GENAR Başkanı İhsan Aktaş'tan 23 Haziran yorumu

GENAR Araştırma Şirketi Başkanı İhsan Aktaş, 23 Haziran'da gerçekleşecek olan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı seçimine dair Haber7'ye konuştu.

GİRİŞ 28.05.2019 15:03 GÜNCELLEME 28.05.2019 15:42
Bu Habere 44 Yorum Yapılmış

GENAR Başkanı İhsan Aktaş, İstanbul'da 23 Haziran'da yapılacak olan belediye başkanlığı seçimini Haber7 için değerlendirdi. Haber 7 Yayın Koordinatörü Tarık Dağlı ve muhabirimiz Gamze Türk'ün sorularını yanıtlayan Aktaş, her bir oyun çok önemli olduğunu anlatırken seçimi kazandıracak formülü de anlattı.

YSK'nın kararı ile ilgili ne düşünüyorsunuz? Bunun toplumdaki yansıması nedir? Sizce AK Parti ve YSK bu seçim tekrarı kararını yeterince iyi ifade edebildi mi?

 

 

YSK kendini ifade etmek durumunda kalacak bir kurum değildir. Nihayetinde iki tarafın iddiaları var. AK Parti oylar çalındı diyor, CHP ise hakkımız yendi yani kazandığımız seçim elimizden alındı. Bir yönüyle toplumsal psikoloji siyasi demeçlerle ve tutumla oluşur. Buradaki kim kendi hakkını veya mağduriyetini daha iyi anlatırsa, toplumu o ikna edecektir. Fakat, toplumsal psikoloji açısından baktığımızda bir tarafta oyum çalındı diyen bir iktidar var. Diğer tarafta ise muhalefet partisi. Zaten muhalefet partisi 7-8 seçimdir bu algıya seçmenini hazırladı.

Şuradan yola çıkabiliriz, hatırlarsanız eski seçimlerde mühürsüz oy, adaletsiz seçim söylemleriyle kazandık ama çaldırdık algısı oluşturdular. Muharrem İnce'nin son seçiminde "Adam kazandı" demesine kadar sürdü bu. Muhalefetin seçmeninin psikolojik olarak bu duruma hazırlığı var. Onlar için şöyle de bir kolaylığı var, İçişleri Bakanı AK Parti'den Adalet Bakanı AK Parti'den. Türkiye'nin en büyük partisi oyuna sahip çıkamadı, onların da eleştirisi bu. AK Parti de şunu söylüyor, oyların yüzde 10'u tekrar sayıldığında 15 bin oy fark ettik, demek ki tamamı sayılsaydı seçim bizimdi. Dolayısıyla burada stratejisini doğru kuran, demecini doğru veren, burada daha haklı konuma gelecek. Olaydaki yolsuzluğun büyüklüğü ne kadar olursa olsun, hukuki metinler ne kadar sağlam olursa olsun, hukuki dayanaktan ziyade burada siyasi etkiyi oluşturanlar daha karlı çıkacak. 

 

 

Peki, oylar yeniden sayılsaydı seçim tekrarı kadar büyük bir gündem olur muydu? Ve gerçekten de sonuç değişir miydi?

Mantık önermelerinde öncüller ve sonuçlar vardır. AK Parti'nin öncülü şu, geçersiz oyları ve Maltepe'nin tamamında şu kadar geçerli oy saydığımızda 15 bin oy değişti demek ki hepsi sayılsaydı biz kazanacaktık. AK Parti'nin kendi argümanı bu. Eğer sayımlarda ve itirazlarda bir oy farkı olmasaydı AK Parti itirazını derinleştiremezdi. Ama ne yazık ki ortadan kaybolan 15 bin oy var. Yanlış girilmiş, hata yapılmış da bu niye hep AK Parti'den olmuş? Oyları eşit olan iki parti var. Bazı problemli oylar sayıldığında CHP'nin azalıyor AK Parti'nin artıyor. Karşı taraf da diyor ki hak ettiğimiz seçimi elimizden aldınız.

KAMPANYAYI İYİ YÖNETEN YÜZDE 1 ARTI KAZANIR

31 Mart ve 23 Haziran süreçlerini karşılaştırırsak sizce neler değişti?

Değişip değişmediğini sonuçlardan sonra göreceğiz. Ankara ve İstanbul seçimleri için kanaatim şuydu, halk AK Parti'ye oy verdi, mesaj vermedi. İstanbul için tartışılan konu şu, AK Parti sandığına sahip çıkamadı. Seçim kampanyasını iyi yöneten, seçmenini iyi yöneten parti seçim gecesi yüzde 1'e yakın bir artı kazanır. Burada kampanyayı iyi yöneten CHP oldu. Kampanyayı iyi yönetmek kendi oyunuza sahip çıkmaktan başkasının zaafını kullanmaya kadar genişletilebilir. Herkes süreci iyi yönetirse, o zaman adalet olur. Dolayısıyla bence AK Parti'nin aldığı oy önemli bir oy. Zaten ittifakların oyları bu kadar ediyor, kişisel bir başarı yok burada.

CUMHUR İTTİFAKININ ALDIĞI OY BAŞARIDIR

'Ekrem İmamoğlu AK Parti'nin oylarını çekti' algısı mevcut. Oysa geçmiş seçimler göz önüne alındığında İmamoğlu'nun oyları ittifak oylarıyla aşağı yukarı aynı duruyor...

GENAR'ın araştırmasında Binali Yıldırım 6/1000 önde görünüyor. Bu çok önemli bir rakam değil. İttifak oylarına baktığımızda Millet İttifakı'nda İstanbul'da CHP'nin oyu %37, %6 İyi Parti, %5 HDP verse %48 yapıyor. Cumhur İttifakı'na bakıldığındaysa AK Parti'nin oyu %42 civarı, MHP'nin oyu da %4-5 civarı oluyor. Binali Yıldırım da Ekrem İmamoğlu da karşı taraftan oy aldılar. Cumhur İttifakı'nın dezavantajı, bütün hükümet uygulamaları, ekonomi, her türlü mağduriyeti temsil ediyor. Muhalefetin Recep Tayyip Erdoğan'ı yemek gibi bir motivasyonu var, HDP'nin motivasyonu farklı, İyi Parti'nin farklı... Hükümet tarafı; ekonomik durgunluk, EYT, marketteki poşete varana kadar ne kadar problem varsa onların da üstesinden gelerek insanları sandığa götürecektir. Baktığında Cumhur İttifakı sandığa götürdüğü seçmen ve oy oranı açısından başarılıdır. 

"HANGİ YALANI ATSAK BUNU ALACAK BİR KİTLE VAR" DİYE DÜŞÜNÜYORLAR

Türkiye'de herhangi bir şehrin herhangi ilçesine bağlı bir AK Partili'nin çocuğunun yaptığı herhangi bir yanlış davranış Binali Yıldırım'a bağlanabilirken, Ekrem İmamoğlu'nun yanı başındaki Canan Kaftancıoğlu'nun söylemleri bile o kadar da etki etmiyor. Bu algının matematiği nedir?

 

Motivasyon ile ideoloji birleştiği zaman, bir kazanma sinerjisi ortaya çıktığı zaman aleyhinizde olan her şeyi lehinize çevirip topluma yansıtabilirsiniz. Ben çok basit 2 örnekle bu irrasyonelliğin boyutlarını açıklayayım. Meral Akşener'in bir videosu yayınlandı. "S-400 füzeleri külliyeyi korumak için alınmıştır böyle bir duyumum var" diyor. Bu nasıl bir izandır? Yarın varsayalım ki Başbakan oldu, şöyle bir duyum gelecek, ABD Türkiye'ye savaş açtı. Emin değilim ama duyurayım mı diyecek? Bu gerçekten izanları aşan bir şey. Demek ki bunu alabilecek bir irrasyonel toplum var ki, bu cümleleri kullanıyorlar. Ben dedim ki kıyamet alameti herhalde bunlar, bu insanlar bizi yönetmeye aday.

İkinci örnek Ekrem İmamoğlu'ndan. Diyor ki; "Benim programımı çeken 4 kameramanı işten çıkardılar." Şöyle düşünüyorlar; hangi yalanı atarsak atalım bunu alacak bir irrasyonel seçmen var. Bu iki açıklama ne siyasete, ne siyaset bilimine, ne de ahlaka uygun değil. Bunu bilinçli yapıyorlar. Biz şuan ne yalan söylersek söyleyelim bu yalanı satın alacak bir seçmen tabanı var diyorlar. AK Parti seçmeni rasyonel bir seçmen. AK Parti toplumu da kendi seçmenini de rasyonelliğe alıştırdı. Bu sebeple irrasyonel herhangi bir açıklamasında kendi tabanından tepki ile karşılaşıyor. Dolayısıyla AK Parti irrasyonellik konusunda daha dikkatli olmak zorunda. Gördüğümüz kadarıyla şuan muhalefet seçmeni ne kadar yalan üretirlerse üretsinler alacak durumda. Ben açıkçası bu iki açıklama sonrasında dumura uğradım. İnsan muhakemesi, basit bir mantık, matematik okumuşluk... Bu toplum siyaseti siyasetçiden iyi bilir. Ama demek ki bunu alacak seçmen mevcut. 

Bu kitleye, Muharrem İnce'nin seçimi kaybetmesinin ardından kaçırıldığına inanan kitle diyebilir miyiz?

Bu bir günde oluşmadı. 10 yıldır CHP'nin yenilgilerinden biriken umutsuzluktan kaynaklanan bir motivasyon vardı. Bu umutsuzluk motivasyonu kazanma motivasyonuna dönüşünce artık hiçbir şeyi görmemeye başladılar. Ben bu iki örneğin, irrasyonelliğin boyutlarını gözler önüne sermesi için seçimin sonuna kadar gündemde tutulması gerektiğine inanıyorum.

CHP DAHA ÇOK BAĞIRDI. SUÇLU BAĞIRIR SUÇSUZUN ÖDÜNÜ PATLATIR

31 Mart'ta Ekrem İmamoğlu'nun uyguladığı stratejiden bahsettik. Şuanda stratejileri değişti mi?

Seçim döneminde kampanyayı iyi yürüten CHP, YSK kararı sonrasında da mağduriyet algısını iyi yerleştirdi. AK Parti'nin CHP kadar sesi gür çıkmadı, genelde mantıki ve hukuki çerçeveden çıkmadılar. Ama toplum, hukuki metinlerden değil sizin kullandığınız siyasi dilden ikna oluyor. CHP daha çok bağırdı. Suçlu bağırır, suçsuzun ödünü patlatır diye bir söz var ya, tam anlamıyla budur. Nihayetinde YSK açıklama yapacağı zaman her partinin bir hazırlığı olur. Mesela Ekrem İmamoğlu, dağ fare doğurdu dedi. Demek ki burada çalışılmış. Şuanda AK Parti'nin akılda kalır bir sözü yok. Dolayısıyla siyasi anlamda, toplumsal psikoloji ve mağduriyet konusunda CHP rolünü daha iyi oynadı.

Ekrem İmamoğlu'nun irrasyonel açıklamaları, daha önce net konuşurken şimdi bu tarz söylemlere girmesi bir şeyin değiştiğini mi gösteriyor?

Bir Canan Kaftancıoğlu, bir de Ekrem İmamoğlu kimliği var. Söylemi ne kadar kaba, yıpratıcı ve halktan uzak olursa olsun Canan Kaftancıoğlu daha rasyonel bir kimliktir. Ortaya çıkan bu yeni başkan adayı figüründe bir kimlik, siyasi duruş, görüş yoktur. Her an herkesten yana olabilir. Sağcı da olabilir, solcu da olabilir. Mustafa Sarıgül ile başlayan CHP ile devam eden kente çivi çakmadan başarılı olmak. Bu bir keşiftir, AK Parti bunda biraz geç kaldı. Hiçbir hizmet yapmadan, halkla ilişkiler ve sosyoloji çalışmaları ile başarılı olmak yeni bir trend. 1990'lı yıllarda sağcı popülizm vardı, sen ne verdiysen ben iki katını verdim algısında. Şimdi ise solcu, içi boş ve yaranmacı bir popülizm dalgası geliyor. Buna karşı da kamuoyunun bilinçli olması gerek.

