Topkapı Sarayı’nın ‘Klasik Dönem Mutfaklar Bölümü’ ziyarete açıldı! 

Topkapı Sarayı’nın ‘Klasik Dönem Mutfaklar Bölümü’, yaklaşık 3 yıl süren restorasyonun ardından ziyarete açıldı

Topkapı Sarayı’nın ‘Klasik Dönem Mutfaklar Bölümü’, çeşitli sorunlar nedeniyle 2021 yılının Mart ayında restorasyona alınmıştı. Vitrinleri kurulan ve eserleri yerleştirilen mutfak bölümü ziyarete açıldı.

Eser sayısı 400’e çıkarıldı

Zemini, vitrinleri, bilgi panoları ve aydınlatma sistemleri yenilenen mutfak bölümünde, Osmanlı sarayında yemek ve sofra kültürüne ışık tutan 400 nadide eser bulunuyor.

Osmanlı sarayında sofra ve yemek kültürüne ışık tutuyor

Tamamlanan mutfak bölümünde, Çin porselenleri, bakır, tombak, gümüş ve tutya eserler yer alıyor. Padişaha ait olan Has Mutfağın, her vitrininde sarayda kurulan sofra düzenleri sergileniyor. Şehzadelerin sünnet düğünlerinde ve hanım sultanların düğünlerinde kurulan sofraların, divanda verilen ziyafetlerin sofra örnekleri bulunuyor.

“Eserlerle her vitrini ayrı bir sunum olarak hazırladık”

Restorasyonu tamamlanan mutfak bölümü hakkında konuşan Topkapı Sarayı Daire Başkanı İlhan Kocaman, “Topkapı Sarayı’nın mutfaklar bölümünde bulunuyoruz. Mutfaklarda Osmanlı’da genel usul, yemek bir yerde pişirilir, burada sunuma hazırlanır ve görevliler tarafından sarayın ilgili bölümlerine götürülerek yemekler yenirdi. Tekrar buraya getirilirdi. İçerisinde bulunduğumuz kısım ise ‘Has Mutfak’ olarak anlatılır. Burası yaklaşık 3 yıldır restorasyondaydı. Aslına uygun olarak restorasyonlarını tamamladık. Burada daha önceden 200 tane eser sergileniyordu. Şu anda eser sayısını 400’e çıkardık. Yer alan eserlerle her vitrini ayrı bir sunum olarak hazırladık. Padişahın sofrasını bir vitrinde, valide sultanın sofrasını diğer vitrinde, başka bir vitrinde ise özellikle şehzadelerin sünnet düğünü veya hanım sultanların düğünlerindeki kurulan sofraları anlatmaya çalıştık. Başka bir vitrinde de yine saraya gelen büyükelçilere, sadrazamın verdiği yemeklerle ilgili sunumları da anlatıyoruz. 3 yıl içerisinde restorasyonlarını tamamladık. Vitrinlerini yeniledik. Her türlü güvenlik tedbirlerini sağladık ve çalışmalarımı tamamladık. Ziyaretçilerimize burayı da açtık. Dünyanın birçok ülkesinden Osmanlı’ya gelmiş olan mutfak eserlerini burada sergiliyoruz.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir