Milletvekilleri arasında pozitif vaka var mı? Şentop açıkladı

TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, CNN TÜRK'te Hakan Çelik'in sorularını yanıtladı. Meclis Başkanı Şentop, milletvekilleri arasında pozitif vaka bulunmadığını açıkladı.

 Milletvekilleri arasında pozitif vaka var mı? Şentop açıkladı
Milletvekilleri arasında pozitif vaka var mı? Şentop açıkladı
GİRİŞ 18.04.2020 10:53 GÜNCELLEME 18.04.2020 12:17

Prof. Dr. Mustafa Şentop'un açıklamalarından satır başları:

TBMM'nin açılışının 100. yılını kutluyoruz. 23 Nisan resepsiyonu Eylül ayına ertelenmiştir. 

Fezlekeler çok teknik bir konu. Anayasa'nın 83. maddesinde iki farklı düzenleme var. Bunlardan birisi dokunulmazlık. Ancak Meclis'in izniyle bir soruşturma açılabiliyor. Parlamento hakkını korumak için getirilmiştir bir düzenlemedir bu.

YASAMA SORUMSUZLUĞU

Anayasanın 83. Maddesinde aslında yasama dokunulmazlığı başlığı ile iki yasama muafiyeti düzenlenmiş bunlardan birisi dokunulmazlık. Dokunulmazlık milletvekilinin milletvekilliği süresince parlamento üyeliği süresince işlemiş olduğu suçlarla ilgili olarak hakkında yürütülen soruşturma ve kovuşturmalardan ancak meclisin bu konuda izni ile bu soruşturma ve kovuşturmaların yürütülmesidir. Milletvekili bir suç işlediği takdirde bu suçla ilgili savcılık tarafından yürütülecek soruşturma veya daha önce başlamışsa mahkeme tarafından yürütülen kovuşturma meclisin o milletvekilinin bu dokunulmazlığının kaldırması halinde ancak yürüyebilir sürdürülebilir.

Bu dokunulmazlık dediğimiz şey milletvekilini parlamento faaliyetlerine katılmaktan engelleyen hallere karşı koruyor. Mesela bir milletvekili hakkında bir soruşturma açılıp gözaltına alınabilir, tutuklanabilir böylece parlamento faaliyetlerine katılamaz böylece kritik oylamalar olduğu zaman bu parlamentonun nihai iradesini de etkileyen bir sonuca dönüşebilir. Bu bakımdan getirilmiş. Yani esasen milletvekilinin şahsını korumak için değil parlamento faaliyetini korumak için getirilmiştir. Bir de dokunulmazlığın dışında yasama sorumsuzluğu var. Bu da milletvekilinin parlamentodaki sözlerinden kullandığı oylardan dolayı sorumsuz olmasıdır. Sorumsuz olması derken milletvekilliği bittikten sonra da milletvekilinin parlamentodaki parlamenter faaliyetlerinden dolayı sorumlu tutulamayacağı ceza hukuku anlamında ifade ediliyr.. Buna yasama sorumsuzluğu diyoruz. Bu dokunulmazlıktan biraz farklı. Dokunulmazlık milletvekilliği süresince geçerli, kaldırılabilir parlamento kararı ile. Ama yasama sorumsuzluğu milletvekilliğinden sonra da geçerlidir ve parlamento kararı ile ortadan kaldırılabilir bir şey de değildir.

Şimdi bugün tartışılan konu bir milletvekilimiz ile ilgili olarak yasama sorumsuzluğu bağlamında bir konu. Tabii yasama sorumsuzluğunun kapsamı, hangi sözlerin bu kapsama girdiği konusunda gerek yargıtayın gerek anayasa mahkemesinin farklı karar ve değerlendirmeleri var anayasa mahkemecilerinin ceza hukukçularının farklı değerlendirmeleri var ona değinmeyeceğim ama bir husus ta şudur ki böyle bir durumda savcılıklar tarafından başlatılan soruşturmaların bir fezleke olarak meclise gönderilip gönderilemeyeceği konusu ki şu an o tartışılıyor daha çok esasen.

Bu konuda bir şey söylemek isterim. Bizim ceza yargılaması hukukumuza göre, ceza muhakemesi kanununa göre bu konuda savcılar dokunulmazlık durumu ile milletvekili ile herhangi bir işlem yapamıyorlar bu bakımdan yasama sorumsuzluğuna dahil olan  bir konu da olsa konunun yasama sorumsuzluğu kapsamında olup olmadığı tartışmalarını yapamayacakları için soruşturma yürütemiyorlar bu konuyu doğrudan meclise fezleke olarak gönderiyorlar daha sonra dokunulmazlık kalktıktan sonra bir soruşturma işlemi yaptıkları takdirde yasama sorumsuzluğuna dahil olduğunu gördüklerinde bu konuda gerekli kararı verebilirler. Ceza muhakemesi kanunu yasama sorumsuzluğu konusunda gerek savcılık gerek mahkeme aşamasında bununla ilgili düzenlemeler yapmış. Bu bakımdan ben şunu ifade etmek isterim bütün milletvekillerimiz anayasada ifade edilen yasama dokunulmazlığı ve yasama sorumsuzluğu koruması altındadır bunun usülleri gerek anayasada gerek içtüzükte de belirlenmiş ceza yargılaması bakımından da ceza muhakemesi kanununda düzenlemeler var. Tabii arkadaşlarımızın bütün siyasi görüşler bakımından farklı düşünen arkadaşlarımızn değerlendirmeleri olabilir. Bizim hukuka mevzuata bakmamız lazım. Ben yapılan işlemlerin bir problem teşkil etmediğini düşünüyorum.

İSTİKLAL MARŞI ÇAĞRISI

İstiklal Marşı'nı 23 Nisan'da akşam saat 21.00'de hep bir ağızdan okumaya milletimi davet ediyorum. Bu yeterli değil ama bugünün şartlarında önemli bir etkinlik olduğunu düşünüyorum.

MECLİS'TE POZİTİF VAKA YOK

Meclis Başkanı Şentop, milletvekilleri arasında pozitif vaka bulunmadığını açıkladı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Muleka golle döndü! Beşiktaş 5 maç sonra nefes aldı
Diyarbakır'da yarım kalan yolda elektrik direklerinin görüntüsü şaşırttı