Şanlıurfa

Savaşın yetimleri sıcak yuvaya kavuştu

11:14 24 Mart 2016
Savaşın yetimleri sıcak yuvaya kavuştu

RAUF MALTAŞ - Ülkelerindeki iç savaşta anne ve babalarını kaybederek savaşın acı yüzüyle küçük yaşlarda tanışan Suriyeli çocuklar, Şanlıurfa'da açılan yetimhanede yuva sıcaklığı yaşıyor.

Küçük sığınmacılar, hayırseverlerin yardım ve desteğiyle hayata tutunmaya çalışıyor.

En fazla sığınmacının bulunduğu kentlerin başında gelen Şanlıurfa'da, Suriye'de faaliyet gösteren Şam Yetim Derneği tarafından Türk yardım kuruluşlarının da desteğiyle yetimhane oluşturuldu. Paşabağı Mahallesi'nde açılan 6 odalı yetimhanede, 10 yaşından küçük 18 çocuğun her türlü ihtiyacı karşılanmaya çalışılıyor.

Derneğe, başta Şanlıurfa İnsani Yardım Platformu olmak üzere İnsan Hak ve Hürriyetleri Vakfı, Deniz Feneri Derneği gibi yardım kuruluşları da ciddi destek veriyor.

Yetimhane sorumlusu İzzettin Reşat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nesillerinin geleceğini korumak amacıyla yetimhane kurduklarını söyledi.

- "Çocuklara kol kanat germek istiyoruz"

Ülkelerindeki iç savaşta anne babalarını kaybeden çocukların, nine, dede ya da komşularıyla Türkiye'ye sığındığını belirten Reşat, Türkiye'de zor şartlarda yaşayan bu çocuklara kol kanat germek için yetimhaneyi açtıklarını ifade etti.

Babalarını kaybeden bazı çocukları da anneleriyle zor koşullarda yaşamaları nedeniyle yetimhaneye aldıklarını aktaran Reşat, kurumda anne babasını kaybeden 13, anneleri bulunmasına rağmen bakıma muhtaç 5 olmak üzere toplam 18 çocuğa bakıldığını söyledi.

Çocukların annelerinin de yetimhaneye yakın bir evde hayırseverlerin desteğiyle yaşadığını dile getiren Reşat, kendilerine destek veren hayırsever ve yetkililere teşekkür etti.

Burada kalan çocuklara eğitim imkanı da sağlandığını dile getiren Reşat, "Çocuklar okula gidiyor. Küçük olanlar için ise öğretmen buraya geliyor, eğitim veriyor. Burada yerimiz çok dar. Daha fazla çocuğa yardım etmek için büyük bir yer istiyoruz. 3-4 aile bizi bekliyor yer temin etmemiz için ama şu an yerimiz yok" diye konuştu.

Reşat, minik sığınmacıların ihtiyaçlarını karşılamak için sabahın erken saatlerinden itibaren her gün hayır kurumlarını dolaştığını ve yetimhanedeki hizmetlerin yürütülmesi için de 4 gönüllü Suriyeli kadının destek verdiğini kaydetti.

- "Daha güzel yer görmedik"

Yetimhanede kalan 10 yaşındaki Lina Muhammed Halep'te babası öldükten sonra annesiyle Türkiye'ye 2 yıl önce sığındığını söyledi.

Şam Yetim Derneği aracılığıyla yetimhanede kalmaya başladığını belirten Muhammed, "Sabah kalkıyoruz hazırlanıp okula gidiyoruz. Bazen tatil günleri parka gidiyoruz. Bizi gezdiriyorlar buradan memnunuz" dedi.

Deyri Zor kentinden gelen 8 yaşındaki Mesa Rubah ise yetimhanede mutlu olduğunu dile getirdi.

Daha önce zor koşullarda yaşamak zorunda kaldıklarını anlatan Rubah, Türkiye'de 3. sınıfa gittiğini belirterek, "Burayı seviyorum. Buradan daha güzel yer görmedik. Okula gidiyorum, geldikten sonra da burada derslerimize çalışıyoruz. Bazen de öğretmenler gelip burada ders veriyor. Biz buraya başka yetim aileler de gelsin istiyoruz" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.