Avrupa sanatının başkenti: Amsterdam gezi rehberi

Sonbaharın en çok yakıştığı Avrupa kentlerinden Amsterdam, zengin tarihi ve yoğun kültürel unsurları ile milyonlarca turisti ağırlıyor. Çok çeşitli popülasyona sahip Amsterdam'da gezilecek yerler oldukça fazla. Hadi gelin birlikte Amsterdam'ı gezelim. İşte Amsterdam gezi rehberi.

Avrupa sanatının başkenti: Amsterdam gezi rehberi
Avrupa sanatının başkenti: Amsterdam gezi rehberi
GİRİŞ 01.02.2020 16:01 GÜNCELLEME 06.02.2020 16:44

Amsterdam gezilecek yerler açısından, Avrupa'nın çeşitliliği fazla şehirlerinden biri. Farklı popülasyonlar ve zengin kültürel unsurlara ev sahipliği yapan Amsterdam, bu özellikleri ile her yıl milyonlarca turisti ağırlıyor. Canlı ve dinamik bir yapıya sahip olan Hollanda'nın başkenti, tarihi kent merkezi ile ziyaret edilmeyi bekliyor.

 

 

Amsterdam'ı gezmeye başlıyoruz.

 

 

KANALLAR ŞEHRİ AMSTERDAM

Kanalların, bisikletlerin ve sanat tarihi yapılarıylaa festivallerin kenti Amsterdam, Avrupa’nın en görülesi lokasyonlarından biri. Her yıl milyonlarca turistin geldiği kentin en önemli simgesi elbette kanalları. Kanalları ile adeta bir Venedik görüntüsü oluşturan kent, bunun dışında pek çok destinasyonlara sahip.

Kanallar içerisinde en ünlüleri olan Herengracht, Keizergracht ve Prinsengracht turlara açık bir şekilde teknelerle gezdiriliyor. 

SANATIN BAŞKENTİ

Amsterdam'da gezilecek yerler başlaığının büyük bir çoğunluğu sanat tarihi açısından önemli destinasyonlardan oluşuyor. Sanat tarihinin önemli isimlerinin evlerine, müzelerini ve atölyelerine sahip olan Amsterdam bu özelliği ile sanatın başkenti olarak anılıyor.

Amsterdam'da gezilecek yerlere birlikte yolculuk ediyoruz.

- Van Gogh Müzesi: Amsterdam'daki Van Gogh Müzesi, dünyanın en popüler sanat müzelerinden biridir. Dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçiler Van Gogh'un eserlerinin sergilendiği bu müzeyi gezerek sanat tarihine yolculuk edebilir.Müze 200'den fazla tablo, 500 çizimle Vincent van Gogh'a ait en büyük koleksiyonu barındırıyor. Sadece bu müze bile sanat sevdalısı gezginler için buraya gelmek adına büyük bir neden.

- Rembrant Evi Müzesi: Ünlü Hollandalı ressam Rembrandt'ın 1639-1660 yılları arasında sahip olduğu ev de bu kentin en çok ziyaret edilen sanat merkezlerinden biri. 

Müze ev Rembrandt'ın hayatı ve eserine ışık tutan bir müze olarak ziyarete açık bulunuyor. Amsterdam'daki Rembrandt Evi Müzesi, ünlü ressamın yaşamının bilinmeyen ve sanatsal yönlerini gösterir.Hollanda Altın Çağı'nın en güzel örneklerinden olan Rembrant evi sanatseverler için uğrak bir yer.

- Madame Tussauds Müzesi: Londra merkezli Madame Tussauds Müzesi’nin Amsterdam şubesi, Dam Meydanı üzerindeki Peek & Cloppeburg Alışveriş Merkezi’nde ziyaretçilerini ağırlıyor.

- Anne Frank Evi: Anne Frank, Amsterdam'ın yerel halkı içerisinde en çok tanınmışlarındandır. Amsterdam Prinsengracht 263'teki Anne Frank Evi, 2. Dünya Savaşı sırasında iki yıldan fazla bir süre ailesinin yanında saklanan Frank’e ev sahipliği yaptı. Şimdi bir müzeye dönüştürülen ev, II.Dünya Savaşı'nın yansımalarını gözler önüne seriyor.

- Vondelpark: Hemen her kentin ünlü bir meydanı, ünlü bir parkı vardır. Amsterdam'ın da en büyük şehir parkı Vondelpark'tır. Park, her yıl yaklaşık 10 milyon ziyaretçiyi ağırlıyor. Turistlerin yanı sıra yerel halk tarafından da her gün ziyaret edilen park, bir çok aktiviteye ev sahipliği yapıyor.

Güneşli günlerde, köpek yürüyüşlerinden koşuya, patene, müzik dinlemeye veya çimlerde uzanmaya kadar bir çok aktiviteyi gerçekleştirebileceğiniz bir parkta aynı zamanda yazın ücretsiz konserler veriliyor.

