Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de Suomenlinna Adası

Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de birbirinden güzel gezi noktaları bulunuyor. Suomenlinna Adası da bu noktalardan sadece birisi. Bütün güzelliği ve tarihi yapıları ise sizi daha feribottan inmeden selamlıyor. Muhteşem bir kapıdan geçerek 18. yüzyılın Helsinki'sini savunma amaçlı kurulan askeri üssü keyfinizce gezebilirsiniz. Uzun yaz günlerinde gece ikiye kadar bu adada vakit geçirmek mümkün.

Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de Suomenlinna Adası
Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de Suomenlinna Adası
GİRİŞ 05.04.2020 11:03 GÜNCELLEME 26.01.2021 14:38 KAYNAK HABER7

Suomenlinna Adası Helsinki'nin en güzel gezi yerlerinden biri. Burada her mevsim bir güzellik bulunuyor. Küçük ada parçalarından oluşan bu güzel ada zamanında askeri üs olarak kullanılmış ve şehrin savunması da buradan yapılmış. Şimdilerde ise Finlandiya'nın başkenti Helsinki’nin turizm noktası. Birbirinden güzel keşfedilmeyi bekleyen noktaları var. Her yıl binlerce turist burayı ziyaret ediyor. Teknelerle ulaşım sağlanan adada rehber eşliğinde gezmek her noktasına dair detaylara ulaşmak için önemli. 

HELSİNKİ SUOMENLİNNA ADASI

 

Helsinki’de Suomenlinna Adası’na ulaşmak için kısa bir vapur yolculuğu yapmalısınız. Yolculuk sırasında yemyeşil güzellikteki o güzel o doğa sizi selamlıyor. Masmavi Baltık Denizi’nin sularından geçtikten sonra da 10 dakika gibi bir süre geçtiğinde bu güzel adaya ayak basabilirsiniz. Adaya girdiğinizde sizi karşılayan ilk şey burada askeri birim oluyor. Tarihi bir kapısı bulunan askeri binadan adanın derinliklerine dalarak tarihi yolculuk başlıyor.  

 

 

Daha içerilerde eskiden komutanlara ve diğer askerlere ait odluğu düşünülen evler bulunuyor. Şimdilerde bu evler müze ve sanat galerisi olarak karşımıza çıkıyor. Ancak il günkü hallerini yine de koruyorlar. Eski güzel Helsinki evlerinin o güzel mimarisini bu yapılarda inceleyebilirsiniz.  

UNESCO Dünya mirası listesinde bulunuyor bu güzel ada. 18. Yüzyılın ortalarından itibaren de Helsinki Kalesi olarak adlandırılmış ve şehri savunma amaçlı olarak yukarıda bahsettiğimiz gibi askeri bir üs olarak şehir buradan korunmuş. Savaş gemilerinin yapımına da ev sahipliği yapmış bu güzel ada. Adada bulunan tarihi kale de tüm ihtişamı ile size el sallıyor adeta. Köprülerle birbirine bağlanana bu adalar gurubunda yer alan kaleye de çıkabilirsiniz.  

Turistik adada Finlandiya’nın 2. Dünya Savaşı denizaltısını da inceleyebilirsiniz.  

1991 yılında UNESCO’nun miras listesine girmeyi başarmış bu güzel ada. Buraya da giden turistlerin önerisi ise gitmeden önce yürüyüş rotalarını çıkartmak oluyor. Ada büyük ve gezilecek birçok noktası var. Bu yüzden bu rotalara göre bir gezi planlarsanız daha rahat keşfe çıkabilirsiniz.  

En iyi gezi rotası ise güneye uzanan ve tüm tarihi mekanlardan geçilen oluyor. İskele önündeki ana iskelede başlıyor ve Kral Kapısı’nda sona eriyor. Yaklaşık olarak da 1,5 kilometre uzunluğunda. En az 3 saat sürüyor bu rotayı tamamlamak. Bazı noktalarda durarak fotoğraf çekilerek harcadığınız zaman da bu süreye dahil.  

 Kralın Kapısı  

Suomenlinna Adası’nın sembolik noktası Kralın Kapısı'dır. 1753 yılı ile 1754 yılları arasında kaleye giriş kapısı olarak yapılmış. Ana rıhtıma ise 1,5 kilometre uzaklıkta bulunuyor. 1752’de kalenin inşasını incelerken İsveç Kralı Adolf Frederick’i taşıyan geminin demir attığı yere, Stockholm yakınlarından çıkarılan kireç taşından inşa edilmiş. 

Kırım Savaşı sırasında bombalanmalar nedeniyle adanın ve kalenin birçok noktası hasar görmüş. Bu noktalardan biri de Kralın Kapısı. Üç defa onarımdan geçmiş bu yüzden de. Kralın Kapısı’ndan, Kustaanmiekka Boğazından geçerek Helsinki-Stockholm arası sefer yapan büyük yolcu gemilerini izleyebilirsiniz. Yaz döneminde buradan adaya ilk geldiğiniz rıhtıma deniz otobüsü seferleri var. Onca yolu tekrar geri yürümeniz gerekmiyor. 

Suomenlinna Adası’nda 6 tane müze bulunuyor. Birbirinden değerli ve gezilmeye görülmeye değer nitelikte hepsi de.  

Her müze için ayrı bilet almak gerekiyor. Müze kart tüm müzeler için geçerli onu da kullanarak giriş sağlayabilirsiniz.  

Vesikko Denizaltısı  

Finlandiya körfezinde konvoy, güvenlik ve devriye görevlerinde çalışmış bir denizaltı. İçerisinde yaklaşık olarak 20 kişi çalışıyormuş. Bu denizaltını gezerken ne kadar sıkışık ve dar olduğunu göreceksiniz. Vesikko Denizaltısı 1973 yılında müze olarak halka açılmış.  

Bu güzel müzeye giriş ise 7 Euro olarak ücretlendiriliyor.  

Suomenlinna Adası’na Ne Zaman Gidilir? 

Yaz aylarında gecelerin kısa sıcak olduğu sürelerde geç saatlere kadar adada gezmek mümkün. Günün sonunda feribot Helsinki’ye en son gece ikide gidiyor. Burası sadece yaz aylarında gidilen bir yermiş gibi düşünülse de her mevsimi ayrı bir güzellikte ve kış aylarında da fazlaca turist alabiliyor. Karlar altında kalan bütün tarihi yapılar ayrı bir fotoğraf manzarası sunuyor.  

Buraya ulaşmak için binilen feribotlar da kişi başı ücret 2 Euro olarak belirlenmiş. Bu ücreti ödeyerek adaya kolayca ulaşabilirsiniz.  

Bu da ilginizi çekebilir; Helsinki şehir merkezinde 1 günlük gezi- Helsinki'ye ne zaman gidilir?

Dünyayı Geziyorum resmi sosyal medya hesapları  

Youtube: esirgenc 

Twitter ve İnstagram: @dunyayigeziyor 

Facebook: dunyayigeziyorum 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL