Sosyal mesafeli tatilin yeni gözdesi "Villa Turizmi"

Koronavirüs salgını, tüm alışkanlıklarımızı değiştirdi, insanlarla aramıza mesafeler ve kurallar koymamıza sebep oldu. Hayatın her alanında dönüşümler yaratan koronavirüs, en büyük değişikliği ise turizm sektöründe yapmaya devam ediyor. Sosyal mesafe kurallarına dikkat ettiğimiz şu günlerde izole bir tatil yapmak isteyen turistler, kalabalık ortamlardan uzak durmak için "Villa turizmine" yönelmeye başladı.

Sosyal mesafeli tatilin yeni gözdesi "Villa Turizmi"
Sosyal mesafeli tatilin yeni gözdesi "Villa Turizmi"
GİRİŞ 14.05.2020 14:23 GÜNCELLEME 14.05.2020 17:56 KAYNAK HABER7
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisi, turizm sektörünün yavaşlamasına sebebiyet verdi. Salgının gün geçtikçe kontrol altına alınmasıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı, turizmcilerin yüzünü güldürecek kararları hayata geçirmeye başladı. Sosyal mesafeli tatil ve turizmde sertifikasyon gibi projelerle yaz tatilini daha güvenli hale getirmeye çalışan kararlar alınırken turizmciler ve turistler şimdiden tatil hazırlıklarına başladı. 

 

Oteller ve konaklama merkezleri her ne kadar kurallara uygun bir şekilde hijyene dikkat etse de tatilciler, kendi güvenliklerini ve sosyal mesafelerini korumak için kalabalıktan uzak izolasyonlu bir tatil için oteller yerine yazlıklar, çadırlar ve karavan tercih etmeye başlamışlardı. Yükselen bu sosyal izolasyonlu tatil trendlerine Villa Turizmi de eklendi. Villa Turizmi, yazlık villalar veya otellerin özel odalarından oluşan bir tatil anlayışını karşılıyor.

Bu yaz oteller ve villalarda nasıl bir tatil düzeni olacak, ne tür kurallar uygulanacak, yemek ve temizlikte nelere dikkat edilecek? gibi soruları Halal Booking Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdürü Ufuk SEÇGİN sizler için cevapladı: 

 

 

"Villalardaki önlemler, müşteri villaya girmeden önce başlayacak. Villada normal bir temizlik yapılacak bunun dışında dezenfekte makineleriyle bütün evler dolaşılarak püskürtme yoluyla her yer temizlenecek. Ayrıca villanın içerisinde de dezenfekte malzemesi bırakılacak böylece gelen müşterinin kendisi isterse tekrar temizlik yapma imkanı bulacak. Eğer villanın spa gibi ortak alanları varsa bu alanlar kapalı olacak. "

RESTORANLAR KAPALI OLACAK KAPIYA SERVİS YAPILACAK

Villa sakinlerinin ortak aktivite alanlarının yanı sıra ortak yemek yenilen bölümlerinde kapalı olacağını dile getiren Seçgin, yemek için özel servislerin olacağını söyledi. Buna göre Ufuk Seçgin "Örneğin 10 villa varsa ve 1 adet restoran bulunuyorsa restoranı kapalı tutupt bunun yerine villalara direkt servis yapılabilir. Böylece villa sakinlerinin ortak alanda bir araya gelerek yemek yemeleri de engellenmiş olur. Yemekler, villanın kapısına veya girişine bırakılarak servis yapılabilir. Şayet restoran alanı kullanıma açık tutulacaksa Turizm Bakanlığın yeni açıkladığı kurallar çerçeve içerisinde restoranlar çalıştırılacak. Meslea masalar arası en az 1,5 metre, sandalyeler arasında ise 60 cm mesafe bırakılması gerekecek. “Açık Büfe” uygulamasının sürdürülmesi durumunda, büfede bulunan yiyeceklerin misafirler tarafından alınmaması ve yiyeceklerle temas kurmalarına yönelik bir cam siperlik yerleştirilmesi gerkiyor. Önlemler dahilinde bir görevli tarafından istenen yiyeceklerin misafire verilmesi sağlanması" dedi. 

OTELLERDE DE ORTAK ALANLAR KAPALI OLACAK

Otellerde de ortak kullanım alanlarında büyük ölçüde kısıtlamalara gidileceğine değinen Ufuk Seçgin, "Bu yıl bazı otellerde spalar ve spor salonları kapalı kalabilir. Sauna, Hamam, Buhar Banyosu gibi alanların misafir kullanımına açık kalan otellerde, misafir tarafından kullanım süresi en çok 30 dakika ile sınırlandırılarak sonrasında en az 15 dakika alanın temizlenmesi için düzenleme yapılması gerekcek. Salonunu giriş çıkış saatleri ile kişi sayısı sınırlandırması düzenlemesi yapılması gerekecek. Otellerde de villalarda uygulanacak olan önlemler yer alacaktır. Müşteri otel odasına girmeden önce ciddi anlamda bir dezenfeksiyon işlemi yapılacaktır. Restoranda açık büfe sistemi yerine alakart olabilir. Burada masaların arası en az 1,5 metre, sandalyeler arasında ise 60 cm mesafe bırakılması gerekecek. “Açık Büfe” uygulamasının sürdürülmesi durumunda, büfede bulunan yiyeceklerin misafirler tarafından alınmaması ve yiyeceklerle temas kurmalarına yönelik bir cam siperlik yerleştirilmesi gerkiyor. Önlemler dahilinde bir görevli tarafından istenen yiyeceklerin misafire verilmesi sağlanacak" şeklinde konuştu.

