'Seçim öncesi, askerden son uyarı'
Bugünkü cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Genelkurmay Başkanı Büyükanıt'ın yaptığı '30 Ağustos' açıklaması, dış basında geniş yankı buldu. 'Ordudan uyarı atışı' dediler.
İngiltere'de yayınlanan The Guardian gazetesi, "Seçimin arefesinde silahlı kuvvetlerin uyarısı" diye yazıyor. The Times'ın kullandığı başlık da benzer: "Ordudan uyarı atışı"
Times'da, laik demokrasiyi hedef alan sinsi planlarla ilgili uyarısıyla Yaşar Büyükanıt'ın bugün Türkiye'de beklenen cumhurbaşkanlığı oylamasını bir son dakika hamlesiyle etkilemeye çalıştığı yazılı.
Times'a göre Abdullah Gül, "Batı yanlısı duruşuna rağmen, İslamcı geçmişinden ve eşinin başörtüsünden kaynaklanan kuşkuların" odağında.
Ancak Times, bu kuşkuları Türkiye'de çoğunluğun paylaşmadığı görüşüne yer veriyor.
Konda araştırma şirketinin son kamuoyu yoklamasını aktaran Times gazetesi, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin yüzde 47 destek aldığı temmuz seçimlerinden bu yana Abdullah Gül ve AKP'nin popülerliğinin bir ay içinde yüzde 54'e tırmanarak daha da artmış olduğunu yazıyor.
Gazete, "Askeri zümrenin uyarılarına rağmen laik devletin tehlikede olduğuna halk inanmıyor" diyor.
The Times haberinin İngilizce metni için bakınız
Independent, "Türkiye parlamentosunun Abdullah Gül'ü cumhurbaşkanı seçerek ülkenin güçlü ordusunu ve laik kamuoyunu öfkelendirmesine az kaldı" diye veriyor haberi.
Gazete, Abdullah Gül'ün Avrupa Birliği'nin büyük kısmında "ılımlı eğilimleri olan bir demokrat" olarak tanındığını ve Brüksel-Ankara hattında ilişkilerin Gül'ün seçiminden olumlu yönde etkilenmesinin beklendiğini aktarıyor.
Fakat Independent, ordunun aynı sempatiyi paylaşmadığını hatırlatarak, Genelkurmay Başkanı Büyükanıt'ın geçen nisan ayındaki sert uyarısıyla benzer tondaki yeni internet duyurusunu dün yayınladığını belirtiyor.
-
fatih şeker 18 yıl önce Şikayet Etbunlar kimde tribünlere oynarlarki. ayakların baş olduğu yıllardır kıçlarını kaldırdıkları paşa kılıklı adamlar oturun yerinizde ve vazifenizi yapınız. siz önce gidin pkk çapulcularını temizleyin hadi marş marş baykalıda alın yanınıza hem aynı zihniyetin ürünlerisiniz hepiniz.Beğen
-
FAZLIMALAK 18 yıl önce Şikayet Et. Dağda terörist cirit atar kimin umrunda paşam siyasetle meşkul rahatsız etmeyelim, senin elinde dünyanın sayılı ordusundan biri var, kimin umrunda paşam laikliğin peşinde, her gün şehit veririz önlem alınmalı ne gerek var paşam cumhuriyet balosun da nutuk atmakla meşkul. Paşam Paşam görevinizi yapıyormusunuz hiç sordunuzmu kendinize bence sorun.Beğen
-
emre sak 18 yıl önce Şikayet EtHABER7 AYAĞINI SENDE DENK AL. Genelkurmaybaşkanına açıkça haddini bil,biri bu adamı sustursun gibi ibareler söyleniyor sizde bunları utanmadan yayınlıyorsunuzçbari hiçbir yazıyı kontrol etmeden yayınlayın yazık size yaBeğen
-
YAVUZ KAYAALP 18 yıl önce Şikayet EtUmarız son faşizanca çıkışları olur. Şİidi Sayın Cumhurbaşkanına düşen bu faşist paşaların kellerini almak. Hatta gerekirse TBMM de özel bir yasayla 27 Nisan muhtırasının hesabını sormak. Eğer ÖZAL gibi yapılamazsa bu ülkeye kolay kolay demokrasi gelmez. Hep generllerin gölgesin onların istediği kadar demokrasi olur. Tabii adına demokrasi denirse...Beğen
-
Alparslan71 18 yıl önce Şikayet Etmilletin seçtiği benim C.Başkanım Millete cephe alan benim değil bu kim olursa olsun. artık bu memleketi... Bu memleketin çocukları yönetecek Yeniden Osmanlı...Şimdi BBPBeğen