Sonbaharda fotoğraf çekmek için en iyi 10 rota

Sonbahar mevsimi, getirdiği renklerle her yeri masalsı renk cümbüşlerine çeviriyor. Ormanların, park ve bahçelerin yeşilden kızıla büyülü geçişi, fotoğraf tutkunları için eşsiz manzaralar sunuyor.

Sonbaharda fotoğraf çekmek için en iyi 10 rota
Sonbaharda fotoğraf çekmek için en iyi 10 rota
GİRİŞ 11.09.2021 17:50 GÜNCELLEME 11.09.2021 17:50 KAYNAK HABER7

Yaz sıcaklarından bunalanlar, kışın ise soğuktan hoşlanmayanların en çok sevdiği mevsim sonbahar, tüm zarafetiyle geldi ve kapılarımızı çaldı. Yağlı boya tablolarına benzeyen rengarenk doğa manzaraları karşısında hayran kalmamak elde değil. Türkiye, dört mevsimi yaşayan bir ülke olarak sonbaharın en çok yakıştığı pek çok şehriyle eşine az rastlanan doğa harikalarıyla bizleri buluşturuyor. Tüm bu renk cümbüşünü fotoğraflamak ve ölümsüzleştirmek isteyenler için Türkiye'de sonbaharda fotoğraf çekilecek en güzel yerleri sizler için derledik.

Atatürk Arboretumu - İstanbul

İstanbul'da şehrin gürültüsünden uzak, beton binaların gri görüntüsünden kaçarak sonbaharın kırmızı, turuncu yapraklarının dans ettiği huzurlu bir ortamda olmayı kim istemez ki? Arboretum, iş yoğunluğundan bunalan İstanbullular ve çevre şehirlerden gelecekler için hafta sonu dinlenmeye çok iyi alternatifler sunmaktadır. Sarıyer'de bulunan şehrin ortasındaki vaha, canlı bitki müzesine benzemektedir. 

 

 

Mis gibi kokan çiçekler arasında bir de yağmurlu bir havaya denk gelirseniz yağmurda ortaya çıkan toprak kokusu eşliğinde kendinizi doğanın kollarına bırakabilirsiniz. Arboretum'da Amerikan lale ağacı, mamut ağacı, Macar meşesi, Japon tesbih çalısı, Çin su melezi, Anadolu sığla ağacı gibi  belki de daha önce görmediğiniz türden bitkilerle bir gün geçirebilirsiniz.

Hafta sonu dışında Arboretum'a uğramak isteyen ziyaretçiler olursa pazartesi günleri kapalı olduğunu belirtmekte fayda var.

Yedigöller - Bolu

Her mevsim şahane görünen Yedigöller, sonbaharda bir başka güzel oluyor. Öyle ki Yedigöller'e yalnızca sonbahar manzarasını görmek için bile gidenlerin sayısı çok fazla. Görmek isteyeceğiniz tüm manzaralara tek bir yerde şahit olma imkanı sağlayan Yedigöller'de irili ufaklı birçok gölün çevresinde çok fazla bitki türünü görebilirsiniz.

 

Turizme açık olmasının yanı sıra yabani hayatın da devam ettiği Yedigöller'de yüzün üzerinde kuş türü ve ayı, kurt, tilki, sincap, geyik gibi pek çok hayvanla da iç içe bir gezi geçirebilirsiniz. Göl kenarında kamp yapabilir veya alabalık tesislerinde yetiştirilen enfes balıkların tadına bakabilirsiniz. 

Şavşat- Artvin

Türkiye'nin en sakin 10. bölgesi olan Şavşat, bu sakinliğinin yanında cennetten bir köşeyi andıran doğal güzellikleriyle de hem Türkiye'den hem dünyanın her yerinden gezginlerin gezi rotasında yer alıyor. İlkbaharda rengarenk çiçekler ile yeşilin her tonuna sonbaharda ise yeşilden kırmızıya geçişin en uyumlu haline şahit olabilirsiniz. Bu doğa harikası ilçede çektiğiniz her fotoğraf, usta bir ressamın ellerinden çıkmış bir şahesere dönüşecektir. 

Şavşat'ta yaylalara ve milli parklara gidebilir, doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz. Arsiyan Yaylası'nda farklı olduğu iddia edilen leziz suyundan içmeli, yöre halkının kendi yetiştirip topladığı pancardan yaptıkları çorbadan mutlaka içmelisiniz. Konaklamak için ise Sahara Karagöl Milli Parkı'nda Artvin'e özgü mimari evlerinde veya kamp, karavan imkanlarından faydalanabilirsiniz. 

Küre Dağları- Kastamonu

Batı Karadeniz Bölgesi'nin oksijen deposu, macera dolu kanyonlarıyla meşhur Küre Dağları, Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından korumada öncelikli alanlardan birisi olarak seçilerek doğal güzelliği tescillenen milli parklarımızdandır. Bitki florası bakımından çok zengin türlere sahip olan Küre Dağları, her mevsim farklı bir renge bürünerek fotoğraf tutkunlarını heyecanlandıran sahnelerini sergiliyor. Kışın karlı dağları, ilkbaharda çağlayan dereleri ve yemyeşil doğasıyla insanın nefesini keserken sonbaharda ise renk kartelasından fırlamış gibi binbir rengi aynı anda bulabileceğiniz manzaralarla içinizi ısıtacak.

"Ölmeden önce görmeniz gereken 1001 doğa harikası" gibi uluslararası listelere giren Milli Park'ta Valla ve Horma Kanyon'larında macera dolu anlar yaşayabilir, Ilıca Şelalelesi, Ilgarini Mağarası ve Ejderha Çukuru gibi doğal oluşumlarda ilginç fotoğraf kareleri elde edebilirsiniz. 

Karabük- Bartın yolu tüneli

Türkiye'nin pek bilinmeyen doğal güzelleri arasında bulunan Karabük Bartın yolu tüneli, yapılacak bir aktiviteye sahip olmasa da yalnızca fotoğraf çekmek için bile uğramanız gereken bir rota.Yolun iki tarafında sıralanmış ağaçların dallarının birleşmesiyle oluşan doğal tünel görüntüsü, masal kasabalarını aratmıyor. 

Özel fotoğraf veya film çekimleri için sık sık tercih edilen bu tünelde siz de göz alıcı sonbahar fotoğrafları çekebilirsiniz. Yoldan geçen arabalara dikkat ettiğiniz halde bu romantik ağaçlı yolda kısa bir yürüyüş yapmak da sizi tüm stresinizden uzaklaştıracaktır.

Kuzguncuk- İstanbul

İstanbul'da nostalji dolu anlar yaşayabileceğiniz en renkli sokaklara sahip semtlerinden biri Kuzguncuk'ta ahşap evlerine karşı kahvenizi yudumlamak, ruhunuzu dinlendirecek en iyi yollardan biri olabilir. Arnavut kaldırımlı, rengarenk cumbalı evler arasında yürürken zamanda kısa bir yolculuğa çıkarak çevrenizden soyutlanacaksınız. Sokak boyunca sıralanmış minik, hepsi farklı konseptli kafelerde yeni tatlar deneyebilirsiniz.

Kuzguncuk Bostanı'nda  belki bir etkinliğe rastlar ya da yeşillikler içindeki parkta çocuklar gibi eğlenebilirsiniz. Cemil Molla Köşkü'nün kızıl yapraklar arasında bembeyaz ahşap binasının eşsiz fotoğraflarını çekebilirsiniz. 

Şile- İstanbul

Şile, İstanbul'un arka bahçesi özelliğiyle günü birlik ya da kısa süreli tatiller için en çok tercih edilen rotalardan bir tanesi. Denizi ve tatil köylerinde güzel bir yaz tatili geçirebileceğiniz Şile'de sonbaharda daha sessiz sakin zamanlar geçirebilirsiniz. Yarısından fazlası ormanla kaplı Şile, doğa yürüyüşleri yapmak veya kamp kurmak için ideal ortamlar sunuyor. Sonbaharın hafif serin havasında kumsalda ateş çevresinde oturarak yıldızları izlemek belki de onları fotoğraflamak fazlasıyla keyifli vakit geçirmenizi sağlayacaktır.

Sonbahar renklerinin her tonuyla karşılaşma imkanı bulacağınız Şile'de Şile Feneri, Şile Kalesi gibi turistik mekanlara da uğrayabilirsiniz.

Sapanca- Sakarya

Adapazarı'nda bulunan Sapanca Gölü ve onu çevreleyen yemyeşil ormanlar, hem şehirden uzaklaşmak istemeyen hem de doğanın içinde olmak isteyenler için biçilmiş kaftan. Kötü hava şartlarının en keyifli ve kirli eğlencesi ormanda ATV kullanabilir çılgınlar gibi zaman geçirebilirsiniz. ATV bana göre fazla heyecanlı diyenler ise daha sakin ve huzurlu bir şekilde Sapanca'nın durgun gölünde kayık turu yapabilirler. Göl ve ormanın eşsiz uyumu sayesinde çekmek istediğiniz kareleri yakalamakta çok zorlanmayacaksınız. Sapanca'ya gitmişken göl kenarında sonbaharda dökülmüş yapraklar arasında bisikletle gezi yapmadan dönmemelisiniz. 

Sapanca'dan çok kısa sürede ulaşabileceğiniz Türkiye'nin en büyük longozu Acarlar Longozu'na da uğrayarak göl üzerinde bulunan nilüferler ve eşsiz tabiatın renk değişimine şahit olmalısınız.

Sultan Sazlığı- Kayseri

Erciyes'in kuzeyinde bulunan bir ekolojik doğa harikası Sultan Sazlığı, 300'e yakın kuş, 400'e yakın bitki türüyle adeta yer yüzü cenneti. Sazlıklar arasında kayıkla gezebilir, zarif kuşları gözlemleyebilirsiniz. Yıl içerisinde fotoğraf turlarının düzenlendiği sazlık, tabiat fotoğrafçılığının önemli rotalarından biridir. Sazlıklar arasında pembe flamingoları ve turnaların fotoğraflarını çekebilir sonrasında sazlık müzesinde kuş türleriyle ilgili bilgi alabilirsiniz.

Doğa fotoğrafçılarının son yıllardaki gözdelerinden yılkı atları, dünyanın dört bir yanından fotoğrafçıyı Kayseri'ye çekiyor. Doğaya salınmış atların tüm hünerlerini sergilediği anlarda renkli kareler ortaya çıkıyor.

Trilye- Bursa

Çoğunlukla Cumalıkızık köyüyle bilinen Bursa'nın sevimli köylerinden Trilye, denize çıkan tarihi sokaklarında geçmişi yeniden canlandırıyor. Trilye'de yapılacaklar arasında belki de en huzur verici olanı sobaları tüten evler arasında yürüyüşler yapmak olacaktır. Bu tarihi evlerin serpme köy kahvaltılarını tadın, meşhur zeytininin her çeşidinden deneyin.

Hamamlar, camiler ve kiliseleriyle de birçok turistik cazibe noktası bulunan Trilye'de bohem fotoğraflar çekmenin en güzel örneklerini elde edeceksiniz.

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL