Sakarya

Sakarya'da HES'ten 18 milyon lira tasarruf sağlandı

15:49 29 Eylül 2016
Sakarya'da HES'ten 18 milyon lira tasarruf sağlandı

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Rüstem Keleş, 2013'te hizmete giren kentin ilk hidroelektrik santrali ADASU HES'te üretilen 95 milyon kilovat enerjiden 18 milyon lira tasarruf sağlandığını bildirdi.

Keleş, yaptığı yazılı açıklamada, yerel yönetimlerce inşa edilen ilk hidroelektrik santrali ADASU HES'te yıllık bakım sonrası üretimin tekrar başladığını belirtti.

SASKİ olarak kent ve ülke için üretmeye devam edeceklerini vurgulayan Keleş, "Tesisin kurulmasından bugüne kadar 95 milyon kilovat enerji üretimi yapıldı. Bu üretimin toplam değeri 18 milyon lira. ADASU HES'in hizmete alındığı 2013 yılından bu yana Sakarya 18 milyon lira kazandı." ifadesini kullandı.

Yeni projelerle enerji üretim kapasitelerini arttıracaklarını aktaran Keleş, şu değerlendirmede bulundu:

"Sakarya Nehri üzerinde inşa ettiğimiz HES sayesinde nehrin boşa akan suyunu enerjiye çeviriyoruz. Hayata geçirdiğimiz proje ile Sakarya kendi enerjisini üreten bir şehir haline geldi. Hizmete alındığı günden bu yana yaklaşık 95 milyon kilovat üretimin yapıldığı tesiste bu sayede yıllık ortalama 6 milyon lira tasarruf sağladık. HES, enerji ürettikçe şehrimiz kazanıyor. Ayrıca, şehrimizin enerji üretim kapasitesinin artırılmasına yönelik çalışmalarımız da devam ediyor. Bu kapsamda çalışmaların sürdüğü Akçay Barajı'nda yer alacak 3 HES ile de enerji kapasitemizi iki katına çıkaracağız."

Keleş, ADASU HES tesislerinin Türkiye'ye örnek, nehir tipi bir hidroelektrik santrali olduğunu, enerji üretiminin yanında kentin doğusundaki 20 bin dönümlük tarımsal alanın da sulandığını belirtti.

Nehrin taşıdığı katı atıkların HES ile temizlendiğine işaret eden Keleş, tesis üzerine inşa edilen balık geçiş yollarıyla da Sakarya Nehri'nin ekolojik dengesini koruduklarına dikkati çekti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.