- Dam Meydanı: Kentin merkezinde bulunan Dam Meydanı, tıpkı Vondelpark gibi kentin simgelerinden biri. Meydanın çevresinde klasik gotik ve barok mimarilerinin önemli örneklerini görebileceğiniz gibi çevresindeki cafelerde de oturarak şehir yaşantısını izleyebilirsiniz. 

Çeşitli festival, karnaval ve aktivitelere de ev sahipliği yapan Dam Meydanı, dört mevsim boyunca renkli ve canlı yaşantısını sürdürüyor. Meydan Amsterdam’da görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.

 

- Amsterdam Kraliyet Sarayı: Amsterdam Kraliyet Sarayı yıllar boyunca Hollanda'nın yönetim merkezi oldu. Günümüzde Hollanda Parlamentosu Yasası'nın himayesinde olan üç saraydan biri konumundaki bina, tarihi boyunca önce Kral Louis Napoleon'un Kraliyet Sarayı ve daha sonra Hollanda Kraliyet Sarayı oldu.

- Efteling: Amsterdam aynı zamanda bir çocuk dostu kent. Çocuklarınızla buraya geldiğinizde Efteling tematik parkına muhakkak gitmelisiniz.

Disneyland'ın farklı bir türü olan Efteling'de cadılar, masal kahramanları, şatolar, 1001 Gece ve Grimm Masallarının karakterleri bulunuyor. Avrupa masallarının merkezi olan bu yeri çocuklarınız görmek için can atacak.

- Artis Royal Zoo: 120 yıllık bir akvaryum, yavru fil Mumba, kapalı alana kurulmuş bir yağmur ormanı. Bu hayvanat bahçesi çocukların olduğu kadar büyüklerin de ilgi alanı. Burası da çocuklarınızın ve sizin için zevkle vakit geçirebileceğiniz yerlerden biri.

- Bloemenmarkt: 

1862 yılından beri kurulan Amsterdam Çiçek Pazarı, Muntplein ile Koningsplein arasındaki Singel Kanalı üzerinde ziyaretçilerini bekliyor. Kanal üzerindeki renkli yapısı ile hoş bir görüntü oluşturan bu yerde çoğu lale olmak üzere bir çok farklı türdeki çiçeği görüp alabilirsiniz.

AMSTERDAM'A GİDECEKLERE TAVSİYELER

Amsterdam'da gezilecek yerleri listeledeik. Güzel bir plan ile kentte iyi vakit geçiçrebilmeniz adına, görülmeye değer tüm mekanları kaleme aldık. Tüm bunların yanı sıra Amsterdam'a giderken dikkat etmenizi önereceğimiz bir iki ufak mesele var. Bunların başında ulaşım konusu geliyor.

Özellikle turistik bir gitişim olan I Amsterdam Şehir Kartı , kentte bir çok turistik yeri ve müzeyi ücretsiz veya indirimle gezme imkanı taıyor. bunun yanı sıra bu kart toplu taşıma araçlarını sınırsız ve ücretsiz olarak kullanabilmenize imkan tanıyor. Amsterdam'a gitmeden önce bu kartı internet üzerinden satın alabilir, orada kesintisiz ulaşımın tadını çıkarabilirsiniz.

Dikkat etmenizi önereceğimiz bir diğer konu da kalacak yer. Burası Avrupa bir Avrupa kenti olduğu için konaklama ücretleri de tıpkı diğerleri gibi pahalı olabiliyor. Özellikle bu konuyu, buraya gelmeden önce online rezervasyon siteleri ile çözebilir, konaklamayı önceden almanız durumunda bu kalemi daha uyguna getirebilirsiniz. 

Eğer tatilinizde yalnız değilseniz ve 3-4 kişilik bir aile/grup seyahati yapıyorsanız, otel yerine ev kiralamanız tatilinizin daha uyguna gelmesini sağlayacak. Bu sayede yemek masrafını da aradan çıkartacağınız gibi kalacak yer problemi de çözülmüş olacak.

Amsterdam konusundaki son tavsimeyiz ise özellikle kanal gezileri için turlara katılmanız yönünde olacak. Özellikle köprüleri, kıyılardaki yapıları gezdiren turlar size unutulmaz bir deneyim yaşatacak. 1 saatlik gezinti ile kanalları doyasıya gezeceksiniz.

AMSTERDAM'DA NE YENİR?

“Amsterdam’da ne yenir?” Bu soru özellikle kente ilk defa gidecek olanlar için en az ulaşım ve konaklama kadar önemli bir konu. Zira lezzetli yemekleri olduğu kadar, farklı çeşitliliği ile de göz dolduran Hollanda mutfağı, daha çok et ve süt ürünlerinden oluşuyor. Bu çeşitlilik arasında da seçim elbette sizde bitiyor.

Burada yiyecekleri gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz demek isterdim ancak, özellikle helal/haram kavramı ile İslami usullere göre hazırlanmayan yemekler konusu bir hayli problem oluşturan bir mesele. Bu noktada yöresel yemekleri helal lokantalar ile Müslüman restoranlarında denemenizi öneririz.

