Gerçek ortaya çıktı! Uluslararası medyadan Diyarbakır surları manipülasyonu

DW Türkçe ve BBC Türkçenin, Diyarbakır Benusen Mahallesi'nde tarihi surların dış çeperine bitişik gecekondulardan temizlenmesi için yapılan kamulaştırmayla mahalle sakinlerinin mağdur edildiğine yönelik haberin manipülasyon olduğu belirlendi.

Gerçek ortaya çıktı! Uluslararası medyadan Diyarbakır surları manipülasyonu
Gerçek ortaya çıktı! Uluslararası medyadan Diyarbakır surları manipülasyonu
GİRİŞ 08.03.2021 07:08 GÜNCELLEME 08.03.2021 18:21 KAYNAK AA
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesince, UNESCO Dünya Miras Listesi'nde bulunan Diyarbakır Kalesi'nin çevresindeki kaçak yapılardan temizlenmesiyle ilgili başlatılan çalışma uluslararası medya tarafından manipüle edilmeye çalışılıyor.

Yaklaşık 20 yıl önce HDP geleneğinden belediye başkanlarınca gecekonduların yıkımı için tespitte bulunulmasına rağmen herhangi bir şekilde kamulaştırma ve yıkım çalışmalarının gerçekleştirilmediği Benusen Mahallesi'nde, Vali Münir Karaloğlu'nun kentte göreve başlamasının ardından surların ihtişamının ortaya çıkarılması için harekete geçildi.

Büyükşehir Belediyesi, "Benusen Vadisi" olarak adlandırılan ve Diyarbakır Kalesi'nin en görkemli burçlarının olduğu bölgede, surlara yapışık kaçak yapılardan temizlenmesi için kamulaştırdı.

Çalışma kapsamında surların dış çeperinde bulunan ve sur koruma bandında kalan, çoğu tapusuz, gecekondu niteliğindeki yapılar yıkıldı.

Hazırlanan projeyle sur çevresinin kaçak yapılardan arındırılmasının ardından Hevsel Bahçelerine kadar uzanan "yeşil kuşak" oluşturulması hedefleniyor. Proje tamamlandığında Diyarbakır Kalesi'nin etrafı kesintisiz bir şekilde gezilebilecek.

Bu çerçevede şimdiye kadar 3. etabı tamamlanan proje kapsamında kamulaştırılan 200 yapının yıkımı tamamlandı. Sahada hafriyat kaldırma çalışmaları devam ediyor.

"BU ŞEHRİN KAYBEDECEK ZAMANI YOK"

Vali Karaloğlu, 2 Şubat'ta üçüncü etabın yıkımıyla ilgili yaptığı açıklamada, söz konusu yapılarda oturan, şehrine, mirasına sahip çıkan vatandaşlarla tokalaşıp helalleştiklerini dile getirerek şunları kaydetti:

"Bu bölgede şu ana kadar hiçbir vatandaşla sorun yaşamadık. Her hayırlı işin engeli de olur. Bu işleri yaparken şehirde bugüne kadar taş taş üstüne koymamış, sadece kötülükten ve kötü işlerden anlayan, fitne, dedikodu ve iftira yapan, bozgunculuk çıkaran bir grup var maalesef. Onlar da iftira atmaya ve dedikodu yapmaya, yaptığımız her iş ve söylediğimiz her söze kötülük üretmeye devam etti. Ancak bizim moralimizi ve motivasyonumuzu bozmaya gücünüz yetmez. Size buradan 'Yeter artık.' diyoruz. Bu şehir sizin yüzünüzden çok zaman kaybetti. Artık bu şehrin kaybedecek zamanı yok. Kaybettiği zamanı geri alabilmesi için de koşması gerekir. Vatandaşlarla kurduğumuz gönül birliğiyle koşmaya devam ediyoruz."

Uluslararası medya, kamulaştırma alanı dışında kalan vatandaşlarla röportaj yapıyor

DW Türkçe, Dünya Kültür Miras Listesi'nde bulunan surlara bitişik ve koruma bandında kalan, çoğu tapusuz, gecekondu niteliğindeki yapıların bulunduğu ve daha önce kentin önemli mesire alanlarından olan Benusen Vadisi'ni "tarihi mahalle" olarak nitelendirerek, "Diyarbakır'ın tarihi mahallesi Benusen, tarihe karışıyor", BBC Türkçe ise "Diyarbakır'ın ilk gecekondu mahallesi Benusen, tarihi surların restorasyonuyla yıkılıyor" başlıklarıyla haber yaptı.

Haber içeriğinde yapılan kamulaştırmayla vatandaşın mağdur edildiğini ve memnun olmadığı manipülasyonu yapıldı.

Büyükşehir Belediyesinden alınan bilgiye göre, DW Türkçenin röportaj yaptığı kişiler arasında kamulaştırma yapılan veya yapılması planlanan alanlardaki hak sahipleri yer almıyor. BBC Türkçenin ise yalnızca hak sahibi bir kişi ile röportaj yaptığının tespit edildiği bildirildi.

HAK SAHİPLERİNE RESTORASYONDA ÇALIŞMA ÖNCELİĞİ

Hak sahiplerini hiçbir şekilde mağdur etmeyen Büyükşehir Belediyesi, kamulaştırmayla evleri yıkılan hak sahiplerinin ekonomik yaşam kalitesini de yükseltmek için farklı bir yöntem ortaya koydu.

Hak sahiplerini hiçbir şekilde mağdur etmeyen Büyükşehir Belediyesi, ayrıca mahalle sakinlerine ek destek için istemeleri halinde restorasyon projelerinde çalışma imkanı da sunuyor.

Bu kapsamda çalışmalarda yer alan hak sahiplerinin de bulunduğu öğrenildi.

"EVİMİZ SATSAYDIK 10 BİN LİRA ETMEZDİ"

Evi kamulaştırılan mahalle sakini Zeynep Erdağ, yapılan çalışmalarla ilgili, "Biz bugünü bekliyorduk. Allah'a çok şükür bugün geldi, çok mutluyuz." ifadesini kullandı.

Evlerinin 20 yıl önce yıkılacağını bilgisinin kendilerine bildirildiğini aktaran Erdağ, yaşadıkları evin rutubetli ve yaşanamaz halde olduğunu anlattı.

Erdağ şöyle konuştu:

"İyi ki de yıkıldı. İyi ki de böyle bir şey oldu. Evimizi satsaydık 10 bin lira etmezdi ama bize şu an verilen parayla kendimize ev aldık. Çok iyi bir paraydı, biz bu kadarını beklemiyorduk. Çok teşekkür ediyoruz. Allah razı olsun. Rutubetten, kışın soğukluğundan çok şükür kurtulduk."

"GAYET MUTLUYUZ"

Mahalle sakinlerinden Ömer Güler devam eden yıkım çalışmalardan gayet memnun olduklarını belirtti.

Güler kendilerine ödenen kamulaştırma bedeliyle ilgili şöyle konuştu:

"Evimiz o parayı etmezdi. Mesela bizim ev 80 lira yapıyordu bize 100 lira verdiler. Biz de üzerine para ekleyip ev aldık. Gayet mutluyuz."

Cahit Budak ise bu mahallede doğduğunu ifade ederek, "Allah razı olsun mağdur etmediler. Bize verdikleriyle parayla kendimize yeni bir ev alacağız. Evimizi satsaydık o parayı etmezdi" diye konuştu.

Budak proje tamamlandıktan sonra oluşacak güzel alanlarda oturmayı istediklerini aktardı.

YORUMLAR 14
  • İMDAT 3 yıl önce Şikayet Et
    alman vakıflarını KAPATIN ! bunu yapmalarına SEYİRCİ KALMAYIN !!!!
    Cevapla
  • serhat 3 yıl önce Şikayet Et
    elin gavurun medyasi nasil gelibde senin ulkende elini kolunu sallayarak tv acip yayin yapabiliyor aklim almiyor, sen git almanyada ingilterede trtnin almancasiyla yayin yap bakalim yaptirirlarmi. hem yaptirmazlar hemde bakan olmaz, bizim gibi toplumlarda ezik ve yalan habere inanan cok oldugu icin adamlar her firsati degerlendiriyor
    Cevapla
  • YETTİ ! 3 yıl önce Şikayet Et
    alman vakıflarını KAPATIN !
    Cevapla
  • Emrah 3 yıl önce Şikayet Et
    Ya ben diyarbakırlıyım dağ ve Budak ailelerini biliyorum bunlar iktidara yakın aşiret bunların zenginliği göz önünde fakir yoktu bide onların görüşüne baksaydınız. Güler ailesine gelsek .Ömer güler dediğiniz Ensari oğulların amcazade leri sadece soy isim değişikliği sonradan yapıldı .ensarioğlları ise diyarbakırın en illeri geleni .onların zenginleri güçleri göz önünde Türkiye bilir onları bilir değil diyarbakır .el insaf el insaf yazık günah bu insanların haklarını gasp edip şöyle böyle yapıyorsunuz bu devlet zihniyeti değil mafyacılıktır. Hırsızlıktır .yazık
    Cevapla
  • DrDiyarbakır 3 yıl önce Şikayet Et
    Şehrimize ülkemize sahip çıkarsak gereğini yaparsak başkalarının konuşmasına ve müdahalesine mahal vermeyiz
    Cevapla
  • Deniz 3 yıl önce Şikayet Et
    Onlara mı kalmış bizim kentimizi tartışmak..ya maniplasyon yapmayı adet edinmişler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle