Covid-19 nasıl ayrıştırılır? Uzmanlar, her iki hastalığın da benzer belirtilere sahip olduğunu aktarıyor. Öte yandan, virüsün yeni varyantı Omicron da Türkiye’de artışa geçti. Vaka sayılarının günlük 60 bini geçmesi ve yakın dönemde 100 bine ulaşacağı öngörüleri vatandaşı endişelendirdi. İşte, grip ile Covid-19’u ayrıştırma yöntemleri…

Grip ile Korona arasındaki farklar! Covid-19’un belirtileri neler? Omicron varyantı…
Grip ile Korona arasındaki farklar! Covid-19’un belirtileri neler? Omicron varyantı…
GİRİŞ 12.01.2022 18:56 GÜNCELLEME 12.01.2022 18:56

Kış döneminin gelmesiyle birlikte grip ve soğuk algınlığı vakaları artmaya başladı. Soğuk algınlığı daha hafif geçen bir hastalık türü olmasına karşın grip (influenza) birçok açıdan Covid-19’la benzerlik gösteriyor. Solunum yoluyla bünyeye giren iki hastalık türünü ayrıştırmak ise bir hayli zor. Çünkü, Covid-19’da da grip hastalığında da ateş en önemli belirtilerden biri. Ancak, Covid-19’un solunum açısından daha ağır geçtiği uzmanlar tarafından aktarılıyor. Amerika Birleşik Devletleri Maryland Üniversitesi akademisyenlerinden Kristen Coleman, grip ile Covid-19 arasındaki ayrıştırma için önemli uyarılarda bulundu. Bazı durumlarda grip olan bireyler, hastaneye gidip Covid-19’a yakalanabiliyor. Bazı durumlarda da Covid-19’a yakalanan kişiler, grip olduğunu düşünüp normal yaşantısını devam ettiriyor. Peki, grip ile Covid-19 arasındaki fark nasıl anlaşılır? Dahası, son dönemde vakaların artmasında ciddi pay sahibi olan Omicron varyantının belirtileri neler?

Covid-19 Laboratuvar Araştırması

Grip ile Covid-19 Arasındaki Farklar

Grip ile Covid-19, solunum yolu rahatsızlığı olarak geçtiği için kesin teşhis koymak bir hayli güçtür. Amerikalı akademisyen Kristen Coleman da, son teşhisi koyabilmek için belirtileri gösteren vatandaşların hastaneye gelmesini ve test yapmasını tavsiye ediyor. Her iki rahatsızlık türünde de “Halsizlik, ateş, kuru öksürük ve solunum güçlüğü” benzer belirtiler arasında.

Covid-19 Yoğun Bakım Ünitesi

Grip Belirtileri (Mevsimsel İnfluenza) Neler?

Grip veya “Mevsimsel influenza) genellikle sonbahar, kış ve ilkbahar döneminde artmaktadır. Gribin belirtileri arasında ateş, titreme, kuru öksürük, boğaz ağrısı, baş ağrısı, ishal ve kusma yer alıyor. Koltuk altından ölçülen ateş 38 dereceyi görür ve yükselmeye devam eder. Grip ile soğuk algınlığı arasındaki en büyük fark, grip doğrudan etkili olur ve kısa sürede kişileri iş yapamaz hale getirir. Veya hayat kalitesini önemli ölçüde düşürür. Soğuk algınlığı ise daha hafif seyreder ve etkisini zaman içerisinde hissettirir.

Ateş Ölçüm Uygulaması

Covid-19 Belirtileri 2022!

Covid-19, tıpkı grip gibi tipik bir solunum yolu rahatsızlığıdır. Grip ile yüzde 80 oranında benzer belirtileri gösterir. Ancak, solunum açısından tehlikeli ve ölümcül bir türdür. Ülkemizde ilk olarak Mart 2020’de tespit edilen Covid-19, 80 binin üzerinde insanın ölümüne sebep oldu. Ayrıca, 10 milyona yakın vaka tespit edildi. Dünya genelinde de Covid-19 kaynaklı milyonlarca kişi yaşamını yitirdi. İşte, Covid-19’un belirtileri:

  • Ateş,

  • Öksürük,

  • Yorgunluk,

  • Tat ve koku alma kaybı,

  • Boğaz ağrısı,

  • Baş ağrısı,

  • İshal,

  • Gözlerde kızarıklık

Mevsimsel Grip

Yukarıdaki belirtiler, Covid-19’un yaygın belirtileri arasında yer almaktadır. Görüldüğü gibi grip ile hemen hemen aynı belirtilerdir. Ancak, Covid-19’u grip ve soğuk algınlığından ayrıştıran belirtileri de vardır. İşte, Covid-19’un ileri seviyedeki belirtileri:

  • Solunum güçlüğü,

  • Göğüs ağrısı,

  • Konuşma kaybı,

Bu tip belirtileri gösteren hastaların tıbbi yardım almak için hastanelere başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

Omicron Belirtileri Neler?

İlk kez Güney Afrika’da keşfedilen Omicron varyantı, Covid-19’a kıyasla daha hafif seyrediyor. Bunun dışında, varyantın bulaşıcılığı Covid-19’dan daha fazla. Uzmanlar, virüsün bu türüne yakalanan hastalarda koku ve tat alma kaybının olmadığını aktarıyor. Ayrıca, hastanede yatan kişilerin büyük çoğunluğunu aşı olmayan bireyler oluşturmaktadır. Omicron’un belirtileri şu şekildedir:

  • Ateş,

  • Kuru öksürük,

  • Halsizlik

Soğuk Algınlığı

Omicron varyantı da tıpkı Covid-19 gibi solunum yoluyla bulaşmaktadır. Bulaş riskini en aza indirmek için maske takıp sosyal mesafe kurallarına riayet edilmesi tavsiye ediliyor.

Grip, Korona ve Omicron Varyantının Benzer Semptomları

Araştırma enstitülerinin yayınladığı bilgilere göre, grip; koronavirüs ve omicron varyantının benzer semptomları birden fazla. Her üç hastalık türünde de ateş; öksürük ve halsizlik görülmektedir. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Döner kesen Steinmeier'a eleştiri: Erdoğan'ın bizi ciddiye almaması normal
Kamuda tasarrufun ilk adımı! Törene otobüsle gittiler