Muhsin Yazıcıoğlu'nun vefatının üzerinden 11 yıl geçti

25 Mart 2009 tarihinde helikopterin düşmesiyle dava arkadaşları ile birlikte şehit düşen, BBP’ nin kurucu lideri merhum Muhsin Yazıcıoğlu’nun şahadetinin ardından 11 yıl geçti.

GİRİŞ 25.03.2020 12:17 GÜNCELLEME 25.03.2020 14:41
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Kahramanmaraş'ta 11 yıl önce helikopterin düşmesi sonucu hayatını kaybeden Büyük Birlik Partisi'nin (BBP) kurucu Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, kabri başında anıldı.

 

 

Taceddin Dergahı'ndaki anma törenine, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Alperen Ocakları Eğitim Kültür ve Dayanışma Vakfı Genel Başkanı Samet Bağcı ve bazı partililer katıldı.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirlerinden dolayı az sayıda kişinin katılımıyla gerçekleştirilen anmada Destici, Yazıcıoğlu'nun kabrine gül ve karanfil bıraktı, dua etti. 

 

 

MUHSİN YAZICIOĞLU KİMDİR

Muhsin Yazıcıoğlu, 31 Aralık 1954'te Sivas'ın Şarkışla ilçesine bağlı Elmalı köyünde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Şarkışla'da tamamlayan Yazıcıoğlu, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesini bitirdi.

Siyasete 1968'de Şarkışla'da Genç Ülkücüler Hareketi'ne katılarak adım atan Yazıcıoğlu, 1972'de Ankara'ya geldikten sonra Ülkü Ocakları Genel Merkezi'nde görev yapmaya başladı. Yazıcıoğlu, önce Ülkü Ocakları Genel Başkan Yardımcılığı, sonrasında da Ülkü Ocakları Genel Başkanlığı görevlerinde bulundu.

Muhsin Yazıcıoğlu, 1978'de yoluna Ülkücü Gençlik Derneği Kurucu Genel Başkanı olarak devam etti, 1980'de ise MHP'de Genel Başkan Müşavirliği görevine getirildi.

"Eller silah değil, kalem tutmalı"

Anadolu gençliğinin okuyarak adam olması, milletine ve vatanına hizmet etmesi gerektiğini her zaman söyleyen Yazıcıoğlu, 24 yaşındayken dönemin Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk'e mektup yazarak "Eller silah değil, kalem tutmalı" diyen bir liderdi.

Yazıcıoğlu, 1980 askeri darbesi öncesi dönemin Ülkü Ocakları Genel Başkanı olarak gençliğin sürüklendiği kaos ve kardeş kavgasını gören bir siyasi ferasetin de sahibiydi.

1980 askeri darbesinin ardından Yazıcıoğlu, "MHP ve ülkücü kuruluşlar davası"nda yargılandığı sırada 5,5 yılı hücrede olmak üzere 7,5 yıl Mamak Cezaevi'nde kaldı. Yazıcıoğlu, dava sonunda herhangi bir ceza almadı.

Yazıcıoğlu, tüm yaşadıklarına rağmen 1987'de yine milletine hizmet için siyasete kaldığı yerden devam etti, Milliyetçi Çalışma Partisinin (MÇP) Genel Sekreter Yardımcılığı görevine getirildi.

MÇP ile yol ayrımı

1991 genel seçimlerinde Sivas'tan milletvekili seçilen Muhsin Yazıcıoğlu, 1992 yılında partisiyle yol ayrımına geldi. "Siyasi anlayışımız uyuşmuyor" diyerek bir grup arkadaşıyla MÇP'den ayrılan Yazıcıoğlu, 1993'te Kurucu Genel Başkanı olduğu BBP'yi kurdu.

Muhsin Yazıcıoğlu, 24 Aralık 1995 erken genel seçimlerde ANAP'la yaptıkları ittifakla yeniden Meclis'e girdi, 1996'da ANAP'tan istifa ederek yeniden BBP'ye döndü.

BBP'nin seçimi protesto etmesi nedeniyle partiden istifa eden Yazıcıoğlu, 22 Temmuz 2007'de yapılan seçimlerde Sivas'tan bağımsız milletvekili olarak seçildi ve TBMM'ye girerek seçimden önce bıraktığı Genel Başkanlık görevini yeniden devraldı.

İlk kez helikopter kiralayarak mitinge katılmıştı

2009'da yerel seçimler için ilk kez helikopter kiralayarak mitinge katılan Muhsin Yazıcıoğlu, tüm imkansızlıklara rağmen seçimler için iddialıydı.

Yazıcıoğlu'nun da içinde bulunduğu helikopter, 25 Mart 2009 tarihinde Çağlayancerit mitinginin ardından Yozgat'ta yapacağı mitinge giderken Keş Dağı'na düştü.

Bölgede yapılan arama çalışmaları sonrasında Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindeki 5 kişinin cansız bedeni, Keş Dağı Kurudere Kanlıçukur mevkisinde bulundu.

Yazıcıoğlu, 31 Mart 2009'da Ankara'da son yolculuğuna uğurlandı. Yazıcıoğlu'nun naaşı, vasiyeti üzerine Taceddin Dergahı'na defnedildi.

Vefatının ardından Muhsin Yazıcıoğlu'nun ismi, Sivas ve Anadolu'nun birçok şehri ile Pakistan gibi dost ve kardeş ülkelerde cadde, park ve okullara verildi.

"Üşüyorum" şiiri simge haline geldi

Muhsin Yazıcıoğlu, siyasetçi kimliğinin yanı sıra şair kimliği ile de tanınıyordu. Mamak Cezaevi'nde bulunduğu dönemde yazdığı "Üşüyorum" başlıklı şiir, ölümünden sonra adeta simge haline geldi.

Yazıcıoğlu'nun naaşının, helikopter düştükten sonra karların üzerinde bulunması, sevenlerine "Üşüyorum" şiirini hatırlattı.

Yazıcıoğlu'nun şiirinde, "Huzur dolu içimde / Ben sonsuzluğu düşünüyorum / Ey sonsuzluğun sahibi, sana ulaşmak istiyorum / Durun kapanmayın pencerelerim / Güneşimi kapatmayın / Beton çok soğuk, üşüyorum..." dizeleri yer almaktaydı.

Darbelere her zaman karşı çıktı

BBP'nin kurucu lideri Muhsin Yazıcıoğlu'nun, siyasi yaşamı boyunca yaptığı bazı açıklamalar da siyasete damga vurdu.

1980 askeri darbesinin ardından 7,5 yıl cezaevinde kalan Yazıcıoğlu, siyasi yaşamı boyunca darbelere her zaman karşı çıktı.

28 Şubat darbesine karşı duran liderlerden biri olan Muhsin Yazıcıoğlu'nun söylediği "Ordu göz bebeğimizdir ancak namlusunu millete çevirmiş tanka selam durmam" sözü o dönem ve sonrasında darbelere karşı adeta simge haline geldi.

Hep milli iradeden yana tavır aldı

BBP Genel Başkanı ve Ankara Milletvekili Mustafa Destici, Yazıcıoğlu’nun göründüğü gibi olduğunu belirterek, “Muhsin Yazıcıoğlu ‘tek yüzlü’ bir insandı. Zenginle yoksula, makam ve güç sahibiyle mazluma, yaşlıyla çocuğa, partide görev yapan hizmetliyle divan üyesine aynı saygı, nezaket, tahammül ve sevgiyle yaklaşırdı” dedi. Yazıcıoğlu’nun kendisini milletine adadığını kaydeden Destici, “Muhsin Yazıcıoğlu, milletine aşkla bağlı bir vatan evladıydı. 12 Eylül 1980’de, 28 Şubat 1997’de, 27 Nisan 2007’de, korkmadı, geriye bir adım bile atmadı. Millet iradesinin yanında oldu. Hepimizden cesur, inançlı, dürüst, ahlaklı ve vatanseverdi. O bizim olmak isteyip başaramadığımız kişiydi” dedi.

Allah ve resulüne bağlıydı

Seriyye Vakfı Genel Başkanı Servet Turgut da, “Muhsin Yazıcıoğlu, ömrünün her anı İslam davası uğrunda geçmiş, politika denilen çok yüzlülüğün akarken yıkan selinin akışına uymamış, İslam gençliği için bir tuğra şahsiyet olmuştur” dedi. Onun büyük bir rol model olduğunu kaydeden Turgut, “Bu yönüyle, davamızın asla eskimeyecek nurlu bir yüzü o. Bizim için duvarda tablo değil, politikada tarihî şahsiyet değil, çıkartma kâğıdı milliyetçiliğin çizgi karakteri değil, tastamam, İslam davasının hep taze ve genç kalacak asil bir ferdi, şehitler kervanının mazlum bir iştirakçisidir” diye konuştu.

Alperence yaşadı

Yesevi Alperenler Eğitim, Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Kürşat Mican ise, “Muhsin Başkan ruhu ve bedeniyle Allah’ın emirlerine teslim olmuştu. Alperence yaşamıştır. Siyaseti makam ve mevki hırsı için değil, Allah’ın rızası için yapmıştır” şeklinde konuştu. Yazıcıoğlu’nun ömrünün her anının İslam davasına adadığını kaydeden Mican, “Milletin problemlerini çözmek için gayret sarf etti, çaba gösterdi. Muhsin Başkan kendisini millete adamıştır. 14 yaşından şehadetine kadar milleti için mücadele etti” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR 12
  • AKINCI 1453 4 yıl önce Şikayet Et
    mekanin cennet olsun reis! vatanin vatan sevdali öz evladi sehit edildigine inananlardanim...
    Cevapla
  • SELAHADDİN EYYÜBİ 4 yıl önce Şikayet Et
    Rabbim rahmet eylesin böyle yiğitlerin sayısını artırsın
    Cevapla
  • ümit*korku 4 yıl önce Şikayet Et
    özlenen insan, Allah rahmet eylesin
    Cevapla
  • süleyman 4 yıl önce Şikayet Et
    Allah (C.C) için yaşadı ve şehadet mertebesine yükseldi. Rabbim rahmet eylesin makamı cennet olsun...
    Cevapla
  • milli görüş 4 yıl önce Şikayet Et
    siyonizmin uşağı olmayan tek lider din sen ALLAH CC rahmet etsin sana sana şehitlik makamını nasip etsin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ajandan, Komedyene... İşte Dünya liderlerinin siyasetten önceki meslekleri!
EYT düzenlemesinden en çok faydalananlar SSK’lı çalışanlar