Sakarya

Tüketici güven endeksinin azalması

11:31 22 Eylül 2015
Tüketici güven endeksinin azalması

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Niyazi Berk, tüketici güven endeksinin eylülde azalmasına ilişkin, "Siyasetteki belirsizlik, yabancı para birimlerindeki ani yükselmenin ekonomideki yansıması, enflasyondaki yükseliş ve güvenlik gibi konularda yaşanan olumsuzluklardan tüketicilerin negatif yönde etkilendiğini, ortaya çıkan bu tablodan görebiliyoruz" dedi. 

Berk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüketici güven endeksinin eylülde geçen aya göre yüzde 6,1 azalış gösterdiğini, ağustosta 62,35 olan endeksin eylülde 58,52 olduğunu anımsattı.

Doların 3 liranın üzerini görmesinin tüketici güvenini sarsan en önemli etkenlerden biri olduğunu belirten Berk, Türk lirasındaki değer kaybının tüketicinin alım gücünü önemli ölçüde azalttığını kaydetti.

Son aylarda düşüşe geçen verilerin bu ay adeta dibi gördüğünü ifade eden Berk, "Siyasetteki belirsizlik, yabancı para birimlerindeki ani yükselmenin ekonomideki yansıması, enflasyondaki yükseliş ve güvenlik gibi konularda yaşanan olumsuzluklardan tüketicilerin negatif yönde etkilendiğini, ortaya çıkan bu tablodan görebiliyoruz" diye konuştu. 

Siyasi belirsizliğe de dikkati çeken Berk, "Tüketici geleceğe umutla bakamamaktadır. Hanenin maddi durum beklentisi endeksinin yüzde 4,7 azalması da bu durumun bir göstergesidir. Siyaset, hukuk, ekonomi ve güvenlik gibi istikrarın temel dinamiklerinde yaşanan belirsizlik ve olumsuzluklar, ekonomik yaşamda da durgunluğu meydana getirdi" değerlendirmesinde bulundu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.