Herkese kendini sevdirme durumu genelde bizim toplumuzda olumsuz etki de bırakabiliyor...

Bu seçim kampanyası aşamasında başarı getirir. Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı mukayese edildiğinde, kampanya aşamasında Millet İttifakı avantajlıdır. Hepsi muhalif, hepsi Recep Tayyip Erdoğan'ı yenmek, başarı elde etmek istiyor. Uygulama aşamasına geldiğimizde ise taban tabana zıt bir örgüt ve sürdürebilirliği zor. Cumhur İttifakı'ndaysa seçim aşamasında kampanya yürütmek zor ama kazandığı takdirde millete hizmet etmek daha kolay. Çünkü aynı sosyolojiye dayanan iki partinin ittifakı mevcut.

TERÖR ÖRGÜTÜ BİR GÜÇ BİRLİĞİNDEN YANAYSA BU FELAKET BİR DURUMDUR

31 Mart öncesi HDP ve Kandil'den açıklamaları zaman zaman gündeme gelmişti. Sürekli 'demokratik güç' şeklinde konuşmuşlardı. Ama şuan gerek HDP'nin açıklamalarında, gerek Kandil'in açıklamalarında Ekrem İmamoğlu ismini duymaya başladık. Bu bir şeyi değiştirir mi?

Burada iki ihtimal var ya diyorlar ki ölümüne biz adayımızın arkasındayız ya da ismini verelim ki zarar görsün. Sonuçta demeç veren bir terör örgütü. Terör örgütü demokratik güç birliğinden yana tavır koyuyorsa bu çok absürt ve felaket bir durumdur. Dağdan açıklama yapıyor eli silahlı katil, "Ben demokratik güç birliğinden yanayım" diyor. İstanbul seçiminde şöyle bir detay vardı. İstanbul'da HDP'li seçmenin %30'u her zaman bila kaydı şart oyunu AK Parti'ye vermiştir. Bu seçmen bu seçimde oy vermedi. Beka söylemleri HDP'li muhafazakar seçmenin CHP'ye yönelmesine veya sandığa gitmemesine sebebiyet verdi. Bu seçimde AK Parti lehine bir yumuşama olabilir. Özellikle bu hapishanedeki açlık grevlerinin bitirilmesi ortama bir yumuşaklık getirdi gibi gözüküyor. PKK uluslararası ayağı olan, HDP gibi siyasi uzantısı olan bir örgüt. Herhalde Abdullah Öcalan 2-3 görüşmede bir güç devşiremez. Demecinde de bir yumuşama mevcuttu. Bunun etkisini bekleyip göreceğiz, o refleks sandık gecesi ortaya çıkacak.

HER BİR OYUN DEĞERİ VAR

31 Mart seçimlerinde diğer partilerin ve bağımsızların oyları bile çok önemli bir hal aldı. 23 Haziran seçimlerinde sizce belirleyici olur mu?

Seçim 10-20 bin fark ile bittiği için her bir kuruş oyun bile değeri var. Burada baktığınız zaman DSP'nin bir oyu var, Saadet Partisi'nin bir oyu var. Saadet Partisi'nin aday açıklaması iki türlü yorumlanabilir. Aday açıklanmasaydı seçmen doğrudan CHP ve AK Parti'ye yönelebilirdi. Ama aday açıklandığı için AK Parti'nin Saadet tabanını yumuşatma gayreti var. Demokrat Parti'in 20 bin oyu var. Elbette ki bunlar küçük küçük oylar olmasına rağmen mutlaka etki eder. 

24 bağımsız adayın 25 bin oyu var...

Teker teker onlarla görüşülemez tabi, ama onlar da görüşlerine göre oy vereceklerdir. Henüz çekilenlere dair bir açıklama da gelmedi. Bekleyip göreceğiz.

Kemal Kılıçdaroğlu, Meral Akşener 31 Mart sonrasında çok geri plandalar. Onların pozisyonlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

31 Mart seçimlerinde İstanbul'a tam bir CHP'li aday koymadı. Çünkü CHP'nin toplumsal tabanı Türkiye genelinde %20, İstanbul'da %37. Bir yönüyle dindar Kürt seçmeni tedirgin etmeyecek, muhafazakar seçmene sempatik gelecek bir isim üzerinde çalıştılar. Şimdi adaylarının tuttuğunu düşündükleri için kendileri meydana çıkıp bu var olan algıyı kırmak istemiyorlar. Bizim araştırmalarımızda AK Parti'nin oyu %42 ise Recep Tayyip Erdoğan %45 civarındadır. CHP'nin oyu %25 ise, Kılıçdaroğlu'nun %16. Yani ikinci büyük partinin lideri kendi oyunu alamıyor. Bu sebeple görünmek istemiyorlar.

AK PARTİ DİNDAR KÜRT SEÇMENİN OYUNU ALMALI

Peki, sizce AK Parti seçimi kazanmak için neler yapmalı? 

 

AK Parti aslında doğru bir metot belirledi. Öncelikle Kürt seçmene karşı yumuşak bir dil kullanacak, "beka meselesi" söylemini ortadan kaldırarak daha çok kent meselelerine yönelecek, Binali Yıldırım'ı ön plana çıkaracak. Öncelikle gençlerde bir oy kaybı var bunun toparlanması lazım. İkincisi Saadet Partisi tabanından oy alması lazım. Üçüncüsü dindar Kürt seçmenin bugüne kadar gelen 300 bin oyunu ne yapıp edip tekrar kazanması lazımdır. Seçim nihayetinde toplumsal motivasyonla kazanılır.

AK Parti'nin son 3 yılda İstanbul Belediyesi'nde yaptığı hizmetlerin %20'sini hakkıyla anlatabilseydi oyu şuan %55'ti. Yeni vaatleri ortaya koyarken aslında bugüne kadar yapılanları da gözler önüne sermelidir. Banliyö treni açıldı, İstanbul halkının en az %50'sini ilgilendiren bir konu. Başka bir ülkede böyle bir hizmet açılsa herhalde ulusal gün ilan edildi. Daha önce İstanbul'da Taksim metrosu açıldığında önce sanatçılar, sonra öğretmenler, muhtarlar gezdirildi, klipler yapıldı. Bizim banliyö treni hakkında hiçbir tanıtım yapılmadı.

Ekrem İmamoğlu'na soruyorlar, sokak hayvanlarıyla ilgili neler düşünüyorsunuz diye. O da diyor ki ben kazanırsam Avrupa standartlarında hayvan barınakları yapacağım. İstanbul'un iki büyük hayvan barınağı var, o kadar güzel ki. Herhalde hiçbir belediye görevlisi buraları gezmemiş. 1993 yılında İSKİ'ye öğrenci evleri için 5 tane dairenin aboneliği için gittiğimde neredeyse Erenköy'deki bir ev değerinde para istemişlerdi. Bugün İSKİ'ye sms ile kayıt yaptırıyorsunuz. Siz kendi kıymetli şeylerinizi aktaramazsanız... İstanbul'da İSKİ'si, İGDAŞ'ı, temiz havası, suyu, yeşil alanlarıyla on binlerce hizmeti var. Diğer yanda ise Beylikdüzü var. Baktığınız zaman Esenyurt'a benziyor. Aşırı derecede yoğun bina var, sokaklarında yürüyemiyorsunuz. Şimdi bu Beylikdüzü beton dünyasından bir efsane çıkıyor ve diyorlar ki Beylikdüzü'nde yeşil alan İstanbul'dan daha fazla. Siz derya denizden bir anlatım çıkaramıyorsunuz, adam bir beton dünyasından bir efsane çıkarabiliyor. Buna biraz kafa yormak lazım. İstanbul'da Mahmutbey'e bir metro hattı projesi var. Onun test sürüşü yapıldı. Yaptığınız her işi insanlara, yaptığınız günde ve zamanda anlatmak zorundasınız. Hizmet yapmakta, problem çözmekte bir sorun yok, bunu vatandaşa da söylemek lazım. 

İki seçim karşılaştırıldığında AK Parti neyi öngöremedi ve şuan neyi değiştirdi?

