Şanlıurfa

Akçakale Gümrük Kapısı insani yardımlara açıldı

14:31 19 Ekim 2015
Akçakale Gümrük Kapısı insani yardımlara açıldı

Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, Akçakale Gümrük Kapısı'nın insani yardımların geçişine açıldığını söyledi. 

Küçük, 100 Yataklı Akçakale Devlet Hastanesinin açılışında, ilçeye önemli bir hizmeti daha kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. 

Bugünden itibaren Tel Abyad üzerinden Suriye'ye insani yardımların geçişinde bir engel kalmadığını ifade eden Küçük, şunları söyledi:

"Türkiye'ye gelen Suriyelilerin büyük yükünü çeken yerlerden birisi de Akçakale'dir. Akçakale halkı bu misafirperverliğini hakkıyla yerine getirdi. Akçakale Gümrük Kapısı bugünden itibaren insani yardımlar için açıldı. Karşıya yeniden yardım göndermeye başlayacağız. Önümüzdeki zaman diliminde Akçakale'nin büyük bir isteği olan tamamen ticarete açılması hususu da gerçekleşeceğini tahmin ediyorum."

Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de Suriye'de yaşananların canlı tanıklarının başında Akçakalelilerin geldiğini belirtti.

Suriye'deki iç savaşta binlerce insanın hayatını kaybettiğini anımsatan Çelik, bölgenin adeta kana boyandığını ifade etti.

Dünyada hüküm sahibi olduğunu söyleyen devletlerin yüz karası tablolar yaşandığını anlatan Çelik, "Biz görevimizi yaptık. Bundan sonra kardeşlerimizi hem kamplara hem de oluşturulacak tampon bölgelerde birbirimizi rahatsız etmeyecek şekilde yerleştireceğiz. Akçakale Gümrük Kapısı'nı da insani yardımlar için açtık. İnşallah kısa sürede orada muhatap oluşur ve komşu ülkemizle ticari ilişkilerimizi daha aleni bir şekilde sürdürürüz"  dedi. 

Konuşmaların ardından Küçük ve Çelik, açılışını yaptıkları hastaneyi gezdi.

Akçakale Gümrük Kapısı, Tel Abyad bölgesindeki çatışmaların yoğunlaşmasının ardından güvenlik gerekçesiyle 6 Ocak 2014'te kapatılmış, bir süre sonra sadece Türkiye'deki Suriyelilerin geçişine ve insani yardımlara izin verilmişti. Tel Abyad'ın kontrolünü 15 Haziran 2015'te ele geçiren PYD ise bu tarihten bu yana ülkelerine geçmek isteyen Suriyeyilere izin vermiyordu. 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.