Samsun

"Ahşap oyma bıçağı" ve "kesik uç" siparişine yetişemiyor

12:07 25 Nisan 2016
"Ahşap oyma bıçağı" ve "kesik uç" siparişine yetişemiyor

YAŞAR KARAMAN - Samsun’un Çarşamba ilçesinde, 67 yaşındaki Osman Hoşgit köydeki evinde, güzel sanatlar eğitimi alan öğrenciler için kesik uç ve ahşap oyma bıçağı üretiyor.

İlçenin kırsal kesimdeki mahallelerinden Paşayazı'da yaşayan Hoşgit, geleceğin sanatçıları için hat ve kaligrafi sanatında kullanılan "kesik uç" diye tabir edilen uçları ve ahşap oyma bıçaklarını el emeği ile yapıyor.

Evini adeta atölyeye dönüştüren Hoşgit, güzel sanatlar fakültesi ile güzel sanatlar lisesi öğrencilerinin siparişlerini yetiştirmeye çalışıyor.

Hoşgit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencilerinin talepleri üzerine evinde kesik uç ve ahşap oyma bıçakları üretmeye başladığını söyledi.

Ürettiklerini Türkiye'nin dört bir tarafındaki güzel sanatlar eğitimi alan öğrencilere gönderdiğini anlatan Hoşgit, talebi tek başına karşılamakta zorlandığını anlattı. .

Hoşgit, şunları kaydetti:

"Güzel sanatlar fakültelerinde ve liselerdeki öğrencilerde telefon numaram var. Bana ulaşan öğrenciler ve hocalar taleplerini iletiyor. Kesik uç ve ahşap oyma bıçakları yurt dışından geldiği için maliyeti yüksek. Ben öğrencilerin istedikleri kesik uçları ve ahşap oyma bıçaklarını üretiyorum. Geleceğin sanatçılarına hizmet ediyor olmak beni mutlu ediyor."

- Atık malzemeler kullanıyor

Kesik uç ve ahşap oyma bıçaklarını yaparken atık malzemeler kullandığını ifade eden Osman Hoşgit, "Ahşap oyma için hazırladığım aletlerin uç kısımlarını eski şemsiye tellerinden yapıyorum. Otomobillerin motor malzemelerini de kesik uçların yapımında kullanıyorum." dedi.

Hoşgit, aldığı siparişleri eşi Muhibe Hoşgit'in yardımıyla yetiştirmeye çalıştığını söyledi.

Kesik uç ve ahşap oyma bıçaklarının yanı sıra Hoşgit, topladığı cam şişeleri de değerlendirerek içlerine gemi maketleri yapıyor.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.