Hollanda mutfağının öne çıkan lezzetlerinden bazıları şu şekilde:

- Kaas: Kaas Hollanda için peynir demek. Sadece Amsterdam değil Hollanda'nın neredeyse tamamında önemli bir temel besin maddesi olan Kaas, her yerde rahatlıkla bulunabiliyor. Ülkenin oldukça lezzetli olan peynir çeşitlerinin en bilinenleri Edam, Gouda ve Parrano.

- Patat: Bildiğiniz patates kızartması. El yapımı bir şekilde hazırlanan fabrikasyon kesim tekniklerin uzak patates kızartmasının sos ve baharatlarla harmanlarak külahta servis edildiği atıştırmalık çeşididir. 

- Pannekoeken: Yine bildiğimiz lezzet. Pankek veya krep olarak da çevirebileceğimiz Pannekoeken en çok tüketilen atıştırmalıklardan biri.

Sade hali çokça tercih edilirken aynı şekilde şurup ve tatlı soslarla da şekerli olarak da bulunabiliyor.

- Ossenworst: 17. yüzyıldan beri Amsterdam’da sofraların zenginleşmesine yardımcı olan Ossenworst, sığır etinin karabiber, sarımsak gibi güçlü aromaya sahip malzemelerle harmanlanması sonucu elde edilen sosis, sucuk türüdür. 

- Hutspot: Geleneksel Hollanda mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden birisi olan Hutspot, haşlanmış patatese havuç ve soğan eklenerek hazırlanan bir tür püredir.

- Broodje Haring: Ekmek arasında satın alabileceğiniz bu popüler yiyeceğin içerisinde çiğ ringa balığı bulunuyor. Salatalık turşusu ve küp şeklinde kesilmiş soğan ile servis edilen bu yemek farklı lezzetler arayanlar için ideal anca bu sizin için fazla iddialıysa aynı malzemelerle hazırlanan pişmiş versiyonu Kibbeling’i tercih edebilirsiniz.

 Rijsttafel: Amsterdam’daki restoranlarda aslına uygun olarak servis edilen yemek, ortaya getirilen büyük kaptaki pilav ya da erişteyle etrafına yerleştirilen daha küçük kaplardaki farklı lezzetlerin birleşiminden oluşuyor.

Küçük kaplardaki lezzetler değişik tatlardaki soslardan ete, sebzeden balığa kadar farklı türden 25 çeşide kadar çıkabiliyor.

- Stroopwafel: Türkiye'de Hollanda Waffle'ı olarak da bilinen bu tatlı  iki ince waffle hamurunun arasına karamelli dolgunun sürülmesi ile hazırlanıyor. Paket içerisinde katı halde olan karamel dolgusu, sıcak bir içeceğin üzerinde bekletildiğinde kısa sürede akışkan hale geliyor, afiyetle yeniyor. 

- Poffertjes: Pannekoeken’ın tatlı versiyonu olan Poffertjes, Amsterdam’da neredeyse her popüler caddede satılan bir başka lezzet. Sipariş üzerine taze olarak hazırlanan bu sevimli atıştırmalığın pudra şekeri ve tereyağı ile tüketimi oldukça yaygın. 

AMSTERDAM'DA NEREDE KALINIR?

Amsterdam'da nerede kalınır sorusunun pek çok cevabı bulunuyor. Ancak hem merkezi oluşu hem de fiyat performans olarak uygun otel, motel, misafirhane ve pansiyonların bulunması nedeniyle Tarihi Merkez, Kanallar Bölgesi, Jordaan, Oud West, Müzeler Bölgesi ve De Pijp çevresinde konaklamalarınızı yapabilirsiniz.

Konaklamayı önceden planlamanız durumunda fiyatları çok daha uyguna getirmeniz mümkün. Bunun için İnternet üzerinden online rezervasyon siteleri aracılığıyla kalacak yeri ayarlayabilirsiniz.

AMSTERDAM'A NE ZAMAN GİDİLİR?

Amsterdam tipik bir Avrupa kenti olduğu için aslında her mevsim ziyarete açık. Ancak gerek etkinliklerin fazlaca oluşu, gerek daha serin ve sakin bir dönem olması nedeniyle Amsterdam'a geliş için en uygun mevsim Bahar.

Nisan, Mayıs ile Eylül, Ekim tarihleri burası için en ideal zamanlama. Zira bu dönemde ünlü laleleri ve açmış çiçekleri görebilmeniz oldukça mümkün.

AMSTERDAM'DA FOTOĞRAF ÇEKİNECEK YERLER

Avrupa'nın en şirin kentlerinden biri olan Amsterdam ışığı, binaları ve ve görüntüsü ile oldukça fotojenik bir yer. Burada özellikle nehir kıyısında, gotik ve barok tarzdaki binalar ile çekineceğiniz fotoğraflara sosyal medyada beğeni yağmurları gelebilir buna hazır olun.

Bunun yanı sıra Dam Meydanı, Kraliyet Sarayı ve Vondelpark oldukça güzel manzara fotoğraflarının çekilebileceği yerler arasında bulunuyor. 

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL