Dünyanın en güzel 7 kütüphanesi

Tarihin en iyi arşiv belgelerini usta yazarların edebi eserlerini hazine gibi saklayan kütüphaneler, eşsiz güzellikteki mimari özellikleriyle de dikkat çekiyor.

Dünyanın en güzel 7 kütüphanesi
Dünyanın en güzel 7 kütüphanesi
GİRİŞ 04.10.2021 17:34 GÜNCELLEME 04.10.2021 17:34 KAYNAK HABER7
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Gezilecek, görülecek rotalar dendiğinde akıllara ilk önce tatil rotaları ya da müze gibi daha turistik yerler gelir. Fakat şehrin gürültüsünden uzaklaşmak ve huzur bulmak için kütüphaneler en iyi dinlenme ortamlarıdır. Kütüphaneler, gizli bir dünyaya açılan kapı gibi girdiğiniz anda sizi yüzyıllar öncesine belki de fantastik bir evrene taşıyabilecek güçleri içerisinde bulunduruyor. Gerek tarihin en iyi arşiv belgeleri gerekse çok kıymetli yazarların edebi eserlerini hazine gibi saklayan kütüphaneler, mimari özellikleriyle de ziyaret etme isteği uyandırıyor.  

Dünyanın çeşitli bölgelerinde Ortaçağ’ın gotik ve barok mimarisinin gösterişini yansıtan bazen de modern çağa uyum sağlamış minimal modern kütüphaneler, bir sonraki keşif rotanız için muhteşem duraklar olabilir.  Nefesinizi kesecek dünyanın en güzel 7 kütüphanesini sizler için listeledik.

Admont Abbey Kütüphanesi- Avusturya 

 

 

Muhteşem tavan freskleriyle dünyanın en güzel kütüphaneleri listesine giren Admont Abbey Kütüphanesi, altın, beyaz, pembe ve mavi renklerin eşine az rastlanır bir uyum sağladığı duvarları ile kitaplık işlemeleri, gözlerinizi alamayacağınız ve her baktığınızda yeni bir detay keşfedeceğiniz tasarımlara sahip. Avusturya’na bir manastıra ait olan bu kütüphane, dünyanın en büyük manastır kitaplığını bünyesinde bulunduruyor. 

Admont Abbey, geniş bir bahçeye sahip ve bahçesinde bir Neptün Çeşmesi, Abbey Kilisesi ve en bilineni barok tarzı süslemeli kütüphanesiyle Hallstatt'a gitmişken uğramanızı öğreneceğimiz bir rota. 

Trinity College Kütüphanesi- İrlanda 

Dublin’de bir vaha olarak bilinen Trinity College, dünyanın en gözde kütüphanesi. 300 yıllık bu kütüphane, 200 binden fazla esere ev sahipliği yapıyor. İnanılmaz bir mimariye sahip Trinity College, 65 metre uzunlukta koridoru ve ortama en büyüleyici atmosferi katan 14 metre yüksekliğe sahip tavanıyla adeta bir şatoya benziyor. Kitaplar, koridorun sağında ve solunda bulunan odacıklara yerleştirilmiş ve her odanın girişinde büyük filozofların ve yazarların büstleri sizi karşılıyor. Trinity College Kütüphanesi, parşömen kokuları arasında tarihte yolculuğa çıkmak isteyenler için biçilmiş kaftan. 

Rampur Raza Kütüphanesi- Hindistan 

Rampur Raza Kütüphanesi, 1904 yılında konak olarak inşa edilmiş fakat 1950’lerde kütüphaneye dönüştürülmüştür. Kütüphane, Hint-İslam el yazmalarının ve hattat, alimler, şairler ile müzisyenlerin eserlerinin en nadidelerini koleksiyonunda bulunduruyor. Rampur Raza Kütüphanesi’nin Arapça, Farsça, Sanskritçe, Hintçe ve Türkçe 17 binden fazla el yazması, 80 binden fazla da kitap barındırması en önemli ayrıcalığı olarak biliniyor. İslami hat sanatının örnekleri ve Kur’an-ı Kerim’in ilk çevirisinin el yazması da bu muhteşem sarayda korunuyor.  

Royal Portuguese Cabinet of Reading (Portekiz Kraliyet Okuma Odası)- Brezilya 

The Times dergisi tarafından dünyanın en güzel dördüncü kütüphanesi seçilen Royal Portuguese Cabinet of Reading, adının hakkını verircesine kraliyet ailesine uygun bir şekilde devasa avizelerle dekore edilmiş bir salona sahip. Vitray pencereler, biraz karmaşık koyu renkli ahşap kemerlerin kestiği mavi duvarlar, tavanın altın sarısı işlemeleriyle yarışır bir halde göz kamaştırıyor. Brezilya’da olmasına rağmen neden Portekiz adını aldığı kütüphane hakkında en çok merak edilen konu. Royal Portuguese Cabinet of Reading, 1837 yılında Brezilya’da yaşayan 43 Portekizli’nin kendi kültürlerini tanıtmak için yaptıkları ve kente kazandırdıkları ilk Portekizli siyasi mülteci derneği olması nedeniyle bu ismi almış.  

İskenderiye (Alexandria) Kütüphanesi- Mısır 

Tarihin en gizemli kütüphanesi Mısır İskenderiye’de kurulmuş ve yüzyıllar önce matematiğin, fiziğin, tıbbın, astronominin önemli adımlarının atılmasına şahitlik etmiştir. 300 yıl boyunca dünyanın en büyük arşivi unvanını elinde bulunduran kütüphane, fanatik güçlerin ayaklanmasıyla yakılmış ve binlerce kıymetli kitap tarihe gömülmüş.  

Tarihi İskenderiye kütüphanesi’nin varolduğuna inanılan İskenderiye sahil limanına 7 yıl süren çalışmanın sonucunda 2002 yılında modern İskenderiye Kütüphanesi inşa edilmiştir. 8 milyon kitabı alacak büyüklükte raflara, 3 müze, 4 sanat galerisi ve el yazması restorasyon laboratuvarı bulunduran kütüphane, mimarisiyle de ödüller kazanmıştır. 

George Peabody Kütüphanesi- Amerika  

Johns Hopkins Üniversitesi öğrencileri için araştırma kütüphanesi olan George Peabody, 19. yüzyıldan bugüne 300 binden fazla kitabı bünyesine toplamış. Tarihi kütüphanelerin çoğunda olduğu gibi başta kilise olması planlanan kütüphane, diğerlerinden farklı olarak temel tasarımında mermer ve dökme demire yer verilmiştir. Dolayısıyla gotik tarzın ortaya çıkardığı kasvetli havanın aksine daha ferah ve aydınlık bir atmosfere sahiptir. Dünya edebiyatının kültlerinden Don Kişot’un orijinal baskıları da George Peabody Kütüphanesi’nin değerli koleksiyonundadır.  

Stuttgart Şehir Kütüphanesi- Almanya 

Dünyanın en iyi kütüphaneleri listesinin en yeni ve en modern örneği olan Stuttgart Şehir Kütüphanesi, sade mimarisiyle 2011 yılında hizmete açıldı. Tamamıyla bembeyaz bir iç tasarıma sahip kütüphane, küçük okuma odalarına, farklı renklerle bölünmüş tematik alanlara, DVD içeren çocuk kütüphanesi ve çocuk kütüphanesinde çocuk odasıyla modern çağın tüm ihtiyaçlarını içerisinde bulunduruyor.  

Her ne kadar kütüphaneye gitmenin amacı kitap kokuları arasında sayfalara dokunarak onları hissetmek olsa da dijital çağa ayak uydurmak da önemli bir nokta. Stuttgart Belediyesi, geleceğin bilgi toplumu için 60 adet araştırma bilgisayarı, kullanıcıların ödünç alabilmeleri için her katta 100 adet dizüstü bilgisayar ve e-kitaplar, e-makaleleri hizmete sunmuştur. 

BONUS- İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi

BONUS 2- Beyazıt Devlet Kütüphanesi

YORUMLAR 1
  • Ankarali 3 yıl önce Şikayet Et
    Dünyanın en güzel kütüphaneleri bizde
    Cevapla