Yemek çeşitliliğinin de azaltılarak üç-dört ayrı menü sunulabileceğini düşünen Seçgin,  ortak kullanım alanlarında temizliğe ekstra dikkat edileceğini, çalışanların bir kısmı kişisel koruyucu ekipman takmak zorunda olabileceğini ve otelin tüm alanları için detaylı hijyen ve dezenfektasyon prosedürleri hazırlanıp uygulanacaktır.

TRANSFER ŞİRKETLERİ DE SOSYAL İZOLASYONA VE HİJYENE DİKKAT EDECEK

Hijyenin her alanda ön plana çıkacağına dikkat çeken Ufuk Seçgin "transfer şirketleri de müşterilere eldiven ve maske dağıtacaklardır. Araçlar her kullanımdan sonra komple dezenfekte edilecek bu şekilde müşterileri hava limanından alıp otel ve villaya bırakacaklar. Piyasada tedbirlerle ilgili beklentilerimiz bu şekilde olması yönünde." ifadelerini kullandı.

DAHA AZ TURİST GELEBİLİR

Bu yaz turist sayısında azalma yaşanacağına da değinen Seçgin, "Türk Hava Yolları, haziran ayı uçuş planını açıkladı, çok daha az uçuş olacak. Örneğin Almanya’da yalnızca 4 şehirden uçak kalkacak bu da çok daha az turist gelecek anlamına geliyor. Eğer otellerde de bir kapasite kısıtlamasına gidilirse belirli bir sayıda müşteri almaya izin olacaktır." şeklinde konuştu.

İZOLE TATİL ANLAYIŞI

Koronavirüs salgını ile daha bir revaçta olan izole tatil anlayışı bu yıl yaz mevsiminde oldukça popüler. Özellikle karavan ve çadır ile başlayıp devam eden bu tatil süreci, yazlık ve villalara doğru seyrediyor.

Yurdun güney sahilleri ile Batı kıyı kesimlerindeki otellerden çok şimdilerde villa ve yazlıkların kiralanmasına yoğunluk fazla oluyor. Her bütçeye uygun günlük fiyatı 300 liradan başlayan villalar, imkanlarına göre fiyatlandırılıyor. Hemen çoğunda havuz bulunan villaların fiyatını; konumu, denize olan uzaklığı, manzarası, yatak sayısı ve diğer olanaklar ile fiyatları 10 binlerce lirayı aşabiliyor. 

 

YORUMLAR 12
  • Koray ÇOKOL 3 yıl önce Şikayet Et
    zengine korona yok demek ki. Nerede bizde villa satın alacak para. Bu villalar en azından 2 milyon liradan başlar. Yazlık evin ve villan olduktan sonra tabii koronadan uzak kalırsın. Bu da parası olana zaten
    Cevapla
  • cetin 3 yıl önce Şikayet Et
    herşeye haset etmemek gerek. elhamdülillah elimiz ayağımiz tutuyor
    Cevapla
  • zafer gülten 3 yıl önce Şikayet Et
    parası olan yapar,ama çoğu kişi salgın dolayısıyla ekonomik sıkıntıda,bu yerlere anca krizi fırsat bilip karaborsacılık yaparak parasına para malına mal katanlar gider.
    Cevapla
  • önemli 3 yıl önce Şikayet Et
    insanların doğanın içinde tur yapabilmeleri için özel alanlar tahsis edilmeli ve enteresan hale getirilmeli bütün güzergah ve tabiat. denizde sun,i adalar yapılmalı. denizde tarihi mekanlar hem tabiat hem ilgi çekicilik hem de eğlenceli hale getirilmeli. insanlar tabiat gezisi yapabilmeli, buralarda balık tutabilmeli, hatta istedikleri her yemeği kendileri pişirebi. fakir halk da tatil yapmalı. denizde sun,i doğal havuzlar, denizde sun,i doğal göller ve göl adaları, doğal parklar, doğal yaşam alanları oluşturulmalı. türkiye çapındaki bütün belediyeler ve üniversitelerin ilgili bölümlerinden her türlü destek alınmalı.
    Cevapla
  • oğuz 3 yıl önce Şikayet Et
    he ya zaten Türkiye milyardolarlar saçıyordu suni ada diyor ya ne içiyorsun arkadaş
    Cevapla
  • adalet kılıcı 3 yıl önce Şikayet Et
    bu hastalıkta tatilmi olur ....
    Cevapla
  • C.Türk 3 yıl önce Şikayet Et
    Villada olsa sürekli Tatilci değişeceği için Virüs Muhakkak Villada bir köşede, Maddede kalır..ve eninde sonunda bulaşır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle