Diyarbakır Müzesi’nde incir çekirdeğine işlenen Türk bayrağı sergileniyor

Diyarbakır Müzesi, Cumhuriyet’in 100. yılında gubari hat sanatıyla incir çekirdeğine işlenen Türk bayrağına ev sahipliği yapıyor.

Gubarinin Türkiye’de bilinen iki ustasından biri olan Ömer Faruk Tekin tarafından incir çekirdeğine nakşedilen Türk bayrağı, İçkale Müze Kompleksi İslami Eserler Salonu’nda sergileniyor.

Ziyaretçilerin mercek yardımıyla inceleme şansı bulduğu Türk bayrağının yanı sıra müzede imame kısmındaki tanelerinde “Allah” yazan 99 ve 33’lük tespih de bulunuyor.

Diyarbakır Müze Müdür Vekili Müjdat Gizligöl, “Bir vitrin var ki vatandaşlarımızın çok yoğun ilgisini çekiyor. Bu vitrinde gubari hat sanatıyla yapılmış dünyanın en küçük 99’luk ve 33’lük tespihi ve incir çekirdeği üzerine yapılmış en küçük Türk bayrağı var. Tilkinin bıyığından, arının iğnesinden, örümceğin kılından yapılan mikro ölçekli bir sanattır. İncir çekirdeğine yapılmış bu mikro ölçekli Türk bayrağı, Türkiye’de hiçbir müzede bulunmamaktadır. Bu bakımdan çok kıymetlidir. 29 Ekim’de Cumhuriyet’imizin 100. yılında bütün vatandaşlarımızı bu nadide eseri yerinde görmesi için Diyarbakır Müzesi’ne bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Müzeyi gezen vatandaşlardan Nuray Eldenizli, “Merak ediyordum ama burada olduğunu bilmiyordum. Çok değerli. İstanbul’dan gelip burada görmek kısmetmiş. Ayrıca Cumhuriyet’imizin 100. yılında burada bulunmaktan da çok gurur duyuyorum. Herkesin bu eserleri görmesi lazım.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir