Sakarya

Enflasyon rakamları

16:31 04 Nisan 2016
Enflasyon rakamları

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Finans Komisyonu Üyesi İslam Memiş, enflasyondaki düşüşün yıl sonuna kadar devam etmesini beklediğini, muhtemelen yüzde 6,5-7 aralığında bir rakamla yılın tamamlanacağını tahmin ettiğini belirtti.

Memiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) martta yüzde 0,04 azaldığını, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'nin (Yİ-ÜFE) yüzde 0,40 arttığını, yıllık enflasyonun ise tüketici fiyatlarında yüzde 7,46, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 3,80 olduğunu anımsattı.

Bugün açıklanan verilerin Merkez Bankasının (TCMB) beklentileriyle aynı olduğunun söylenebileceğini belirten Memiş, "Ancak şunu hatırlatmak da fayda var. Gelen düşük rakamlar yıllık değil, aylık rakamlar. Enflasyonun düşüş trendinde siyasi riskler, Fed baskısı, jeopolitik riskler ve asgari ücretin bin 300 lira olmasına rağmen başarı sağlandı. Enflasyon rakamlarının düşük gelmesi, benim için sürpriz olmadı, geçen ay düşüşlerin devam edeceğinden bahsetmiştim." ifadelerini kullandı.

Enflasyondaki düşüşün yıl sonuna kadar devam etmesini beklediğini dile getiren Memiş, muhtemelen yüzde 6,5-7 aralığında bir rakamla yılın tamamlanabileceğini kaydetti.

İslam Memiş, "Nedenleri ortada. Büyüme rakamları, beklenti doğrultusunda iyi gelmeye devam ediyor. Cari açık düşüyor, Fed ve kur baskısı bitti, savaş riski azalıyor. Yabancı yatırımcının Türkiye'ye ilgisi artıyor gibi nedenleri sıralayabiliriz. Ekonomi cephesinde bahar havası yaşanırken, herkes 'TCMB, nisan ayında faizlerde bir indirime gidebilir mi?' diye merak ediyor. Benim cevabım evet. TCMB'nin nisan ayında faizleri düşürmesini bekliyorum. Görevi yeni alacak başkanın faizleri düşürmemesi için ortada hiçbir neden yok hatta eli o kadar güçlü ki ilk işi faizleri düşürmek olmalı." değerlendirmesinde bulundu.

Faizler düştüğünde ekonominin bugünkünden daha güçlü şekilde yoluna devam edeceğini vurgulayan Memiş, hiç kimsenin "TCMB'nin üzerinde baskı var." diyemeyeceğini, rakamların ortada olduğunu, tercihlerin de halk odaklı olması gerektiğini vurguladı.

Kredi kullanacak, döviz ya da altına yatırım yapacak vatandaşlara acele etmemeleri tavsiyesinde bulunan TÜSODER Finans Komisyonu Üyesi Memiş, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ekonomide tek sıkıntı, hane halkının tasarrufa önem vermemesi, geleceğini düşünmeden harcamaya devam etmeleri, gelecek risklerin önemli bir habercisidir. Alkollü içecekler ve tütün grubundaki dikkat çekici yükselişler, sağlık grubu artışını tetiklemeye devam ediyor. Mart ayında aylık en yüksek artış yüzde 1,21 ile sağlık grubunda gerçekleşti. Enflasyon rakamlarının düşüş trendinde olmasının, tüketicinin ekonomiye güvenini artıran bir neden olduğunu söyleyebiliriz. Ekonominin rakamlarla desteklenmesi, beklentileri artırıyor. Hane halkının para harcaması, güvene dayalı bir ortamda gerçekleşir. Mayıs ayında gelecek olan Tüketici Güven Endeksi bu tezi doğrulayabilir. Vatandaş, Türkiye ekonomisinde yaşanan olumlu gelişmeleri referans alarak yatırım ve harcama yapar. Bu yatırım ve harcamalar, Türkiye ekonomisindeki güveni tazelemiş olur."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.