İki seçimin şartları, mücadele ortamı elbette ki farklı. 31 Mart seçimlerinde hükümet, ekonomik durgunluğa rağmen insanları sandığa iyi götürdü ve İstanbul'da iyi oldu. Önceki seçime kıyasla daha birebir çalışarak, seçmeni ikna ederek yol almaya çalışıyor. AK Parti metotlarında ufak tefek değişiklikler görüyoruz.

Geçen seçimde patates-soğan mevzusu oldukça gündemdeydi. Çarşı pazar fiyatlarının şuan aynı olmadığını görüyoruz. Bu seçmene etki edecek mi?

Nihayetinde muhalefet yapmanın amacı hükümetin bir eksiğini görüp bunu kullanarak kamuoyunda kendi lehine bir algı yaratmaktır. Dün patates soğan olur, bugün başka bir şey. İktidara da düşen, öncelikli olarak yaptığı işleri vatandaşa anlatmaktır. Vaatlerini ortaya koyarak, Binali Yıldırım'ın daha avantajlı bir aday olduğunu topluma yansıtması gerekmektedir.

YÜZDE 1 GAYRETLE SEÇİMİ ALABİLİRLERDİ

Daha önceki 31 Mart değerlendirmelerinizde AK Parti'nin halkla kurduğu ilişkiyi kaybettiğinden bahsetmiştiniz. Bu yönde bir iyileşme mevcut mu?

AK Parti'de Refah Partisi geleneğinden kalma bir örgütçülük bilgisi var, ayrıca İngiltere'deki liberal partiler kadar iletişimi iyi kullanmış bir parti. Zaaf şuradan ortaya çıkmış olabilir. AK Parti lider etkisi çok yüksek bir parti. Seçimlerin çoğu lider etkisiyle kazanıldığında, o seçimi kazanan il başkanı veya yönetici kendini kahraman ilan edebilir. Ama örgütün varlığı ve stratejinin niteliği zor zamanlarda ortaya çıkacaktır. AK Parti için yeni bir sınav. Lider etkisinin daha az olduğu, birebir mücadelenin ön plana çıktığı bir süreç. 31 Mart seçimlerinde AK Parti'nin %1 gayretle alacağı seçimi şimdi baktığımızda %1 milyon gayret göstermesi gerekiyor.

HERKESE YARANMAYA ÇALIŞAN POLİTİK FİGÜR ORTADA KALIR

Ekrem İmamoğlu başlangıçta çok fazla tanınmıyordu. Hakkında yapılan kötü haberlerle de popülerliği arttırdı deniliyor. Şuan bu durum nasıl?

 

Yapmacık ve herkese yaranmacı dil kısa süreçte etkili olur. Şuan bu yapı örseleniyor. O iki aylık dönemde herkese gülümseyen sempatik bir karakter izlenimi verdiyse de bu dönemde bu figürün yıprandığını görüyoruz. Ben Ekrem İmamoğlu'nun kalıcı bir politikacı olacağını düşünmüyorum. Kıyaslarsak Canan Kaftancıoğlu'nun siyasette kalıcılığı daha yüksek. Çünkü herkese yaranmaya çalışan bir politik figür kimseye yaranamaz ve bir gün ortada kalır.

Şimdiden bir sonraki parti lideriymiş gibi bir algı oluşturma durumu var...

CHP'de bir açlık var. İkinci Mustafa Kemal vesaire gibi cümleler duyuyoruz. CHP'de lider açlığı, başarı açlığı var bu ortada. Fakat bu ittifak oyu, herhalde Saadet Partisi ve İyi Parti böyle bir arayış içerisinde değildir.

Sizin 23 Haziran seçimlerine yönelik araştırmalarınıza göre nasıl bir sonuç öngörüyorsunuz?

YSK'nın seçimi yenileme kararı verdiği gün tepkisellik CHP lehineydi ama şimdi partiler görüşlerini ve vaatlerini ortaya koyuyorlar. Herhalde bir iki haftaya daha netleşir.

Fark yine çok az olursa ne olur?

Türk halkı tekrar 13-14 farkta bırakmaz, böyle bir basireti var. Hatırlayın Refah Partisi iktidardan düştüğünde yerel ve genel seçim oyları vardı. Yerelde %23,5 bir oy vardı, iktidar kapalı olduğu için %16'ya indirdi. Millet bir ayar veriyor. 

Son dönemde piyasaya çıkan sanatçılar etkisini AK Parti idare edebiliyor mu?

Kültür-sanat çevreleriyle ilişkiler bir gecelik değildir. Derin bir kültür-sanat üreteceksiniz ve bu çevrelerle kalıcı ilişkiler kuracaksınız. Buna yönelik bir proje gerçekleştirdik. İstanbul'da 2002-2004 yılları arasında Kentim İstanbul projesi yürütüldü. İstanbul'da yaşayan insanların %11'i İstanbul'dan nefret ediyordu. İBB de acaba bütün İstanbulluları kent ile bağ kurmaya ikna edebilir miyiz diye bu projeyi yürütmüştü. Baktığınız zaman projenin üst kurulunda 500'e yakın akademisyen ve sanatçı vardı. Onlarla bir mesai harcıyorsunuz, bu bir hukuk oluşturuyor ve karşılıklı güven oluşuyor. Akşamdan sabaha iki günde kültür sanat camialarıyla ilişki kuramazsınız. Siz derin bir kültür ürettiğinizde sanatçı da sizinle bağ kurabilir. Sanatçıdan bahsettiğimiz bu şov yapanlar ya da "eğlendiriciler" değil. Sanatçının tepkisi günlük değildir. 

AK PARTİ KENDİ DEĞİŞTİRDİĞİ TOPLUMU ANLAMAYA ÇALIŞIYOR

Eklemek istediğiniz bir şey var mı?

AK Parti bu ülkenin sosyolojisini değiştirdi. Şuanda da kendi değiştirdiği toplumu anlamaya çalışıyor. Baktığınızda 14-15 yıllık bir süreç için bu çok hızlı bir değişim. Millet daha kapitalistleşti, bireyselleşti. Yatırım ve hizmetten ziyade bireysel talepler arttı. AK Parti'nin %40 oyu partiye, lidere, ideolojiye bağlılıkla elde eder. Geri kalanı ise, ekonomi, vatandaş ile ilişki ve bireysel taleplere verilen cevaplar oluşturur. Belki AK Parti bunu gözden geçirerek yeni bir bakış getirebilir.

Her devrin bir ruhu vardır. 2006 yılında yaptığımız bir araştırmada gençlerden biri AK Parti'yi kendisini dünya ile buluşturacak parti olarak tanımlamıştı. AK Parti öyle dizayn edecek ki bugün ki gençler de aynı düşünceye sahip olacak.

AK Parti genelde ileriye dönük vizyon koyduğunda milleti arkasına aldı. Ama geriye ket vurduğu zamanda da genelde kayıpla karşılaştı. 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 44
  • yenilikçi 4 yıl önce Şikayet Et
    bu güne kadar chp ye oy verdim ama bundan sonsa asla vermeyi düşünmüyorum yaptıkları ittifaklar açıklamalar artık Atatürk ün çizgisi ile yakında uzaktan alakası kalmamıştır
    Cevapla
  • murat 4 yıl önce Şikayet Et
    bizim de oyumuzun da bir değeri yok 4c 4b ye kadro
    Cevapla
  • bahadır 4 yıl önce Şikayet Et
    "im kendi hakkını veya mağduriyetini daha iyi anlatırsa, toplumu o ikna edecektir..." ne mantık ne mantık
    Cevapla
  • sena 4 yıl önce Şikayet Et
    ne ak partiyi ne ysk nın iptal olayını nede vaatleri Erdoğandan başka açıklayacak yok. tek kişiye bağımlı bir kampanya olmuyor artık. Erdoğan rüzgarı yavaşlamış durumda. çünkü suriyelileer konusunda 3600 konusunda ve dalgalanan ekenomik olaylarda meclisin uzun tatilde olması pazar enflasyonunun resmi rakamlarla uyumlu olmaması andikap.
    Cevapla
  • VUSLAT 4 yıl önce Şikayet Et
    Ben eyt'liyim 23 nisanda oyumu Binali beye kullanacagım.Önce vatan Önce İstanbul.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İstanbul için deprem uyarısı! En riskli 5 ilçe...
Meteoroloji'den uyarı! Kara bulut gibi çökecek! Dışarı çıkmayın...