CHP'li vekille Fatih Altaylı'nın 0.21 fiyaskosu böyle çürütüldü

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, Türkiye'nin vefat kodlamalarını Dünya Sağlık Örgütü standartlarına göre yapmadığını öne sürdü, vaka-ölüm oranı için 'ilginç tesadüf' yorumunda bulundu. Habertürk yazarı Fatih Altaylı da açıklanan verilerin inandırıcı olmadığını söyledi. İki ismin 0.21 fiyaskosu, Abdülhamit Güler'in yaptığı paylaşımla çürütüldü.

CHP'li vekille Fatih Altaylı'nın 0.21 fiyaskosu böyle çürütüldü
CHP'li vekille Fatih Altaylı'nın 0.21 fiyaskosu böyle çürütüldü
GİRİŞ 15.04.2020 15:47 GÜNCELLEME 15.04.2020 15:49
Bu Habere 205 Yorum Yapılmış

Türkiye koronavirüse karşı mücadelesiyle dünyada örnek ülke olarak gösterilirken, iç siyasette süreci baltalamak adına asılsız iddialar ortaya atılmaya devam ediyor. Bunun son örneği, CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat ve Habertürk gazetesi yazarı Fatih Altaylı'dan geldi. Karabat, Türkiye'de son 9 günde vaka sayıları ile ölüm sayıları arasında hep aynı oran olduğuna dikkati çekerek, "Türkiye vefatlardaki kodlamaları Dünya Sağlık Örgütü standartlarına göre yapmayınca ortaya ilginç sonuçlar çıkıyor" dedi.

 

Sosyal medyadan grafik de paylaşan Karabat, oranlar için "ilginç tesadüf" diye yazdı. 

 

FATİH ALTAYLI: İNANDIRICI DEĞİL

Habertürk gazetesi yazarı Fatih Altaylı da, dünkü köşe yazısında, hasta sayısı ile vefat sayısının sabitlendiğini dile getirmiş, açıklamaların inandırıcı olmadığını öne sürmüştü. Altaylı, yazısında şunları ifade etmişti:

"Türkiye dünden beri açıklanan hasta sayısı ile açıklanan vefat sayısı arasındaki “sabitlenmiş” korelasyonu konuşuyor.
Öyle anlaşılıyor ki bu oran ilk günden beri hiç değişmemiş.
21 gram filminden mi esinlenilmiş bilmiyorum ama hep 0,21.
Hal böyle olunca açıklamalara olan inanç zayıflıyor haliyle.
Benim gibi benzer hasta sayısına sahip ülkelere oranla çok daha düşük olan mortaliteyi “genç nüfusa” bağlayarak olumlu düşünmeye çalışanlar dahi bu duruma şaşırıyor."

"DANIŞACAĞINIZ İSTATİSTİKÇİ HAKİKATEN YOK MUYDU?"

Karabat'ın açıklamaları sosyal medyada tepki çekerken, sinemacı Abdülhamit Güler de yanıt verdi. Bir defter kağıdına yazılmış ve diğer ülkelerde de ölüm oranlarının aynı seyrettiğini gösteren istatistikleri paylaşan Güler, Hadi her şeyi anladım; çakmak için her malzemeyi büyütürsünüz, olmayanı oldu gibi anlatırsınız, belge ile açıklansa da üç maymunu oynarsınız, kulağınızın üstüne yatarsınız. Tamam da şu oran meselesi için danışacağınız hiç istatistikçi yok muydu? Hakikaten yok muydu?" ifadelerini kullandı. 

BİLİM KURULU ÜYESİ ATEŞ KARA'DAN CEVAP

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, özellikle sosyal medyada konuşulan, günlerdir toplam koronavirüs vaka artış sayısı ile ölü sayısı arasındaki yüzdenin 0.021 oranına denk gelmesi ile ilgili açıklama yaptı

Halk Tv canlı yayınına katılan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, yeni tip koronavirüs salgını ile ilgili güncel gelişmeleri değerlendirdi. Kara, 5 Nisan 2020 tarihinden 13 Nisan 2020 tarihine kadar "Toplam vaka sayısının toplam ölüm sayısına yüzdesi" kısmının sabit bir orana denk düşerek sürekli 0,021 olarak gerçekleştiği tartışmalarına yanıt verdi.

Kara’ya göre vaka sayısı arttıkça, büyük dalgalanmalar yaşanmadığı sürece, ölüm oranı vaka sayısının büyüklüğü ve ölüm artış hızının sabit kaldığı sürece 0.021 oranının da sabit kalacağını açıkladı.

Türkiye’de koronavirüsten can veren insan sayısının toplam vaka sayısına oranına ilişkin tablo da hazırlayan Kara, esas önemli olanın “mortalite” (Ölüm) oranı olduğunu vurguladı.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 205
  • Gül er 3 yıl önce Şikayet Et
    Yigidin hakkini vermek cokmu zor. 1cok calisan gurup var cok sukur... birde boyle bos konusan grup Yazik vallagi bilanco cogalsa sevinen insanlar ....bos konusanlar olmasa HERSEY COK GUZEL OLUCAK..
    Cevapla
  • HRK 3 yıl önce Şikayet Et
    Fatih Altaylı bak koçum, adama sormuşlar karşındakini nasıl tanırsın diye kendim gibi demiş... Bizim kimseden korkumuz yok sen içindekini dışa vuramıyorsun diye herkesi kendin gibi mi zannediyorsun. Senin şizofrenik kaygı bozukluğu içerisinde bu ülkede gazetecilik tv cilik yapman çok sakıncalı... Bir vatandaş olarak yetkililere sesleniyorum. Bu adamın toplumu yönlendirecek ruh sağlığı içerisinde olmadığı kanaatindeyim kontrol edilmesini talep ediyorum. Çünkü her gün milyonlara ulaşma imkanına sahip... ADAMIN TAVRI HERKES BENİM GİBİ OLSUN... KOÇUM BURASI ANADOLU TÜRKİYE BU BAHÇEDE HER TÜRLÜ ÇİÇEK O L A C A K.. SİZE RAĞMEN...!!!???
    Cevapla
  • bekir 3 yıl önce Şikayet Et
    Fatih altayliyi memnun etmek icin entube yatan chp lilerin fisini cekip orani 0.21 den yukarı cikaralim
    Cevapla
  • enes 3 yıl önce Şikayet Et
    ULAN LUMPENLER BU ÖLENLERİN SAHİBİ YOKMU Kİ bu rakamlar yalan olsun.
    Cevapla
  • Mustafa 3 yıl önce Şikayet Et
    Ölüm oranını neden düşük göstersin daha fazla ölüm olsa insanlar daha çok korku panik yapar tedbirini daha çok alır. daha çok ölüm olursa hükümet başarısız mı sayılacak yoksa tedbir almayan insanlar mı sorumlu olacak
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yerel seçimler dünya basınında: Başa baş bir yarış
İsrail'i korku sardı! Yaptırımlar gelebilir - Gazete manşetleri