Budapeşte’nin sanat tarihi şaheseri: Macaristan Parlamento Binası

Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de yer alan ve Tuna Nehri’nin kıyısında konumlanan Parlamento binası, 1885 ile 1904 yılları arasında toplam 19 yılda tamamlanmıştır

Macaristan Parlamento Binası, Budapeşte’nin en önemli ve görkemli simgeleri arasında yer almaktadır

En yüksek yapılardan

Görkemli bir kubbenin iki yanında yer alan simetrik kanatlardan oluşan Parlamento binası, 268 metre uzunluğunda ve 118 metre genişliğindedir.

Görkemli yapısı ve uyumu ile dünyanın en güzel yapılarından biri olarak kabul edilen Parlamento Binası, yaklaşık 40 milyon tuğla kullanılarak inşa edilmiştir.

 Neo-gotik tarzda inşa edilen dört katlı Parlamento Binası’nda 691 oda, 10 iç avlu, 29 kapı, 27 merdiven 19 asansör ve 200’den fazla ofis bulunmaktadır

Dünyanın üçüncü büyük Parlamento Binası olan Macaristan Parlamento Binası, inşa edildiği dönemden bu yana en modern parlamento binalarından biri olarak kabul edilmektedir. Her bir bölümü birbirine bağlı olan Parlamento Binası, günümüzde hareketli bir mekan olup öncelikle yasama meclisine ev sahipliği yapmaktadır.

Mimar Imre Steindl’ın bir proje yarışmasıyla seçilen ve Macar yasama meclisine ev sahipliği yapan Parlamento Binası, keşfedilmeyi bekleyen bir sanat tarihi şaheseridir.

Binadaki heykel, resim ve freskler, zamanın önde gelen sanatçıları tarafından yapılmıştır. Ayrıca Macaristan’ın ilk merkezi ısıtma sistemi bu binada kullanılmıştır

Parlamento Binası’nda görülecek yerler

XVII Numaralı Şehir Merdiveni

Parlamento Binası’nın kuzey kanadında yer alan “XVII Numaralı Şehir Merdiveni”, altın süslemeleriyle ziyaretçilerini büyülemektedir.

Tören Merdiveni

Parlamento Binası’nın ana girişi, önemli günlerde ve resmi törenlerde açık tutulmaktadır. Parlamentoyu ziyaret eden üst düzey konuklar, Parlamento Muhafızları tarafından tören kıtası kısmında karşılanmaktadır.

Kubbeli Salon

Tören Merdivenleri’ni çıkan ziyaretçiler, Parlamento Binası’nın sembolik merkezi olan on altı köşeli kubbeli salona ulaşırlar. Bu görkemli alanın iç yüksekliği 27 ve çapı 21 metredir. Kubbeli salonun yıldız şeklindeki tavanının alt kısmında, on altı hükümdarın çinkodan yapılmış heykelleri ve armalı kalkanları görülmektedir. Avrupa’nın en eski ve bugüne kadar sağlam kalabilmiş ender taçlarından biri olan Kutsal Macar Tacı, kubbeli salonda sergilenmektedir.

Diyet Meclisi ve Milletvekilleri Lobisi

Kubbeli salonun ortasındaki devasa avizenin altına denk gelen noktadan sağa ve sola baktığınızda, milletvekillerinin en önemli buluşma ve sohbet mekanları olan lobileri görebilirsiniz. Günümüzde Diyet Meclisi’nin lobisinde basın toplantıları yapılmaktadır. Meclis lobilerinin gotik tavanlarını freskler süslemektedir. Aynı zamanda Diyet Meclisi’nin lobisindeki tablolar, Macar mitolojisinin en önemli sahnelerini canlandırmaktadır.

Diyet Meclisi ve Millet Meclisi Toplantı Salonları

Toplantı salonlarına çeşitli koridorlardan erişilmektedir. Koridorlarda ellerinde zanaatlarına özgü nesneler tutan figürlerin heykelleri yer almaktadır. İki toplantı salonunu da yapısı ve dekorasyonu esas itibariyle aynıdır. Diyet Meclisi’nin toplantı salonunda Macar hanedanlarının armaları sergilenmektedir.

Budapeşte’ye gelen turistlerin en çok ziyaret ettiği rotalardan biri olma özelliğini taşıyan Macaristan Parlamento Binası’nda bulunan her bir detay geçmiş, bugün ve gelecek hakkında öyküler anlatır. Parlamento Binası’nı gezen herkes daima keşfedecek bir şeyler bulacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir