Seçimi bilen anketçiden kararsız yorumu!

GENAR'ın sahibi İhsan Aktaş, son yapılan anketlere göre kararsızların seçimi ters düz edecek kadar fazla olmadığını söyledi.

Seçimi bilen anketçiden kararsız yorumu!
Seçimi bilen anketçiden kararsız yorumu!
GİRİŞ 09.03.2017 09:34 GÜNCELLEME 09.03.2017 09:36
Bu Habere 42 Yorum Yapılmış

GENAR Araştırma Başkanı İhsan Aktaş, "Şu anda %5-6 gözüküyor. Dolayısıyla bu kararsızlar seçimi ters düz edecek bir oranda değil." açıklamasında bulundu.

Referandum iklimine girdikçe meydanlar daha da ısınıyor. Halk oylaması için liderler il il gezerek vatandaşları ikna etmeye çalışıyor. Anketlerde 'evet'in önde olduğu bu süreçte kararsızların rolü oldukça konuşuluyor. Siyasi kamuoyu araştırmaları ile tanınan GENAR Araştırma Başkanı İhsan Aktaş, bu ve buna benzer konularda yaptığı araştırmaları kamuoyuyla paylaştı.

İşte o cevaplar:

Anketlerin oy eğilimi hangi yönde?

Eğilim verebilmek için çok erken. Araştırma firmalarının evet oylarının önde olduğuna dair tespitleri var. İnişler çıkışlar bundan sonraki günlerde ortaya çıkacaktır.

Propaganda süreci başladı bundan sonraki gidişat nasıl olacaktır?

AK Parti'nin pozitif bir dil kullanması yavaş yavaş evet lehine bir fırsat verebilir. Özellikle kampanya başlar başlamaz hayırcıların terörle özleştirilmesi, çok olumlu bulunmadı toplumda... AK Parti pratik bir şekilde söylemini değiştirdi. Hemen hemen 40 günlük bir zaman var. Sürecin evet lehine olacağını tahmin ediyorum.

MHP'de ne kadar fire olacaktır?

MHP konusunda keskin bir oy oranı vermek zor. Ama partinin çoğunluğunda 'evet'ten yana oy kullanacağını öngörüyoruz. CHP ve HDP'den 'evet'e oy gelecek mi? Referandum süreci başlar başlamaz yapmış olduğumuz araştırmalarda halk oylamasının Cumhurbaşkanlığı seçimine çok benzediğini gördük. Cumhurbaşkanı seçimi bittiğinde AK Partililerin yüzde 93'ü, CHP'lilerin 8,9'u, HDP'lilerin yüzde 5'i, MHP'lilerin yüzde 18'i Recep Tayyip Erdoğan lehine oy kullanmışlardı. MHP'nin oyları daha fazla olmak kaydıyla bugün de benzer bir tablo var. CHP ve HDP'den 'evet'e oy verecek bir kitle var. AK Parti'de ise %5-6'lık kararsız bir kesim var.

Referandum sonucunu ekonomi ne kadar etkileyecektir?

Ekonomi, seçimleri etkileyen neredeyse tek faktördür. Baktığımızda 7 Haziran'a giderken ekonomi çok keyifli değildi. Orada AK Parti yüzde 7-8 puan kaybetti. Bugünlerde ekonomiyle alakalı olarak vatandaşın bir tedirginliği olsa da hükûmetin çok büyük gayretleri var. Ekonomik sıkıntılar için hükûmet hızlı çözümler üretiyor. Ekonomide vatandaş uzun vadeli ekonomi ve istikrara bakıyor. Oyları mutlaka etkileyecektir ama çok küçük bir pay.

Güneydoğu'da halk referandum a nasıl bakıyor?

AK Parti referandum sürecinde güçlü bir Türkiye, Doğu'daki terör meselesini de çözer mantığıyla kampanyasını anlatırsa bölgede olumlu bir geri dönüş alacağını düşünüyorum.

Vatandaş, anayasa maddelerine göre mi oy verecek yoksa oylar partilere göre mi şekillenecek?

Türkiye'de oy verenlerin davranışları büyük oranda kendi partisinin tercihine göre belirlenir. Halkın %10-17'lik kesimi kampanyaya bakar ve ona göre oy verir. Bu ülkede değişimi sağlayan da bu kesimdir. Anayasa meselesi normalde entelektüel bir hadisedir. Toplumun %70-80'ini ilgilendirmez ama bizim araştırmalarda bu oran kadar yeni anayasa isteyen bir kesim de var. Bugün sokakta sorduğumuz zaman halkın yarısının maddelerden haberdar olduğunu söyleyebiliriz. Yarıya yakını doğrudan ilgilenmiş, maddeleri okumuş. Bilgilendirme süreci hâlen devam ediyor. Bu oranlar artacaktır.

Kararsız seçmenin oy oranı ne kadardır?

Şu anda %5-6 gözüküyor. Dolayısıyla bu kararsızlar seçimi ters düz edecek bir oranda değil.

YORUMLAR 42
  • efe 7 yıl önce Şikayet Et
    bence bu referandum turkıyenın gelecegını etkılıcek onemlı bır karar bunun dagdakı pkk ıle ılıskılendırılmesı sacma dagdakı pkknın ne dusundugu onemlı degıl mılletımızın ne dusundugu onemlı sıyasetcılerımızın ustune dusen gorev nelerın degısecegını ıyı taraflarını anlatmak veya kotu taraflarını anlatmak anayasanın maddelerını bır bır anlatmak halkımızın bılınclı oy vermesı gereklı
    Cevapla
  • abdullah 7 yıl önce Şikayet Et
    bence guzel bır tespıt yapmıs hayırcıları terorıst ıle ılışkılendırırsen ozaman referandum yapmayın sızın ıstedıgınız olsun tabıkı evet dıyende olucak hayır dıyende kım neyın ıyı oldugunu dusunuyorsa o yonde oy kullanacak demokrası ozgurluk boyle bırsey
    Cevapla
  • özgönül nihat 7 yıl önce Şikayet Et
    mesele referandum değil mesele kardeşliğimizdir 80 milyon dur mesele geleceğimizdir mesele hak batıl meselesidir mesele biz ALLAH ha kuluz recep tayyip erdoğan NUR DUR bak kardeşim dünya kafirleri zalimleri gözünü sana dikmiş EY 80 MİLYON CAN bu gözleri kör etmek için EVET diyeceğiz inşaALLAH.
    Cevapla
  • RtE 7 yıl önce Şikayet Et
    Kafa karışık
    Cevapla
  • özgönül nihat 7 yıl önce Şikayet Et
    hiç bişey yeterli değil biz 80 milyon kardeşiz istiyoruz ki tek yürek tek gönül biz kardeşiz kardeşiz kardeşiz bir ağacın kökö ve dalları gibiyiz biz büyük TÜRKİYE cumhuriyuetiyiz AŞKIZ inşaALLAH.
    Cevapla
  • Mustafa 7 yıl önce Şikayet Et
    Özellikle 18 yaş milletvekilliği ve 550 olan milletvekili sayısının 600 çıkarılması gibi maddeler eleştiriliyor.
    Cevapla
  • ÖGRENCI 7 yıl önce Şikayet Et
    Her 18 yasina girenin vekil olacagini düsünmüyorsunuz herhalde..!!! Binde 2-3 kisi cikar,neden cünkü üstün yetenekliyse..!!!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Changan Lumin Corn Türkiye'ye geliyor! 450 bin liraya sıfır otomobil
Muhittin Böcek'in tek kozu CHP seçmenini bile irite ediyor